29 Νοεμβρίου 2010

Cablegate: Η 11/9 της Αμερικανικής διπλωματίας???

Εχθές άρχισε η διαρροή ενός μεγάλου πακέτου απορρήτων εγγράφων από το wikileaks που σχετίζονται με την αμερικανική διπλωματία. Τα έγγραφα είναι 251.287 τον αριθμό και δημοσιεύτηκε το 1/100 περίπου... Εξαιτίας του τεράστιου όγκου των εγγράφων επιλέχθηκε να παρουσιαστούν τμηματικά για να μην χαθεί το νόημα του όλου εγχειρήματος... μάλλον...

Το state department αντέδρασε πολύ βίαια καθώς -κρατηθείτε- προειδοποίησε πως πρέπει να καταστραφεί το υλικό!



Αποκαλύψεις απορρήτων εγγράφων της Αμερικανικής διπλωματίας που ταράζουν τα νερά παγκοσμίως αφού μαθαίνει και το "πόπολο" τι γίνεται με τις σχέσεις μεταξύ κρατών, με συμμάχους: τη Guardian, το Der Spiegel, τη New York Times, τη Monde, και την Pais... Μάλιστα...


Από τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί διάφορες πληροφορίες, αλλά ξεχωρίζουν οι εξής: 

  • Όλος ο κόσμος μισεί το Ιράν και οι Αραβικοί λαοί πιέζουν τις ΗΠΑ να εισβάλουν σε αυτό, ικετεύουν θα έλεγα. 
  • Διαφαίνεται πως το Ισραήλ βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τις ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν.
  • Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο πόσο επικίνδυνη γίνεται η Τουρκία (το δόγμα Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με τη στροφή που έχει γίνει προς τον "νεο- Οθωμανισμό", ανησυχούν τις ΗΠΑ) και γενικά φαίνεται στις διαπιστώσεις που γίνονται, πως η Τουρκία παρεκκλίνει από την Ευρωπαική/ Δυτική πορεία της. 
  • Υπάρχουν υπόνοιες πως η Τουρκία βοηθάει την Αλ-Κάιντα και οι ΗΠΑ- το ΡΚΚ. Επίσης υπάρχουν υπόνοιες για υπόγεια συνεργασία Τουρκίας - Ιράν.
  • Φαίνεται πως η Ουάσινγκτον ζητάει πληροφορίες από διάφορες χώρες σε σχέση με υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως ο Γ.Γ. Μπαν-Κι-Μουν. Όταν λέμε πληροφορίες εννοούμε κωδικούς πιστωτικών καρτών, κλειδιά για τα διάφορα συστήματα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ και περιγραφή των συστημάτων κρυπτογράφησής τους, βιομετρικά χαρακτηριστικά κτλ.

Εν ολίγοις από τις διαρροές πλήττονται φυσικά οι ΗΠΑ και διαταράσσονται οι σχέσεις τους κυρίως με την Τουρκία, ενώ γίνεται σαφές πως βρίσκονται κάτω από κάθε κόκκο άμμου που κινείται σε διπλωματικό επίπεδο. 


Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση και θα έπρεπε να υποψιάζει...
Σε καιρούς – όχι απόλυτης είναι η αλήθεια - παντοδυναμίας των ΗΠΑ, όταν εκεί υπάρχουν τα καλλίτερα μυαλά του πλανήτη, hacker που μπορούν να κάνουν τον υπολογιστή μου να φτιάχνει διπλό capuccino για πλάκα και οι οποίοι απασχολούνται στις υπηρεσίες πληροφοριών, δεν γίνεται να υπάρχει ένας ανεξάρτητος hacker και να κάνει ρόμπα τις ΗΠΑ. Το wikileaks θα μπορούσε να μην υπάρχει. 
Τώρα αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο κάθε νοήμον άνθρωπος πριν θεοποιήσει τον Assange είναι: πώς μπορεί να το κάνει αυτό ένας άνθρωπος από μόνος του χωρίς να έχει πλάτες και για να το πω ξερά, πώς ζει ακόμη και το μόνο που έχει γίνει εναντίον του, είναι κάποιες αναιμικές προσπάθειες συκοφάντησης, όπως μηνύσεις για σεξουαλική παρενόχληση, οι οποίες και ανακαλούνται;
Σίγουρα όλοι πιστεύουμε πως οι καθαρές φωνές που παίζουν σε τέτοια επίπεδα, εκλείπουν γρήγορα. Και όμως...


Πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Οι γνωστοί χαχόλοι που νομίζουν πως η επανάσταση θα έρθει σε μία μέρα και μάλιστα από το διαδίκτυο, άρχισαν να φωνάζουν, να ζητωκραυγάζουν και είναι έτοιμοι να προβούν στο επαναστατικό follow στο wikileaks. Μα όπως ακριβώς μπορεί να έρθει η επανάσταση από το διαδίκτυο, έτσι μπορεί να έρθει και η ομαδική ύπνωση. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο, χειρότερη μέθοδος προπαγάνδας και ελέγχου του ανθρώπινου μυαλού, από το να σε κάνουν να πιστεύεις πως είσαι ελεύθερος, δίνοντάς σου “χώρο για να παίξεις”, ενώ εκείνη την ώρα φυλακίζεσαι ακόμα περισσότερο, αλλά έχεις την γλυκιά αίσθηση πως μπορείς να αναπνεύσεις.... 
Αχ αυτά τα social networks... Πολύ φοβάμαι πως θα γίνουν πολύτιμο εργαλείο προπαγάνδας στα χέρια όσων επιθυμούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.


Ας επιστρέψω στο θέμα μου.... 11/9 για την αμερικάνικη διπλωματία λένε κάποιοι.
Αν βάλουμε κάτω λοιπόν αυτό το 11/9 και το γεγονός οτι οι πλέον διαπλεκόμενες εφημερίδες του πλανήτη, δημοσίευσαν τα απόρρητα έγγραφα κάνοντας και αυτές τεράστια επανάσταση, το μέλλον διαγράφεται ... ζοφερό!
Σκεφτείτε μόνο οτι κάποιοι λένε Μπράβο ΝΥ times, Le monde κτλ που δεν κώλωσες.... Λες και τους έπιασαν ξαφνικά οι ευαισθησίες τους και είπαν να κάνουν ένα καλό στον κόσμο, επαναστάτησαν οι τέως υποστηρικτές της Αμερικάνικης εισβολής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και αποφάσισαν να περιορίσουν την ενοχλητική δύναμη των ΗΠΑ? Δε νομίζω!


Τέλος και εδώ είναι το ζουμί, αναφέρεται στα ρεπορτάζ πως το Ισραήλ ίσως ρισκάρει να επιτεθεί μόνο του στο Ιράν προσπαθώντας να αποφύγει τη δική του 11/9!!!




Μάλιστα υπάρχει σχετικό έγγραφο όπου αναφέρεται πως ο Ehub Barak , υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, τον Ιούνιο του 2009, εκτίμησε πως υπάρχει ένα διάστημα 6 - 18 μηνών όπου θα είναι ακόμη εφικτό να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κατασκευής πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Μετά από αυτό το διάστημα, αναφέρει, οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να καταλήξει σε μη αποδεκτή ζημιά.
Από μεθαύριο θα έχουμε Δεκέμβρη του 2010, δηλαδή θα έχουν περάσει σχεδόν 18 μήνες από τότε που έγινε αυτή η εκτίμηση....


Θυμηθείτε πως η 11/9 ήταν η αφορμή για την εισβολή των ΗΠΑ σε Ιράκ/Αφγανιστάν. Αντιθέτως η εισβολή τους στο Ιράν, έχει καθυστερήσει αρκετά γιατί εκτός των άλλων, δεν έχει δοθεί καμία αφορμή. Τώρα κάποιοι μιλάνε για νέα 11/9. Προσωπικά δεν έχω συνδυάσει τη μέρα αυτή τόσο με την κατάρρευση των διδύμων πύργων και το πένθος στην Αμερική, όσο με το πόσο βρώμικα μπορεί να δουλέψει το μυαλό κάποιων και το πώς μπορεί να μεταστραφεί ξαφνικά η κοινή γνώμη και να αποδεχθεί κάτι που φάνταζε τερατώδες.


Μία ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν δεν θα είναι εύκολο πράγμα. Η κοινή γνώμη δεν είναι έτοιμη, όπως δεν ήταν έτοιμη και όταν η Αμερική προετοίμαζε τον πόλεμο "κατά της τρομοκρατίας" στη Μέση Ανατολή. Αλλά η επίθεση στους διδύμους πύργους έπεισε τους ευπίστους πως πρέπει να σπάσει το απόστημα της τρομοκρατίας κι έτσι η κοινή γνώμη μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό, "ωρίμασε" απότομα και υποστήριξε την Αμερικανική εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν. 
Τώρα κανείς δεν έχει πειστεί πως η εισβολή στο Ιράν είναι αναγκαία, γιατί πολύ απλά δεν είναι το μόνο κράτος που έχει πυρηνικό πρόγραμμα. Δηλαδή οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ δεν έχουν πυρηνικό πρόγραμμα σε εξέλιξη? Τι είναι αυτό που καθιστά το Ιράν επικίνδυνο και το Ισραήλ ακίνδυνο? 


Το τελευταίο πράγμα που θέλω είναι να πέσω θύμα της συνομωσιολογίας, αλλά όλα αυτά μόνο σε υποψίες με βάζουν. Δεν λέω πως πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβονται οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι Νεφελίμ ή εξωγήινες δυνάμεις, απλά στην εποχή που η προπαγάνδα προσεγγίζει σε λεπτότητα και ακρίβεια τις χειρουργικές επεμβάσεις, δεν γίνεται να μην μας προβληματίζουν προσπάθειες τύπου wikileaks. 


Το μόνο σίγουρο είναι πως o Julian Assange έχει ισχυρές πλάτες, το θέμα είναι σε ποια μεριά του πλανήτη τις έχει. 252.000 απόρρητα έγγραφα είναι εξωφρενικά μεγάλος αριθμός. Πολλά μπορεί να επιδιώκει αυτός που κάνει αυτά τα "δωράκια". Μία εκτίμηση που μπορώ να κάνω έτσι πρόχειρα, με δεδομένο οτι στοχοποιούνται ΗΠΑ και Ιράν, με κίνδυνο να χαρακτηριστώ γραφική, είναι η εξής: Κάποιοι πιέζουν σε υπερβολικό βαθμό τις ΗΠΑ να εισβάλουν στο Ιράν και όσο καθυστερούν, θα υποβάλλονται στο μαρτύριο της σταγόνας, μέσω wikileaks.


Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Ισραήλ και Άραβες μαζί για χτύπημα στο Ιράν

8 σχόλια:

Swell είπε...

Τραγικό περιστατικό η επίθεση ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ;

Τσούγδω είπε...

@ Swell

Δεν σε καλύπτει ο χαρακτηρισμός?

(Το link δεν δουλεύει)

Political Animal είπε...

Νομίζω ότι οι τα έγγραφα αυτά δεν λένε τίποτα το καινουργιο. Τα μίσα είναι κουτσομπολίστικα (για Μπερλουσκόνι κτλ). Τα υπόλοιπα, αν ακολουθεί κανείς στοιχείωδως τις εξελίξεις είναι φανερά.

Π.χ. θα ήταν παράλογο να μην πιέζει η Σαουδική Αραβία για χτύπημα στο Ιράν, δεδομένου ότι με την αφαίρεση του Ιράκ από το περιφερειακό ισοζύγιο ισχύως, όλα τα κράτη του κόλπου φοβούνται ένα ισχυρό Ιράν. Έχουν αφήσει να εννοηθεί αυτό πολλάκις.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι Ισραηλινοί πιέζουν για επιθέσεις στο Ιράν, το έχουν πει και ανοιχτά, όπως επίσης και ότι οι νεοσυντηριτικοί τους υποστηρίζουν ενώ η Αμερικανική κυβέρνηση δεν το επιθυμεί.

Αν έχουν κάποια αξία είναι στο ότι μαθαίνουμε κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες, αλλά σε γενικές γραμμές δεν νομίζω ότι λένε κάτι καινουργιο.

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Επιτέλους, σύμπνοια Αράβων και Ισραηλινών (=επίθεση κατά του Ιράν).
Απορία: γιατί καμιά ελληνική εφημερίδα δεν συμμετείχε; Καμία δεν υπάρχει που να είναι αρκούντως διαπλεκόμενη; Ή μήπως δεν έχουν εμπειρίαν από υποκλοπές, DVD και κομιστές;

tzonakos είπε...

Kρατώ αυτο που γράφεις για τα social media γιατι με εντυπωσίασε το να γράψεις κάτι τέτοιο αφου πίστευα οτι ήμουν ο μόνος που το φοβόταν αυτό.
Αλλα ας μην είμαστε τόσο φοβικοί κι ας φιλτράρουμε καλύτερα τα όσα διαδίδονται.
Αν λοιπόν, άν, λέω, όπως και την 11/9 υπάρχουν σοβαρές υποψίες οτι μπορεί να μην ηταν αυτο που φάνηκε οτι ήταν αλλα υπήρχε ανάμιξη αμερικανών σε αυτό, τότε ίσως και το wikileaks να μην ειναι τόσο αθώο.
Προσωπικά περιμένω και διαβάζω όσα προλαβαίνω, δεν θα άφηνα ούτε σχόλιο εδω αλλα ειδα οτι εισαι μάλλον εύστοχη, άρα κudos to you.

Τσούγδω είπε...

@ Political Animal

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αυτό που με προβληματίζει και στο οποίο εστιάζω δεν είναι τόσο το περιεχόμενο των εγγράφων, όσο το γιατί δημοσιεύτηκαν αυτές οι πληροφορίες και ποιος έχει το συμφέρον να κάνει τις διαρροές αυτές.

@Konstantinos Kantakouzinos

Απλά Ψυχάρης, Θέμος, Μπόμπολας κλπ ζήτησαν να τους πληρώσουν και από πανω για να δημοσιεύσουν τις διαρροές στις εφημερίδες - κοσμήματα που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

@tzonakos

Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιες περιπτώσεις να μην πέσεις θύμα της συνομωσιολογίας.

Το wikileaks βάζω το χέρι μου στη φωτιά οτι δεν είναι αθώο. Πάντως στη διάδοση των πληροφοριών και στο να είναι stand by τόσος κόσμος και να περιμένει τις αποκαλύψεις συνέβαλε τα μέγιστα το twitter.
Πολύ φοβάμαι πως τα social media θα χάσουν πολύ σύντομα την αθωότητά τους καθώς η δύναμη που έχουν πλέον είναι τεράστια και δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν...

sapphire είπε...

για σχολίασε και για τα ελληνικά θέματα...

Τσούγδω είπε...

@sapphire

Αν κάνω κάποια στιγμή κάποιο σχόλιο, θα θέλω να έχω πλήρη άποψη για όλα τα έγγραφα που αφορούν ελληνικά ζητήματα. Η "ενσωμάτωση των cables" είναι ακόμα πολύ μικρή.

ΥΓ: Έχω απαντήσει σε όλα σου τα σχόλια/