25 Ιανουαρίου 2010

Τι θέλουν οι αγρότες;


Ζεστό χρήμα και μόνο ζεστό χρήμα είναι η απάντηση
.

Καλόμαθε η γριά στα σύκα... Όπου γριά μη βάζετε απαραίτητα "αγρότης", βάλτε "Έλληνας" και είστε μέσα.

Με τρόμο συνειδητοποιώ ότι όλες οι κινητοποιήσεις τα τελευταία χρόνια που άπτονται διεκδικήσεων, με μόνη ίσως εξαίρεση το φοιτητικό κίνημα, έχουν ως βασικό αίτημα τα λεφτά. Δώστε λεφτά, λεφτά, λεφτά... Ποτέ και κανένας δεν κινητοποιήθηκε διεκδικώντας θεσμικές αλλαγές, που είναι αυτές ουσιαστικά οι οποίες, σε βάθος χρόνου, αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος και πραγματική ανάπτυξη.
Το να πετάς λεφτά στη μούρη του άλλου και να τον φιμώνεις πρόσκαιρα, είναι το πιο εύκολο πράγμα, ειδικά όταν τα λεφτά είναι αλλονών. Με ξένα κόλλυβα κάνω κι εγώ κηδεία.

Οι αγρότες λοιπόν κάθε Ιανουάριο βγαίνουν στους δρόμους, στήνουν μπλόκα και δεν υποχωρούν μέχρι να πάρουν χρήματα, μόλις εξαντλούνται, ξανά μανά στους δρόμους.
Πέρυσι τους πέταξαν στα μούτρα την ταρίφα τους, 500 εκατομμύρια και έφυγαν χωρίς να πολυκαίγονται για θεσμικές αλλαγές. Φυσικά τα χρήματα τελείωσαν, αλλαγές δεν έγιναν και έφτασαν πάλι στο σημείο μηδέν.

Φαύλος κύκλος, δίνει η πολιτεία χρήματα που μετά από ένα "χ" διάστημα τελειώνουν και οι αγρότες ξαναβγαίνουν στους δρόμους με βασικό τους αίτημα "δώστε μας λεφτά" (χώρια από αυτά των επιδοτήσεων εννοείται), χωρίς να αλλάζει τίποτα.
Αυτό που θα έπρεπε να διεκδικούν πρωτίστως είναι οι θεσμικές αλλαγές. Χωρίς αυτές, του χρόνου θα ζητάνε πάλι λεφτά για να ανοίξουν τους δρόμους.
Βέβαια αυτό τους βολεύει περισσότερο.

Άκουγα σήμερα στην εκπομπή των Έλλη Στάη-Νικόλ Λειβαδάρη έναν αγροτοσυνδικαλιστή να λέει, λεφτά υπάρχουν.
"Που;", ήταν η ερώτηση, "παντού", η απάντηση.
"Πέρυσι πώς έδωσε ο Κοντός 500 εκατ. και πώς η κυβέρνηση μερίμνησε πριν λίγους μήνες για τους λιμενεργάτες, που δεν έχουν ανάγκη;"

Πώς έδωσε ο Κοντός 500 εκατομμύρια ευρώ, φίλε αγροτοσυνδικαλιστή; Θα σου πω εγώ. Με τα δανεικά. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το χρέος μας είναι στα ύψη. Οι πολιτικές "πάρε τόσα και σκάσε" μας οδήγησαν σε αυτό το χάλι.

Σίγουρα σε άλλες περιόδους ο καθένας θα σκέφτονταν "δώστε τους λεφτά μπας και σταματήσουν να μας πρήζουν τα συκώτια".
Σε άλλες περιόδους.
Τώρα λεφτά δεν υπάρχουν.

Η επόμενη ερώτηση είναι : Ο
Παπανδρέου γιατί έταζε, δεν ήξερε ότι δεν υπάρχουν λεφτά;

Και η απάντηση: Ε ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Κι εσύ γιατί τα πίστευες, δεν ήξερες ότι δεν υπάρχουν λεφτά; Και αν δεν ήξερες, τώρα το
έμαθες, τι φωνάζεις και ωρύεσαι λοιπόν;

Αν ήξερες ότι λεφτά δεν υπάρχουν τι θα άλλαζε στην ψήφο σου αγαπητέ συνέλληνα; Θα ψήφιζες "χαρίζω χρέη, χαρίζω οικόπεδα"; Τα ίδια θα ψήφιζες, οπότε ο Παπανδρέου δεν υπέκλεψε με ύπουλες μεθόδους την ψήφο σου. Τον ψήφισες για να τα αλλάξει όλα, για να ξεκολλήσει την Ελλάδα από τον πάτο και όχι για να κάνει τα ίδια.

Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι δεδομένο και όσοι επιμένουν να λένε ότι ο Παπανδρέου έλεγε πως λεφτά υπάρχουν και δε μπορεί τώρα να μη κάνει όσα έταξε (που τι έταξε σε σχέση με τους αγρότες και δε το τήρησε;), το κάνουν εκ του πονηρού.

Το σίγουρο είναι πάντως πως όπως τα λεφτά δε τα έφαγε ο Παπανδρέου, δε μπορεί και να τα γεννήσει και με ένα χρέος 200 δις δε μπορείς να μοιράζεις χαρτζιλίκια για να κλείνεις στόματα και να καταπνίγεις αντιδράσεις.

: Οι εικόνες από την Παραπολιτική και το papandreou.gr

10 σχόλια:

αθεόφοβος είπε...

Το γιατί τον ψήφισε είναι απλό.
Δεν είχε και άλλη λύση αν ήθελε να υπάρχει κυβέρνηση, μιας και ο Κωστάκης μπροστά στο χάος που δημιούργησε και την ανικανότητα της κυβερνησης του στα πάντα, φρόντισε να λακίσει εγκάιρως πριν να τον πάρουν με τις πέτρες.

Τσούγδω είπε...

Αυτή είναι η μία ερμηνεία.
Κάποιοι ψήφισαν "όχι Καραμανλή, αλλά κυβέρνηση" κάποιοι άλλοι και νομίζω οι περισσότεροι ψήφισαν Παπανδρέου γιατί πίστεψαν και πιστεύουν, ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Οι αγρότες θέλουν ότι "θέλουμε" όλοι.
Η εποχή του "πρέπει" να έρχεται μόνο για τους άλλους.

tsaousa είπε...

Αυτή τη φορά οι αγρότες μου προκαλούν απέχθεια.
Να φάνε αυτοί και να πεθάνουν όλοι οι άλλοι.

chessman είπε...

Γι' αυτό στο χωριό μου λένε αν κάποιος πεινάει και σου ζητήσει βοήθεια μην του δώσεις ένα ψάρι, αλλά μάθε τον να ψαρεύει. Τόσα χρόνια τους κορόιδευαν και τους εκλεβαν τις ψήφους με το "ψάρι" και τώρα που ήρθε η ώρα να τελειώσει το πάρτυ ζορίστηκαν. Δε νομίζω ότι μπορεί πλέον κανείς να τους λυπηθεί.

Unknown είπε...

Τρακτερισταν ! Τιποτε αλλο

Unknown είπε...

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, γιατί δεν μπορεί να γίνει σωστό κράτος το Αφγανισταν ;Γιατί απλούστατα η κυβέρνηση του ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα Καμπούλ ! Στα διαφορά διαμερίσματα της χώρας κάνουν κουμάντο οι πολέμαρχοι Άλλος έχει πιάσει τον ένα δρόμο, άλλος τον άλλον ! Ο καθένας με την πολιτική του και ο καθένας με τις διαθέσεις του . Δεν πα να τους πολεμάνε Αμερικανοί και Ευρωπαίοι , αυτοί εκεί δεν αφήνουν τα πόστα τους γιατί μετά θα είναι ανύπαρκτοι ! Τώρα αν σας θυμίζει τίποτε η κατάσταση στο Αφγανισταν με το δικό μας Τρακτερισταν ,μάλλον σύμπτωση θα είναι !
Τι να κουβεντιάσουμε για προβλήματα στην εθνική μας οικονομία και για χρέη στο δημόσιο ; εδώ δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία ! Αν για να πας στη Θεσσαλονίκη πχ , πρέπει να πας με αεροπλάνο γιατί οδικως θα πρέπει να περάσεις από 50 πολεμάρχους τρακτεροβγαλτες , ποια η έννοια της χώρας και του έννομου κράτους ; Πάλι καλά που δεν πήραν και τίποτε καλασνικοφ να ντουφεκανε και κανένα αεροπλάνο να περνάει η ώρα τους στα μπλοκα και να μεγαλώνουν και τα αιτήματα τους .. Καλά δεν καταλαβαίνουν ότι διαλύουν πιο πολύ την διαλυμενη οικονομια μας , το ρητό που θα λένε και στο χωριό τους <> δεν το καταλαβαίνουν ; Κλείνεις τα σύνορα της χώρας και τα λιμάνια ; Αφού δεν σου μιλάει κανένας και αφού δεν καταλαβαίνεις από λογική και από οικονομική κρίση , βάλε και ένα τρακτέρ στην είσοδο κάθε πολυκατοικίας και κλείσε μας την είσοδο να πάμε να κοιμόμαστε σε τσαντίρια ! Έτσι κι αλλιώς η χώρα κατάντησε Τρακτερισταν ! Πεινάνε οι άνθρωποι ρε παιδιά ! Αφού πεινάνε όμως νομίζω ότι θα δέχονται να τους εφαρμόσει η κυβέρνηση ένα ποθεν εσχες ! Να δούμε με ποια πείνα έχουν αποκτήσει από κανα δυο BMW , άνετα σπίτια και τρακτέρ που κοστίζουν όσο πέντε ΙΧ δικά μας ! Καλά ήταν τόσα χρόνια που ζύγιζαν και ξαναζυγιζαν τα βαμβάκια τα ίδια και κάνανε σωρό τα πανωγραψιματα για να πλουτίσουν με τις επιδοτήσεις ; Τώρα τι ακριβώς ζητάνε ; Τα λεφτά που θα κόψει η κυβέρνηση από τους μισθούς των υπαλλήλων να τα δώσει σε αυτούς ; Για να μην πάνε όπως λένε οι ίδιοι με το κεφάλι κατεβασμένο στο χωριό τους ; Να τριγυρνάμε εμείς όλοι μετά ξεβράκωτοι ; Το τι θα γίνει δεν ξέρω , η κυβέρνηση τους μιλάει γλυκά να τους πιάσει στο φιλότιμο , αλλά αυτούς τους ανεβαίνει ο εγωισμός τους και θεωρούν ότι έχουν πιάσει τον Πάπα από ..τα Τέμπη ! Τι να το κάνεις αν η χώρα μας θα μείνει η θα φύγει από τη ζώνη του ευρο ; και αν θα έχουμε να φάμε αύριο μεθαύριο; Είναι λιγο που η χωρα εχει καταντήσει Τρακτερισταν και σου στερείται η ελευθερία της κίνησης; Όσο για τα κόμματα της κομουνιστικής αριστερας , αφήστε τις συμβουλές για το αγροτικό ! Εκεί που εφαρμοστήκαν οι δικές σας μέθοδοι , όχι αγρότες δεν έχουν μείνει , όχι τρακτέρ , ούτε κάτοικοι καν ! Είναι όλοι εδώ και σας τα διηγούνται αν επιθυμείτε …

Τσούγδω είπε...

@ Φοράδα στ' αλώνι
Κλασσικά... Υπάρχουν όμως και άλλοι που όταν έρθει η εποχή του "πρέπει" βάζουν πλάτη...

@Τσαούσα
Αυτή τη φορά όντως τα πράγματα είναι διαφορετικά και όχι επειδή είναι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τα βλέπουμε αλλιώς όπως πολλοί υπονοούν...

@chessman
Και ο άλλος πρέπει να καταλάβει από μόνος του ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει ψάρι, πρέπει να μάθει να ψαρεύει.

@ ...
Τα είπες όλα, Τρακτεριστάν λοιπόν...

chessman είπε...

Κι αν ο άλλος είναι κανένας αρχοντομαλάκας, κανένας τσιμεντόβλακας, ή έστω αγρότης και δεν το καταλαβαίνει ; Δεν πρέπει να λειτουργήσει και το ρημάδι το κράτος επιτέλους ; Διαβάσατε τι λέει ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα (δε θυμάμαι ποια γιατί καταναλώνω πολλές) ; Και στη Βουλγαρία οι αγρότες πένονται και μένουν άνεργοι κι εξαθλιώνονται αλλά ποτέ δε βγαίνουν να κλείσουν τους δρόμους. Όλα τ' άλλα είναι ελληνικές πατέντες για σοσιαλιστική κατανάλωση.

Τσούγδω είπε...

@chessman

Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας κάποια στιγμή.
Ελληναράδες, τι να πεις....