6 Μαΐου 2011

Μνημόνιο: Κλείσαμε μαζί ένα χρόνο

Σήμερα κλείνουμε ένα χρόνο από την ψήφιση του Μνημονίου και θεωρώ οτι τώρα, στην πρώτη μας επέτειο, έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε σοβαρά για τη “σχέση” μας. Πού οδεύει αυτή η σχέση, ποιες είναι οι προοπτικές της; Μήπως την έχουμε αμελήσει λίγο και λοξοκοιτάμε άλλες πιο φανταχτερές εναλλακτικές, οι οποίες όμως, το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν θα συνοδεύονται από σταθερότητα και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσουν σε απρόβλεπτες περιπέτειες;


Είναι κοινή παραδοχή οτι παρατηρείται μία αδικαιολόγητη κόπωση και παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στα πλαίσια του Μνημονίου. Ενώ εφαρμόστηκαν οι περικοπές που προβλεπόντουσαν, ενώ οι μισθοί στο δημόσιο έχουν συρρικνωθεί, παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία, οτι υπάρχουν διάφορες μαύρες τρύπες που απειλούν να μας καταπιούν, τα δε spread που στην παρούσα φάση δεν επηρεάζουν, αλλά είναι ενδεικτικά για το πως μας αντιμετωπίζουν οι αγορές, είναι απογοητευτικά ψηλά.


Μα γιατί; Τόσο πολύ μας μισούν πια οι αγορές; Τόσο πολύ θέλουν την καταστροφή μας; Είναι κι αυτή μία ερμηνεία που δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς. Υπάρχει όμως και η άλλη παράμετρος, η βασική, οτι δηλαδή δείχνουμε απροθυμία να μεταρρυθμιστούμε.


Πολλοί περίμεναν οτι το προηγούμενο διάστημα ο κόσμος θα έβγαινε στους δρόμους μαζικά, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές και θα παρέλυε η χώρα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 
Απ' οτι φαίνεται όμως, μερίδες ανθρώπων που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπεται να γίνουν, είναι έτοιμοι να παραλύσουν τη χώρα και να δημιουργήσουν γενικευμένο μπάχαλο. Πολύ απλά διότι τόσα χρόνια την έχουν βρει την άκρη τους, παρακάμπτουν τους νόμους, αξιοποιούν τα παραθυράκια .... Οπότε αυτό που τους ενοχλεί περισσότερο από τις περικοπές, είναι οι μεταρρυθμίσεις και μία ενδεχόμενη επαναλειτουργία του διαλυμένου κράτους.


Το Μνημόνιο έχει δαιμονοποιηθεί πλήρως από μεγάλη ομάδα πολιτών, που είναι έτοιμοι να στηρίξουν ακρίτως διεκδικήσεις και κοινωνικές ομάδες, οι οποίες κάνοντας χρήση αντιμνημονιακής ρητορικής, προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο οτι τις όποιες αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση, τις επιβάλλει το Μνημόνιο άρα είναι "κακές". Το οτι πολλές από αυτές όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι αποκρατικοποιήσεις κάποιων ΔΕΚΟ, θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα, χωρίς να μας τις επιβάλλουν με το στανιό Μνημόνια και ξεμνημόνια, δεν έχει περάσει από το μυαλό κανενός μάλλον.


Υπάρχουν άνθρωποι που ακούν “Μνημόνιο” ή “ΔΝΤ” και βγάζουν σπυριά, δεν μπορούν να διανοηθούν οτι υπάρχουν συμπολίτες τους που υποστηρίζουν την εφαρμογή του Μνημονίου. Κατακεραυνώνουν ως δοσίλογο όποιον τολμήσει να μιλήσει μη αρνητικά για την “καταστροφική σύμβαση που ήταν προμελετημένη και έχει ως μοναδικό σκοπό να μας υποδουλώσει”, αρνούμενοι να δεχθούν οτι υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Ενώ άνθρωποι οι οποίοι βλέπουν το Μνημόνιο ως ευκαιρία για να αλλάξουμε, φοβούνται να πουν την άποψή τους ανοιχτά, μη τυχόν και τους ακούσει κανένας ευερέθιστος και έχουν προβλήματα, καθώς στο μυαλό των μπαρουτοκαπνισμένων, όποιος δεν αποτάσσεται το Μνημόνιο είναι δοσίλογος, εθνοπροδότης, τσιράκι του ΔΝΤ...


Ένα χρόνο μετά όμως, οι πολίτες, ακόμη και εκείνοι που υποστήριξαν αρχικά το Μνημόνιο, έχουν κάθε δικαίωμα να λοξοκοιτάνε προς άλλες κατευθύνσεις, αφού βλέπουν οτι η κυβέρνηση έχει αρχίσει και παρακάμπτει δεσμεύσεις, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, ο οποίος όμως δεν αποτελεί εναλλακτική. Έτσι όπως το πάμε, θα μηδενιστούν τα εισοδήματα των πολιτών και οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν μείνει στον πάγο, λόγω της απροθυμίας για σύγκρουση. Είναι λογικό ο κόσμος να έχει μπουχτίσει, γιατί από τη μία βλέπει μπαρουτοκαπνισμένη την αντιμνημονιακή συμμαχία και από την άλλη βλέπει την απροθυμία όσων έχουν αναλάβει να εφαρμόσουν το Μνημόνιο και σου λέει που πάμε; Έχουμε μία δανειακή σύμβαση, οι μεν την καταγγέλλουν, οι δε δεν εφαρμόζουν τις δεσμεύσεις, τι θα γίνει επιτέλους;


Η κυβερνητική μηχανή χρειάζεται επανεκκίνηση. Το έχουν πει χιλιάδες άνθρωποι, το έχω ξαναπεί κι εγώ. Το Πασοκ όπως κάποιοι το ήξεραν ως κόμμα, έχει τελειώσει, δεν υπάρχει περίπτωση η πασοκική αντίληψη των πραγμάτων να επιβιώσει. Δεν είναι οτι ο κρατισμός που αποτελούσε κυρίαρχη ιδεολογία μας κατέστρεψε και η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας θα μας σώσει, αλλά απ' οτι φαίνεται οτιδήποτε είναι κρατικό, δεν το “πονάνε” αρκετά όσοι το διαχειρίζονται.


Εφόσον λοιπόν το μοντέλο του μεγάλου κράτους απέτυχε, πρέπει κάποια στιγμή να το παραδεχτούμε και να αφήσουμε τα δάκρυα για μετά. Δεν είναι δυνατόν ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις να είναι ακόμα στο περίμενε, να δημιουργούνται συνεχώς μαύρες τρύπες, η φοροδιαφυγή να θεριεύει και γενικά να επικρατεί εικόνα διάλυσης. Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πρωτίστως οι κυβερνώντες. 
Τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε τον έχουμε επιλέξει με το Μνημόνιο και είτε σε κάποιους αρέσει είτε όχι, ο δρόμος αυτός είναι η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας.


Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι για την κυβέρνηση, ή εφαρμόζει ΤΩΡΑ κατά γράμμα το Μνημόνιο και προωθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις, οπότε και θα έρθει αντιμέτωπη με τους θιγόμενους, αλλά θα έχει στο πλευρό της, τους εδώ και χρόνια μπουχτισμένους φιλήσυχους πολίτες που φωνάζουν “φτάνει πια”, ή θα ομολογήσει οτι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και θα πάει σε εκλογές, προκειμένου ο Παπανδρέου να ξεφορτωθεί τους Πασοκικούς βραχνάδες (ελπίζω) και αν έχει τα κουράγια, να συμμαχήσει με όσους θέλουν την αλλαγή και είναι πρόθυμοι να βάλουν πλάτη. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση οτι η ζυγαριά δεν θα γείρει προς την συντηρητική πλευρά...


Όπως είπα και σε σχόλιό μου στην προηγούμενη ανάρτηση, όταν ο γιατρός σου λέει: ή ακολουθείς αυτή την αγωγή ή πεθαίνεις, μετά η γιατρειά, είναι στο χέρι σου. Ή ακολουθείς τη συνταγή κατά γράμμα χωρίς να παραλείπεις δόσεις, ή μετά έρχεσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες της απροθυμίας σου να ακολουθήσεις την “ιατρική συνταγή”. Το Μνημόνιο είναι η θεραπεία, το αν οι ασθενείς που είναι οι Έλληνες, θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού ή θα παραλείπουν δόσεις, για να πιουν ένα ποτάκι παραπάνω, είναι δική τους επιλογή.


Για το τέλος, μιας και είναι της μόδας να ανασύρουμε βίντεο από το παρελθόν για να την πούμε στον Παπανδρέου, ας παραθέσω κι εγώ ένα έτσι για το καλό, μπας και ξυπνήσουν τίποτα... αναμνήσεις:





21 σχόλια:

Swell είπε...

Tην ανάρτηση αυτή θα μπορούσε να την έχει γράψει (και) ο Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ. Εύγε Τσούγδω, εύχομαι κι εις ανώτερα.

Τώρα, γιατί να μην δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο όταν η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων είναι η "ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ" και η ανεργία είναι γκανιάν;

Για πιο ΠΑΣΟΚ μιλάτε και γιατί διαχωρίζετε τον Παπανδρέου απ' αυτό; Ποιός κρατά στο κόμμα το Σκανδαλίδη, τον Κακλαμάνη, το Νικητιάδη; Ποιός δέχτηκε την υποψηφιότητά τους ως βουλευτές;

Θεωρείτε τυχαίο ότι το ΓΑΠα και το μνημόνιο τους στηρίζουν η Ντόρα, ο πατέρας της, ο Καρατζαφέρης κι εσείς;

fanis panagiotopoulos είπε...

Αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε!

the elf at bay είπε...

Οι εκλογές τι νόημα έχει να γίνουν; (ρητορική η ερώτηση). Πάμε για το μεγάλο μπαμ, θες δεν θες!

Τσούγδω είπε...

@ swell

Ευχαριστώ.

Κατ' εσάς φταίει το Μνημόνιο για όλα. Δηλαδή φταίει μία δανειακή σύμβαση που μας εξασφάλισε τη ρευστότητα και όχι ας πούμε η μη σωστή εφαρμογή της και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μας έφεραν σε αυτό το χάλι.

Μιλάω για τα 2 υπαρκτά Πασοκ. Για το βαθύ Πασοκ το οποίο κατακρίνω σε μόνιμη βάση και για το Πασοκ της προόδου το οποίο κατά την άποψή μου (αν θέλετε ειρωνειτείτε με δεν με πειράζει) εκπροσωπεί ο Παπανδρέου.

Αν προσέξατε λέω σε μόνιμη βάση οτι όλα τα βαθυπασοκικά απομεινάρια ο Παπανδρέου πρέπει να τα απομονώσει.

Όχι δεν θεωρώ τυχαίο οτι το Μνημόνιο το υπερασπίζεται η Ντόρα, ο Μητσοτάκης, ο Κουβέλης, ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Μάνος και άλλοι, όπως δεν θεωρώ τυχαίο οτι η Αλέκα, ο Αλέξης και ο Σαμαράς πάνε χέρι χέρι.

Τσούγδω είπε...

@ fanis panagiotopoulos

Σοφός και τολμηρός αυτός που πρωτοείπε τη συγκεκριμένη ατάκα, με την οποία συμφωνώ.

@the elf at bay

Αν σου διαφεύγει έχουμε δημοκρατία.

the elf at bay είπε...

Κοινοβουλευτισμό εννοείς, η δημοκρατία έχει πεθάνει, wake up!

Ανώνυμος είπε...

H προσωπική μου σχεση με το Μνημονιο ειναι σχεση λατρειας.

Ευχομαι ο παπανδρεου απο εδω και μπρος και με εναν ανασχηματισμο τον οποιο θεωρω πλεον υψιστης σημασιας, φερνοντας εξωκοινοβουλευτικα τεχνοκρατικα σοβαρα στελεχη να παρει μπρος τις μηχανες και να υπερκαλυψει οτι χαθηκε απο την αρχη του χρονου.

Βηματα πολυ εως παρα πολυ σοβαρα εχουν γινει. Μενει να γινους και ολα τα υπολοιπα.

Παλικαρια η μια και μονη και μοναδικη λυση και διεξοδος αυτη τη στιγμη για τη χωρα ειναι η ευλαβικη και απολυτη στηριξη και εφαρμογη των στοχων του Μνημονιου και καομα καλυτερα η υπερκαλυψη τους.

the elf at bay είπε...

Ανώνυμε, να αλλάξεις αμέσως την συνταγή του γιατρού. Νέο παιδί είσαι.

Τσούγδω είπε...

@ the elf at bay

Άποψή σου, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχουμε.

@Ανώνυμος

Εν πολλοίς συμφωνώ. Χρειάζεται ένας προσεκτικός ανασχηματισμός που να κινείται σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση από τον προηγούμενο και ευλαβική τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στα πλαίσια του Μνημονίου.

nikos είπε...

Δε χρειάζεται να κάνουμε την ανάγκη φιλοτιμία, το μνημόνιο έχει πολλές αρνητικές πτυχές, όπως τη μείωση μισθών και συντάξεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση του ΦΠΑ κ.α, τα οποία τελικά φαίνεται οτι είναι και μέτρα που δεν αποδίδουν .

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις κάποιες επρεπε να εχουν γίνει χρόνια(ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Ελληνικό κ.α) καποιες άλλες δεν είναι αναγκαίες, πχ ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ(στην περίπτωση της ΔΕΗ , η διαβεβαιωση οτι το δημόσιο διατηρει το management και τα δίκτυα με καλύπτει) Είναι τελείως λάθος η αντίληψη οτι οτιδήποτε είναι κρατικό δε λειτουργεί και ό,τι είναι ιδιωτικό λειτουργεί τέλεια. Σας υπενθυμίζω οτι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ, οι τράπεζες είναι ιδιωτικά. Είναι κανείς ευχαριστημένος απο τον τρόπο που λειτουργούν. Και η νοοτροπία των επιχειρηματιών είναι πολύ κακή στην Ελλάδα, η λογική τους είναι, "δουλέψτε εσεις οι υπόλοιποι, για να μενω εγω σε βιλλα και να οδηγω Mercedes".

Εκτός απο το μνημόνιο η Κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει και άλλες αλλαγές, που είναι ακόμα σημαντικότερες π.χ στη Δημόσια Διοίκηση και τη λειτουργία του Κράτους(εδω πραγματικά γίνεται πολύ καλή δουλεια) Προστασία Περιβάλλοντος- Αναπτυξιακό μόντελο(επίσης γίνεται σοβαρη δουλειά), Παιδεία(εδω πραγματικά δεν εχει γίνει τίποτα για να αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα και οι αλλαγές που εχουν εξαγγελθέι(αν εφαρμοσθούν) είναι επουσιώδεις), Υγεία-Κρατος Πρόνοιας(εδω οι όποιες αλλαγές εμποδίζονται απο το μνημόνιο, δεν αρκεί όμως μόνο το συμμάζεμα, πρέπει να βελτιωθούν και οι Υπηρεσίες, ωστόσο μερικά πράγματα είναι απαρδεκτα, όπως το οτι οι ειδικευόμενοι έχουν να πληρωθούν εφημερίες απο το Νοεμβριο
)

Τσούγδω είπε...

@nikos

Τα μέτρα που έχουν άμεση απόδοση (δηλαδή οι περικοπές στη μισθοδοσία) είναι η εύκολη λύση και δεν επαρκούν.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει στον πάγο και υπάρχει μία διάχυτη... απροθυμία. Σε λίγο καιρό αν δεν προωθηθούν τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, σίγουρα στις κομβικές ΔΕΚΟ θα πρέπει να διατηρηθεί το management. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ πάντως και κυρίως το σπάσιμο του μονοπωλίου μόνο σε καλό βγήκε στον καταναλωτή.

Στις υπόλοιπες διαπιστώσεις συμφωνώ μαζί σου.

nikos είπε...

Μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, στην πράξη όχι στα λόγια, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει και πολλά πράγματα, επίσης πρέπει να περιοριστούν και οι σπατάλες, ειδικά στο χώρο της Υγείας-Κοινωνικής Ασφάλισης.Το να ακούω γενικά και αόριστα για ενα γιατρό που έγραψε σε έναν παπά, ΠΑΠ τεστ, εξυπηρετόντας συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο, δε μου λέει πολλά, τετοιες περιπτώσεις πρέπει να πηγαίνουν στον εισαγγελέα και να δούμε τι θα κάνουμε απο δω και πέρα, οχι να αναπαράγονται απο τους δημοσιογράφους για εσωτερική καταναλωση. Αυτο που βλέπω είναι οτι και αυτη η Κυβέρνηση στην προπαγάνδα και στο να στρέφει τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη είναι πρώτη.

Οσο για τον ΟΤΕ είναι θετικό μπήκαν και ιδιλωτες, ωστόσο το management θεωρώ οτι έπρεπε να μείνει στο κράτος. Εξάλλου η μετοχοποίηση -ιδιωτικοποίηση του έγινε σε μια περίοδο, που οι περίσσοτεροι ακόμα και οι ηλικιωμένοι και τα παιδια χρησιμοποιούν κινητό

Τσούγδω είπε...

@ nikos

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Στον τομέα της Υγείας τα πράγματα είναι χαοτικά. Όποιον γιατρό και να ρωτήσεις ή έστω όποιον εργαζόμενο σε νοσοκομείο θα σου πει: "αν ανοίξω εγώ το στόμα μου"...

Η αλήθεια είναι έχουμε τόσα ράμματα ο ένας για τη γούνα του άλλου, που δεν χρειάζονται επιπλέον φιτιλιές από την κυβέρνηση ή τα ΜΜΕ, βγάζουμε τα μάτια μας και μόνοι μας. Εν ολίγοις δεν νομίζω οτι η κυβέρνηση επιχειρεί πλαγίως να στρέψει τη μία ομάδα απέναντι στην άλλη. Είμαστε από μόνοι μας... ετοιμοπόλεμοι.

Ουρανία Σοφία Τσούκη είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο κυρία μου.
Πως είναι δυνατόν ο ακαμάτης και οκνηρός έλληνας να απαιτεί πενταπλάσιο μισθό από ενα βούλγαρο και συνεχή διαλείμματα για καφέ, τσιγάρο και δήθεν ανάγκη του και να μη χρεωκοπήσουμε; Διαμαρτύρονται οι αριστερούληδες επειδή οι κινέζοι της COSCO απαιτούν από τον εργαζόμενο συνεχή δουλειά και τον ελέγχουν αντί να τον αφήνουν να χαζοπαζαρεύεται για καφέδες και συνεχή διαλείμματα. Όχι έλληνα, ότι έφαγες έφαγες. Θα το ξεράσεις τώρα, θα στρώσεις κώλο κάτω και θα δουλέψεις. Και τον ακαμάτη σου δεν χρειάζεται να τον μάθεις γράμματα. Απο τα δεκαπέντε θα τον βάλεις να μάθει μια τέχνη να συνεισφέρει και δεν θα του ανοίγεις σπίτι στα δεκαοχτώ. Σπίτι θα ανοίξει μόλις παντρευτεί. Και την κόρη σου γιατί να την σπουδάζεις; Για να γίνει πόρνη; Πάντρεψέ την στα δεκαπέντε. Τα λεφτά που μια σπουδασμένη θα πλήρωνε γυναίκες για να της καθαρίζουν και νηπιαγωγεία είναι ίσα με το μισθό της. Η γυναίκα δεν πρέπει να εργάζεται.
Καλομάθαμε στην τρυφή. Και χαίρομαι που έστω και αυτός ο σοσιαλιστής ο Γιώργος κάλεσε τους ξένους να μας βάλουν σε μια τάξη με το μνημόνιο.

Τσούγδω είπε...

@ Ουρανία Σοφία Τσούκη

Ο Έλληνας δουλεύει και δουλεύει πολύ (μιλάω κυρίως για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους). Υπάρχουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν πολύ.
Ελπίζω πραγματικά το σχόλιό σας να είναι ειρωνικό προς εμένα και να μην εννοείτε αυτά που λέτε, διότι δεν είναι απλά υπερβολικά...

Ουρανία Σοφία Τσούκη είπε...

Καθόλου δε σε ειρωνεύομαι κοπέλα μου, ότι σου λέω είναι πολύ σοβαρό και λογικό. Θα σου εξηγήσω και θα καταλάβεις ότι έχω δίκιο και ότι το μνημόνιο θα οδηγήσει στην επαναφορά των παραδοσιακών αξιών. Θα καταλάβεις ότι κι εσύ, που πιθανότατα είσαι μια από αυτές τις "απελευθερωμένες" θα πρέπει να μεταρρυθμιστείς και να προσαρμοστείς, να γίνεις δηλαδή μια γυναίκα σαν τη γιαγιά σου, δούλα και κυρά.
Ο βασικός μισθός σήμερα είναι στα 484 ευρώ καθαρά και θα κατέβει. Δεν είναι δυνατόν ένας έλληνας να παίρνει τα διπλά λεφτά από έναν βούλγαρο. Θα πρέπει να τα δουλεύει. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ζευγάρι, που αμείβεται με το βασικό μισθό. Θα χρειάζεται νηπιαγωγείο (200 ευρώ), μια γυναίκα να βοηθά στο καθάρισμα για να μην είναι το σπίτι αχούρι (άλλα 100-200 ευρώ κατ' ελάχιστον) και 10 ντελίβερι το μήνα (κατ'ελάχιστον) τα οποία ήδη ξεπερνούν το μισθό της γυναίκας. Τι θα προτιμούσε ένας άντρας, ήδη ταλαιπωρημένος; Μια γυναίκα "απελευθερωμένη" που θα ήταν και έξοδο, η μια νοικοκυρά που θα του κράταγε το σπίτι, τα παιδιά, θα του επέτρεπε και να ρίξει, σαν άντρας, και ένα χαστούκι, χωρίς να ωρύεται για κακοποίηση και δεν θα απαιτούσε πολλά-πολλά;
ΚΑταλαβαίνεις ότι και μόνο από οικονομική άποψη αυτά που λέω είναι πολύ λογικά. Προσπαθείς, κατηγορώντας με για ειρωνεία, να ξορκίσεις την αλήθεια που τρέμεις.

Τσούγδω είπε...

@ Ουρανία Σοφία Τσούκη

Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κατά τη λογική σας, ένας Βούλγαρος να παίρνει περισσότερα από ένα Κινέζο πχ ή από ένα εργάτη στην Ταιβάν, οπότε ας γίνουμε όλοι Κίνα και Ταιβάν.

Μία γυναίκα απελευθερωμένη, φέρνει κι αυτή λεφτά στο σπίτι αν σας διαφεύγει. Λυπάμαι αλλά διαφωνώ απόλυτα μαζί σας και με την υπερσυντηρητική λογική σας.

Λέτε: "Και την κόρη σου γιατί να την σπουδάζεις; Για να γίνει πόρνη; Πάντρεψέ την στα δεκαπέντε."

Εγώ θα το προχωρήσω κι άλλο, τι χρειαζόμαστε εμείς οι γυναίκες στην κοινωνία, περιττά έξοδα, να μας εξοντώσουν όλες ή να μας κλείσουν αλά Κωσταλέξι στα σπίτια...

Δεν μπορώ να πιστέψω οτι υπάρχει έστω και μία γυναίκα που σκέφτεται έτσι. Ελπίζω να είστε η μοναδική.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, είναι βέβαιο ότι το Μνημόνιο απέτυχε. Δεν απέτυχε όμως γιατί δεν ήταν σωστό ή αναγκαίο, αλλά γιατί οι άνθρωποι που κλήθηκαν να το εφαρμόσουν (Κυβέρνηση) και να το υποστηρίξουν (Αντιπολίτευση), αποδείχθηκαν ανίκανοι οι μεν, δέσμιοι των φοβιών τους για το πολιτικό κόστος οι δε. Δυστυχώς όλους αυτούς και ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα δε τους μάθαμε τώρα. Τους ξέραμε από πριν και οι δυνατότητές τους (ή μάλλον οι αδυναμίες τους) ήταν πασίγνωστες. Εγώ τουλάχιστον, όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, δεν περίμενα κάτι καλύτερο! Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι όλοι, σε διαφορετικό βαθμό φυσικά, είμαστε συνυπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση. Τίποτε, μα τίποτε, δεν έγινε εν αγνοία μας. Όλοι μας ξέραμε τι γινόταν, από ποιους γινόταν και πώς γινόταν, αλλά, επειδή ή όλη κατάσταση μας βόλευε (περνούσαμε καλά ρε γαμώ το, δεν περνούσαμε;), κάναμε ότι δεν καταλαβαίναμε και... σφυρίζαμε αδιάφορα. Κάνω λάθος; Οι λύσεις για να βγούμε από αυτή την «παλιοκατάσταση»(!) δεν είναι πολλές. Ανάπτυξη; Ναι, σίγουρα! (Εξ άλλου το προτείνει και ο Σαμαράς!). Δύο προβλήματα όμως. Πρώτο, δεν είναι άμεση λύση, μια και χρειάζεται μακροχρόνιος προγραμματισμός, κάτι που, όπως πολύ καλά ξέρουμε, δεν είναι το πιο δυνατό μας όπλο και ατού! Και... Δεύτερο, για επενδύσεις χρειάζονται λεφτά. Εμείς όμως, δεν έχουμε μία ή όπως είπε και ο Λοβέρδος, «δεν υπάρχει σάλιο». Η άλλη πηγή χρήματος είναι οι ξένοι επενδυτές. Σιγά όμως μην έρθουν στην Ελλάδα να επενδύσουν χρήματα υπό τις παρούσες συνθήκες. Η «Ανάπτυξη» όμως θα μπορούσε να ξεκινήσει, έστω και απλά βάζοντας φρένο στη κατηφόρα, αν παρθούν δραστικά και τολμηρά οικονομικά μέτρα. Να γίνει δηλαδή γενναία περικοπή φόρων και εισφορών για να ανασάνουν οι επιχειρήσεις κι ο κοσμάκης. Έτσι που πάμε τώρα, ούτως ή άλλως δεν θα υπάρχει κανένας να πληρώνει φόρους και εισφορές, πολύ σύντομα. Δώστε τους κίνητρα και ανάσες, γιατί αλλιώς θα σβήσουμε όλοι. Το σύνδρομο του «Ντόμινο» έχει ξεκινήσει ήδη. Σταματήστε το, αντί να περιμένετε μοιρολατρικά τη στιγμή που θα επαναλάβετε το γνωστό «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»!
Τι μένει λοιπόν; Για 'μένα, η δραματική μείωση του κράτους είναι η μόνη ρεαλιστική άμεση λύση. Κι όταν λέω «μείωση» εννοώ μείωση!
Τολμηρή αποκρατικοποίηση όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ χωρίς τις γνωστές λαϊκίστικες αντιρρήσεις.
Ο τεράστιος αριθμός των αποδεδειγμένα τελείως άχρηστων «υπηρεσιών», «οργανισμών», «επιτροπών», ή όπως αλλιώς στο διάολο ονομάζονται, που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά αλλά απομυζούν τεράστια κρατικά κονδύλια, θα πρέπει να διαλυθούν άμεσα και μόνιμα! Χωρίς συναισθηματισμούς και κομματικές σκοπιμότητες, χωρίς τα γνωστά ... «ναι μεν αλλά»...!
Συνεχίζεται!

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει βέβαια, μετά από όλα αυτά είναι: Τι θα γίνει με το «πλεονάζον» προσωπικό όλων αυτών των Υπηρεσιών; Μα, φυσικά, ότι γίνεται και με τους υπαλλήλους όλων των ιδιωτικών εταιριών που κλείνουν. Γιατί ρε φίλε «δημόσιε» υπάλληλε; Ποιος σου είπε ότι εσύ είσαι καλύτερος από τον ιδιωτικό υπάλληλο που χάνει αυτόματα τη δουλειά του όταν η επιχείρηση στην οποία δούλευε κλείσει ή απλά κάνει μείωση προσωπικού σε μια προσπάθεια να επιβιώσει; Έφταιγε αυτός περισσότερο από εσένα που το «μαγαζί» δεν πήγε καλά; Αν όχι τίποτε άλλο, αυτός τουλάχιστον δούλευε για το μεροκάματό του, πράγμα που δε νομίζω ότι ισχύει για πολλούς από εσάς που απολαμβάνετε τις ακριβοπληρωμένες αργομισθίες σας, χωρίς ίχνος τύψεων ή ντροπής! Έτσι δεν είναι κύριε Φωτόπουλε;
Σκληρό; Σίγουρα, αλλά πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να ζούμε με ξένα χρήματα. Κανείς, μα κανείς δεν μας χρωστάει λεφτά! Εμείς είμαστε αυτοί που χρωστούμε στους πάντες και τα πάντα!
Υπάρχουν και πολλοί άλλοι, αποδοτικότεροι και ευκολότεροι ίσως τρόποι, να βγάλει λεφτά το κράτος. Η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων (τα περισσότερα εκ των οποίων δεν τα ξέρει κανείς ή παραμένουν αναξιοποίητα) είναι ένας από αυτούς. «Ξεπουλήστε» τα όλα που να πάρει η ευχή και αφήστε τους «προοδευτικούς» να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους. Κάνετε εσείς σωστά (σωστά όμως!) τη δουλειά σας κι ας τους να γκρινιάζουν.
Ξέρω καλά ότι σε όλα αυτά υπάρχει και ο αντίλογος, με αρκετά σοβαρά, ενίοτε, επιχειρήματα. Τα σέβομαι όλα αυτά, αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στα πρόθυρα(;) της χρεοκοπίας! Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε «φαλιρίσει» ακόμα φίλοι μου είναι γιατί δεν τους συμφέρει, για πολλούς και διάφορους λόγους, να μας αφήσουν να φαλιρίσουμε.
Εκείνο που προέχει είναι να ΣΩΘΟΥΜΕ. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τις μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος (και του παρόντος , δυστυχώς) και να δράσουμε σαν Έλληνες και όχι σαν Νεοδημοκράτες, Πασοκτζήδες, ΚΚΕδες Τσιπρο-Αλαβάνοι και «λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις»;
Το ελπίζω, αν και δεν το πολυπιστεύω.

Πάνος Χατζηκωνσταντίνου.

Τσούγδω είπε...

@ Πάνος Χατζηκωνσταντίνου

Αν υπήρχε η δέσμευση οτι από αύριο όλοι οι Έλληνες θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος τότε πιστεύω οτι θα μπορούσε να εξεταστεί πάγωμα (αν όχι μείωση) φόρων. Αλλά είμαστε σε μία χώρα όπου το 80% των πολιτών δεν πλήρωνε φόρο και που τουλάχιστον οι μισοί είναι της ιδεολογίας "θα σου μπήξω, θα σου δείξω, ποιο ΔΝΤ, εγώ έχω την άκρη μου" κλπ. Όταν υπάρχει ένα τέτοιο πρόβλημα δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει το θετικό σοκ το οποίο λέτε γιατί τότε θα έχουμε τον απόλυτο μηδενισμό των εσόδων. Η αγορά θα κινηθεί και θα προσπαθήσουν και πάλι να αρπάξουν ό,τι προλάβουν.

Όσο για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι οι προοδευτικοί που αντιδρούν είναι οι συντηρητικοί και οι νεοσυντηρητικοί που βγάζουν καπνούς.

Ουρανία Σοφία Τσούκη είπε...

Κοπέλα μου, εσύ δε σκέφτεσαι σωστά, Σου απέδειξα ότι μια τσούγδω, "δήθεν" απελευθερωμένη, κοστίζει στον άντρα της πολύ περισσότερο από μια γυναίκα του σπιτιού και τον κουράζει λιγότερο. Η "απελευθέρωση" και η μόρφωση για όλους είναι κομμουνιστικές μόδες που ξεφτίσανε και με την οικονομική κρίση θα ξεφτίσουν παραπάνω. Χώνεψέ το.
Απο την άλλη, βλέπω ότι κατα βάθος είσαι εθνικίστρια και ρατσίστρια. Γιατί ο Έλληνας είναι καλύτερος από τον Κινέζο και το Βούλγαρο και αξίζει περισσότερα; Απλές παγκόσμιες αξίες που πρεσβεύει το κόμμα σου και ο Πρωθυπουργός σου. Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πρέπει να πληρώνονται το ίδιο, έτσι δε λέτε εσείς οι διεθνιστές; Ιδού ο καιρός να υποστηρίξετε τις αξίες σας.
Κοπέλα μου, μην γίνεσαι δάσκαλος που δίδασκες. Προσαρμόσου, γύρνα στο σπιτάκι σου και ξέχνα τις απελευθερώσεις.