19 Μαρτίου 2012

"Προχωράμε". Καλό δρόμο.

Με ποσοστό της τάξεως του 97% κατάφερε να εκλεγεί εχθές Πρόεδρος του Πασοκ ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του. Η αγωνία έφτασε στο κόκκινο για τη συμμετοχή, αλλά από το πρωί διακινούνταν η πληροφορία οτι θα έφτανε στις 200.000 (υπολογίστηκε προφανώς με ειδικό τύπο, τον ίδιο που έδωσε τα ποσοστά εγκύρων/λευκών και ακύρων τα ίδια με τις εκλογές του 2007), οπότε δόθηκε τέλος από νωρίς στην αγωνία.

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου του κόμματος από τη βάση που πρώτος εισήγαγε στα πλαίσια μίας λογικής αυξημένης νομιμοποίησης και ευαισθητοποίησης του πολίτη ο Γιώργος Παπανδρέου, ευτελίστηκε με μοναδικό τρόπο κατά τη χθεσινή "γιορτή της Δημοκρατίας". Μετά το μπλοκάρισμα της κατάθεσης 2ης και 3ης υποψηφιότητας το ζήτημα εξελίχθηκε σε μία τυπική διαδικασία στην οποία ήταν προφανές οτι λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος και μη ύπαρξης δεύτερου πόλου, ο άμεσα ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να κάνει το παιχνίδι όπως ήθελε.

Κατά τον ίδιο τρόπο φαντάζομαι οτι θα ευτελιστούν στο μέλλον και άλλοι ενοχλητικοί νεωτερισμοί όπως η Διαύγεια και το opengov. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε.

Μόλις είδα αυτή τη φωτογραφία που ανέβασε στο twitter ο @Mosxovas στεναχωρήθηκα και δεν το περίμενα. Δεν ξέρω τι ακριβώς με στεναχώρησε, το σημειολογικό του πράγματος αν σκεφτεί κανείς το είδος και το ήθος του πολιτικού που παραδίδει και αυτού που παραλαμβάνει, το γεγονός οτι το ξέραμε από το καλοκαίρι και τα όλα όσα έγιναν οτι αυτή θα ήταν η κατάληξη (θα τα πει ο ιστορικός του μέλλοντος είπαμε), το γεγονός οτι δεν υπήρξε καμία άλλη εναλλακτική, το γεγονός οτι δεν έχω τι να ψηφίσω καθώς οι μεταρρυθμιστικές φωνές πνίγονται σε κάθε παράταξη; Το οξύμωρο οτι έφαγαν τον ΓΑΠ ενώ πανηγυρίζουν για ό,τι κατάφερε; Το γεγονός οτι κάποιοι χαίρονται καθώς πιστεύουν οτι σηματοδοτείται το τέλος του νεποτισμού, ενώ αδιαφορούν για τους διάφορους αφανείς χορηγούς, ανθρώπων που χωρίς την προβολή των ΜΜΕ και πανάκριβες καμπάνιες θα τους ψήφιζε μόνο το σόι τους;

Λυπάμαι που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα κατάφερε, για την ακρίβεια λυπάμαι που το είδος του πολιτικού που αντιπροσωπεύει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν τα κατάφερε και άνοιξε και πάλι ο δρόμος για Ευάγγελους Βενιζέλους. Ελπίζω ο αρχηγός του 97% να διαψεύσει την πολύ κακή εικόνα που έχω γι' αυτόν αν και δε το νομίζω.
Ελπίζω οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που προτίμησαν να μείνουν κλεισμένες στο καβούκι τους ή συμβιβάστηκαν για να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση να μη το μετανιώσουν που δεν έσπασαν αυγά.

Για το τέλος παραθέτω ένα απόσπασμα από ανάρτηση της Αριστερής Στρουθοκαμήλου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα....

"Σήμερα, οι χειρότεροι εκπρόσωποι αυτού του συστήματος, Σαμαράς και Βενιζέλος, προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται.
Ειδικά ο δεύτερος, άνθρωπος της εκκλησίας, των εξοπλισμών (κατάφερε για καιρό να τους εξαιρεί και τους δύο από κάθε μνημόνιο) και του αμετανόητου πελατειασμού (με χρήση των οριζόντιων μέτρων τα οποία μετά απέδιδε σε έμπνευση της τρόικας), ένας από τους χειρότερους καιροσκόπους όλων των εποχών που κόντεψε να βυθίσει τον Σεπτέμβρη τη χώρα σε μια αιφνίδια χρεοκοπία (με την ...εθνικά υπερήφανη στάση του να ...εκδιώξει την τρόικα και αποτέλεσμα να φτάσει η 6η δόση τον Ιανουάριο με τον Παπαδήμο, βυθίζοντας στο μεταξύ σε πρωτοφανή ύφεση την οικονομία), προσπαθεί να αναστήσει τώρα το νεκρό πια σύστημα "δούναι και λαβείν" και τον ένα του πυλώνα: το μεταπολιτευτικό ΠΑΣΟΚ...
Θα τα καταφέρει; Θα εγκλωβίσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στο λαϊκιστικό του μόρφωμα; Πόσοι θα συνεργαστούν μαζί του στην αναστήλωση της παράγκας;
Σε κάθε περίπτωση, εάν στην πιο κρίσιμη στιγμή για την χώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει να μας προτείνει Βενιζέλο... καλύτερα να συρρικνωθεί ολοκληρωτικά. Μήπως και απελευθερωθούν δυνάμεις και συνειδήσεις από την πελατειακή στρούγκα και ένα ευρωπαϊκός αέρας καθαρίσει αυτιά, μάτια και σκέψεις για το αύριο.
Το αύριο της παραγωγικής Ελλάδας και όχι εκείνης του "υπερήφανου παρασιτισμού"..."

8 σχόλια:

Swell είπε...

Πάντως οι κατηγορίες για παρατυπίες ή νοθεία αποδεικνύονται ανυπόστατες. Κανείς δεν ψήφισε πάνω από 15 φορές...

Ανώνυμος είπε...

η τρίχα τριχιά. άσε μας ρε τσούγδω

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με το κείμενο.
Δυστυχώς όμως τα θετικά που έβρισκα στον Γιωργάκη δηλαδή ο αέρας του σύγχρονου πολιτικού, τεχνοκράτη, κοσμοπολίτη, με οικολογικά ενδιαφέροντα και αθλητικό τρόπο ζωής ήταν ακριβώς αυτά που ο Έλληνας δεν γούσταρε. Δώστου ζεϊμπεκιές και τούρκικα σήριαλ του Έλληνα και θα σου στήσει κώλο.

Ο Μπένυ, από την θητεία του στο ΥΠΠΟ, έχει αφήσει ολόκληρη επιστημονική παρακαταθήκη για το πως μπορείς να ξοδεύεις αλόγιστα χρήματα χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα, πέρα από το να πλουτίζεις τα λαμόγια που σε περιστοιχίζουν. Ο άνθρωπος είναι ότι χειρότερο μπορεί να παράξει το πολ. σύστημα και δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι είναι ο εκλεκτός του μπλοκ των εθνικών εργολάβων / εκδοτών που κυβερνά τη χώρα.

'Οσο για την τσιπρέϊκη, αριστερά τον τελευταίο καιρό κάνει επίδειξη κωλοτούμπας μετά τον μπελά που βρήκε από την ΔΗΜΑΡ. Τόσα χρόνια τό'παιζε σπόνσορας κάθε λογής εξτρέμ, τώρα ξύπνησε και είδε ότι τα ψηφαλάκια είναι αλλού.

Σας εύχομαι καλές εκλογές. Εγώ δεν μπαίνω σε τέτοια διλλήμματα, δεν θα περάσω ούτε απέξω. Εξάλλου δεν ψήφισα παρά μόνο μια φορά στη ζωή μου, πριν από 20 χρόνια.

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Σεισμός σεισμός Βενιζελισμός.

@ Ανώνυμος 8:02

Αν ενοχλώ να φύγω.

@ Ανώνυμος 9:37

Για να δούμε πώς θα είναι τα πράγματα στις εκλογές γιατί όπως το κόβω, μάλλον πολλοί δεν θα έχουν τι να ψηφίσουν...

Konstantinos Floridis είπε...

χε χε ,η ανάρτησή σου έγινε ποστ αναφοράς!
http://vivian-e.posterous.com/-tsougdw
Πάντως η μόνη μας ελπίδα είναι ότι καμιά φορά τα πράγματα μπορεί να προωθηθούν πηγαίνοντας προς τα πίσω!
κι όπως είπε κάποιος ... Υπάρχει κίνδυνος η επόμενη βουλή να είναι γεμάτη λαϊκιστές και εθνικιστές και κίνδυνος να πεταχτεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης γιατί δεν θα μας ανέχονται ακόμα για πολύ. Πανστρατιά ευρωπαϊστικών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Ανώνυμος είπε...

Τσούγδω, ανήκω σε εκείνους που δεν ψήφισαν. Ανήκω επίσης σε εκείνους που δεν ψήφισαν ούτε το 2004. Ήδη από τότε θεωρούσα ότι οι εκλογές του ενός υποψηφίου ήταν για γέλια και για κλάματα μαζί. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να πω ότι και η διαδικασία του 2004, ανεξαρτήτως προσώπων, ήταν εξίσου γελοία με την προχτεσινή. Ας μην ανακαλύπτουμε λοιπόν αίφνης την Αμερική όλοι μας μόνο και μόνο επειδή ο τωρινός υποψήφιος μας είναι αντιπαθέστερος του προηγούμενου. Από κει και πέρα, όσο κι αν συμφωνώ με το ευρωπαϊστικό, νεωτεριστικό, καινοτόμο κτλ. προφίλ του Παπανδρέου, όσο κι αν ως φιγούρα ή ως εκφραστής μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας μου είναι συμπαθής, δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι σε επίπεδο επιλογής, συντονισμού και διαχείρισης ανθρώπων τα έκανε μαντάρα. Μην τα ξαναλέμε. Θα μου πεις, είναι λύση ο Βενιζέλος; Εν προκειμένω, κατά τα φαινόμενα, ήταν ο μοναδικός πρακτικά ο οποίος -προφανώς λόγω αρχομανίας και ακόρεστης φιλοδοξίας- ήταν διατεθειμένος να ηγηθεί ενός βαριά τραυματισμένου και νοσούντος κόμματος. Όλοι εκείνοι που για καιρό περιμέναμε να εμφανιστούν ως εναλλακτικές λύσεις φάνηκε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι. Ελπίζω να είναι στο εγγύς μέλλον γιατί ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να τραβήξει για περισσότερο από ένα-δυο χρόνια, ούτε να δώσει όραμα στον κόσμο. Είναι μεταβατικός, αν και ο ίδιος ποτέ δεν πρόκειται να το καταλάβει, άρα τον βλέπω σε ένα βάθος χρόνου να το διαλύει το μαγαζί, παρά το ότι στις επόμενες εκλογές μάλλον θα αντέξει, για δύο λόγους: α) Γιατί χάρη στον Αντώνη η δεξιά είναι πιο μαύρη από ποτέ και μια μερίδα κόσμου έχει τρομάξει. β)Γιατί πρακτικά, οι εναλλακτικές που έχουμε είναι οι άνθρωποι που πούλησαν τον ΓΑΠ εν ψυχρώ -Κατσέλη, Καστανίδης και λοιποί- και ο εκθεσάς Κουβέλης.
ΕΤ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Ήταν απογοητευτική η διαδικασία εκλογών του ενός υποψηφίου και υποβιβάζει την νοημοσύνη όσων παρέστησαν κι ακόμα περισσότερο όσων ζήτησαν ...παραβάν(!!!)

Συμφωνώ στα περισσότερα από όσα διάβασα. Προσωπικά δεν "πάω" καθόλου τον Βενιζέλο, ειδικά μετά τους τσάμπα-φράγκα-μάγκα χειρισμούς του κατά την αποπομπή της Τρόικα, που ουσιαστικά μας έφερε μέχρι την χρεοκοπία.

Όσο βαρύ και πρόσφατο κι αν είναι το παρελθόν του, είναι αμαρτία να προκαταλάβουμε αρνητικά την έκβαση στο μέλλον. Προσωπικά επιλέγω να μην τον πάρω στο κατόπι ελπίζοντας σε μία γόνιμη πορεία προς όφελος της Ελλάδας. Αυτό δεν θέλουμε όλοι;

Ας μηδενίσουμε λοιπόν το κοντέρ κι ας ελπίσουμε για κάτι περισσότερο.

Όπως πολύ σωστά γράφεις στον τίτλο: "Καλό δρόμο".

Stefanos Max είπε...

Γεια σας
ειμαι μπλογκερ
εχω 2 μπλογκ
στο ενα γραφω για ελληνικα περιοδικα :
http://mag-gr.blogspot.com
και στο αλλο γραφω για ελληνικα μπλογκ :
http://blogo-gr.blogspot.com
Θα ηθελα να ρωτησω αν ενδιαφερεται καποιος-α (ενας ή και περισσοτεροι) για
συνεργασια. Θα πρεπει να διαβαζει σε τακτικη βαση ελληνικα περιοδικα
και μπλογκ και να γραφει γι' αυτα. Οχι ομως απλη αντιγραφη. Τα ποστ απλα
θα αντλουν υλικο, εμπνευση απο τα περιοδικα και τα μπλογκ και θα εχουν
περιληψεις, αποσπασματα, σχολια, φωτογραφιες, τι μας αρεσε και τι οχι
και διαφορα αλλα. Οποιος-α θελει ας μου στειλει e-mail : stefanos_andrul@yahoo.com
Οποιος-α θελει ας γινει μελος στα μπλογκ μου και να μου πει το δικο του μπλογκ να το δω και να γινω μελος.
Ευχαριστω