15 Ιανουαρίου 2013

Πρώτη προτεραιότητα: καταλήψεις αναρχικών

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με καταλήψεις αναρχικών σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. Τελευταίο κρούσμα η έφοδος σε κατάληψη επί της οδού Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη....

Έπιασα τον εαυτό μου να ενοχλείται περισσότερο από την έφοδο σε αυτές και την πιλάλα της ΕΛ.ΑΣ. να τις διαλύσει παρά με τη γνωστοποίηση του γεγονότος οτι υπάρχουν καταλήψεις κτιρίων από αναρχικούς, κάτι το οποίο δεν γνώριζα αλλά δεν μου έκανε και εντύπωση.

Αναρωτιέμαι, αυτοί οι χώροι που τώρα αδειάζουν με πολιτική απόφαση του "πολύ" Δένδια, τι θα απογίνουν; Η ξαφνική πιλάλα της ΕΛ.ΑΣ. συνδέεται με κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης ή του Δήμου που έχει να κάνει με αξιοποίηση αυτών των χώρων ή απλά σε δουλειά να βρισκόμαστε και να δείξουμε οτι κάτι κινείται; Αν τα κτίρια αυτά αδειάσουν και φύγουν οι επάρατες καταλήψεις από τις γειτονιές, τι είναι αυτό που θα πάρει τη θέση τους; Απλά ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο οποίο θα προσφύγουν άστεγοι; Ένας σκουπιδότοπος; Χώρος που θα στεγάζει διάφορες άλλες, παράνομες το πιθανότερο, δραστηριότητες;

Κάποιοι ισχυρίζονται οτι εκεί κατασκευάζονται μολότωφ. Προφανώς αυτές οι καταλήψεις είναι χαρτογραφημένες, οι αστραχάν της ΕΛ.ΑΣ. δεν έτυχε όλα αυτά τα χρόνια πριν από μεγάλες πορείες να τη στήσουν απέξω να δουν αν φεύγουν άνθρωποι με σακίδια; Δεν έτυχε να δουν κάτι; Εδώ ολόκληρα επιχειρησιακά σχέδια καταστρώνονται πριν από κάθε πορεία... Κι εάν είχαν παρατηρήσει κάτι, γιατί τόσο καιρό δεν έκαναν τίποτα και γιατί επέλεξαν να δράσουν τώρα; (Η απάντηση δεν μπορεί να είναι οτι ανέλαβε ο σούπερ ντούπερ Δένδιας όπως καταλαβαίνετε)

Οι καταλήψεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που ρημάζουν κατά την άποψή μου είναι μία μορφή ακτιβισμού που δεν νομίζω οτι ενοχλεί κανέναν. Δεν έχω ακούσει ποτέ αναρχικό να πειράξει πολίτη, όπως έχω ακούσει αντίστοιχα για Χρυσαυγίτες που όποιος δεν είναι μαζί τους, είναι εναντίον τους....


Πολλές φορές έχω κάνει παραλληλισμούς μεταξύ αριστερών και δεξιών άκρων (έχω κατηγορηθεί γι' αυτό οτι κλείνω το μάτι στη Χρυσή Αυγή, αλλά φευ), έχω πει οτι και από τις δυο μεριές υπάρχει μίσος και γίνονται αξιόποινες ενέργειες αλλά μέχρις εκεί. 
Ο αριστερός και ο δεξιός ακτιβισμός απέχουν παρασάγγας. Ο δεξιός ακτιβισμός συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με πράξεις μίσους ή αποκλεισμού. Αιμοδοσία μόνο για Έλληνες, φαγητά μόνο για Έλληνες, πογκρόμ σε περιοχές. Ο αριστερός ακτιβισμός εκτός από ενδεχόμενες πράξεις βίας, έχει πολλά θετικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με προσφορά στον συνάνθρωπο ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και καταγωγής.


Όπως δεν με ενοχλεί η ακτιβιστική δράση των atenistas που υποκαθιστούν σε πολλά το κράτος, δεν με ενοχλούν και οι καταλήψεις σε αναξιοποίητα κτίρια.

Φυσικά ένα δημόσιο κτίριο που θέλει το κράτος να το αξιοποιήσει και βρίσκετε υπό κατάληψη πρέπει να αδειάσει, αλλά το κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοιου τύπου καταλήψεις ως επάρατες εστίες εγκληματικότητας. Και για να το τραβήξω περισσότερο, ίσως θα έπρεπε να δίνει κτίρια που ρημάζουν σε ομάδες, προς αξιοποίηση.
Να κάνει δηλαδή ελεγχόμενη παραχώρηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων για να αξιοποιηθούν ως πολιτιστικά κέντρα ή κέντρα νεότητας φυσικά με συνεχή έλεγχο.

Ο Δένδιας και η κυβέρνηση έχω την αίσθηση οτι έχουν δει πολύ μονομερώς την αποκατάσταση της τάξεως και της ηθικής. Για συγκυβέρνηση με συμμετοχή δυο κατά δήλωσή τους αριστερά προσανατολισμένων κομμάτων, η πολιτική που ακολουθείται και οι προτεραιότητες είναι πολύ δεξιές, ίσως να περίμενα κάτι τέτοιο από μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΑΝΕΞΕΛ-ΧΑ, αλλά όχι από μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ.

Το να γίνεται ένα παιχνιδάκι για να ξεσκεπαστεί τάχα μου δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοβαρό. Η εμμονή στο "πείτε μας καταδικάζετε" έχει κουράσει ήδη από το 2008. Στην αριστερή λογική υπάρχει πάντα η ιδέα της κατάληψης ως μορφής αγώνα και διεκδίκησης, δεν είναι κάτι παράλογο. Εμένα προσωπικά με εκνευρίζουν οι αποστάσεις που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις καταλήψεις "γιατί έτσι πρέπει". Ποτέ μου δεν δήλωσα αριστερή σκέτο και όμως δεν με ενοχλεί η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων, εάν και το τονίζω, επι αυτών δεν τελούνται αξιόποινες πράξεις και χρησιμοποιούνται ως χώροι φιλοξενίας αστέγων ή ως πολιτιστικοί χώροι.

Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα, αλλά κάποια στιγμή ίσως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε χωρίς παρωπίδες και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τη δράση όλων των πλευρών, να προσπαθήσουμε να δούμε τι επιδιώκουν με βάση τη δική τους λογική και όχι τη δική μας.
Το να ισχυριστεί κάποιος οτι οι καταλήψεις είναι άνδρα παρασκευής μολότωφ είναι μία μπούρδα και μισή. Προφανώς και δεν είναι γιάφκες, δεν αποκλείει κανείς να παρασκευάζονται μολότωφ μέσα, αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί και κανείς οτι είναι ο σκοπός ύπαρξής τους.
Πιο εύκολα μπορεί να λειτουργήσει ως άνδρο παρασκευής μολότωφ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που δεν είναι χαρτογραφημένο ως αναρχική κατάληψη.

Πριν ορισμένοι (κωλο)χαρούν και διαπιστώσουν οτι το κράτος λειτουργεί επειδή κάνει απλά το εύκολο, να μπουκάρει δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν αναρχικές καταλήψεις, ας αναρωτηθούν γιατί η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε αυτό ως προτεραιότητα. Το γεγονός οτι δεν μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, το οτι τρέμει το φυλλοκάρδι του, δεν συνδέεται με τις αναρχικές καταλήψεις. Σίγουρα οι δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. αυτές τις μέρες δίνουν την ψευδαίσθηση οτι κάτι κινείται και αυτός είναι ο μόνος τους στόχος. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι οτι ακολουθείται μία pathetic επικοινωνιακή πολιτική που ταιριάζει γάντι στον κρυφοφαηλίστικο χαρακτήρα της κυβέρνησης.

Είχα γράψει όπως και πολλοί άλλοι οτι η Χρυσή Αυγή "άνθισε" λόγω της ανυπαρξίας κράτους και θα αντιμετωπισθεί μόνο όταν υπάρξει κράτος. Προφανώς δεν εννοούσα όπως φαντάζομαι και οι υπόλοιποι οτι το κράτος θα πρέπει να κάνει τη δουλειά που κάνει η Χρυσή Αυγή περιμένοντας να ακούσει και τα συγχαρητήριά της. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν φωνές που θα λένε "έπρεπε να μπει η Χρυσή Αυγή και να πιέσει για να γίνει κάτι". Ήθελα να ήξερα, δεν το αντιλαμβάνονται; Η απάντηση είναι: προφανώς και όχι, όπως δεν αντιλαμβάνονται οτι οξύνουν χωρίς λόγο ένα ήδη οξυμένο μέτωπο (με τον αναρχικό χώρο).

Το εάν αδικώ την κυβέρνηση και τον Δένδια θα φανεί από το εάν θα γίνει κάτι με τη Χρυσή Αυγή, με το εμπόριο ναρκωτικών, με την πορνεία (στην παράνομή της μορφή). Όλα τα άλλα είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τσουγδω, καλο το θεμα αλλα ασε την βιλα και γραψε κατι για την νιλα με την λιστα.

Τσούγδω είπε...

@ Ανώνυμος

Δεν μπορώ να το παίζω ντεντέκτιβ, τι να γράψω δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

Σε πολλές απο τις καταλήψεις αυτων των κτιρίων, φιλοξενούνται και άστεγοι.
Εξάλλου αυτα τα σπίτια και αυτοι οι χώροι είναι εγκαταλελειμμένοι, δεν ενοχλούν κανένα.

Παρεπιπτόντως γιατι το σπίτι της Μαρίας Κάλλας είναι 40 χρόνια εγκαταλελειμμένο, θα έπρεπε να αναζητηθούν ευθυνες του κράτους, θα μπορούσε να είναι κάτι σα μουσείο ή να εχει εκμεταλλευθεί με άλλο τρόπο, το ίδιο συμβαίνει και με τα ανακτορα του Τατόϊου

Είναι μεγάλη η πρεμούρα του Σαμαρά να κόψει ψήφους απο τη Χρυση Αυγή

αλληλεγγυη στις καταληψεις! είπε...

μα τσουγδω αμα λες δεν υπαρχει κρατος κ για αυτο αναπαραγεται η χ.α. δεν μπορει τωρα να λες δεν εννουσα αυτο. το κρατος δεν μπορει παρα να ενσωματωσει τη χ.α. και αυτο προσπαθει να κανει!αυτο ελεγε και θελει να γινεται η ιδια η χ.α. Κατ εμε η χ.α. ειναι αποτελεσμα του ελληνικου ρατσισμου, οχλου, εθνικισμου, συνομωσιολογιας,κτλ που εκφραστηκε πολιτικα λογω κρισης και μνημονιου! και λογω μηδενικης αντιφασισικης κουλτουρας και επαναπαυσης στο παρελθον του "ελληνα που αντισταθηκε τους ναζι" ο καραδεξιος δενδιας αντιλαμβανεται μονο την πιεση εκ δεξιων του. τι να κανει με τα ναρκωτικα και την πορνεια. μπορουμε με ορους ασφαλειας να αποφυγουμε το προβλημα? για ποσο? δεν ειναι αυτο ιδεολογημα? αντι αυτου δεν θα επρεπε να διεκδικουμε κοινωνικη δικαιοσυνη για να μην αναπτυσεται το εγκλημα? και ειναι η πρεζα και η πορνεια εγκλημα?

Μαζεστίξ είπε...

Πολύ ψύχραιμη τοποθέτηση, από τις καλύτερες επί του συγκεκριμένου θέματος.

Είναι διαφορετικό εξάλλου να παίρνει κανείς αποστάσεις από τις μολότωφ και διαφορετικό να παίρνει αποστάσεις από ακτιβιστικές ενέργειες, όπως οι καταλήψεις μακροχρόνια εγκαταλελειμμένων κτιρίων, που όχι μόνο δεν ενοχλούν κανέναν, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν και μια μικρή έστω προσφορά στην κοινωνία, χάρη σε κάποιες κοινωνικές δράσεις τους.

Σαφώς, αν η κυβέρνηση ήθελε απλώς να πατάξει τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας κλπ, θα έβαζε την αστυνομία τη μέρα της επόμενης διαδήλωσης να τη στήσει κοντά στην κατάληψη και να μπουζουριάσει όποιον έβγαινε με τσάντα με υλικά για μολότωφ.
Προφανώς όμως ο στόχος δεν ήταν αυτός και δεν είναι ποτέ αυτός, όπως καλά γνωρίζουμε όσοι πηγαίνουμε σε διαδηλώσεις.
Οι κουκουλοφόροι των μολότωφ μένουν πάντα στο απυρόβλητο και χαίρουν της "μπαχαλικής ασυλίας", που αίρεται δυσκολότερα κι από την βουλευτική.

Αλλά βέβαια ο κοινωνικός διάλογος έχει το εξής πρόβλημα: η συζήτηση επί της ουσίας έχει αντικατασταθεί από τον μιμητισμό του "τηλεπαραθυρικού ξεκατινιάσματος Άδωνι-Στρατούλη".

Τέτοιους "διαλόγους" ακούμε, τέτοιους διαλόγους αναπαράγουμε και στην καθημερινότητά μας.