18 Νοεμβρίου 2008

1973-2008 τι έχει αλλάξει;

17 Νοεμβρίου εχθές, ημέρα μνήμης των γεγονότων του 1973…
Κάτι τέτοιες ημέρες μνήμης λοιπόν έχει ενδιαφέρον κανείς να συγκρίνει τις τότε μαύρες εποχές της χούντας με το δημοκρατικό σήμερα... Τι θα διαπιστώσει; Ότι λίγο πολύ οι δυο βασικές συνιστώσες που οδήγησαν στα δραματικά γεγονότα του 1973 δεν έχουν αλλάξει!

Οι φοιτητές είναι ακόμη τα κωλόπαιδα, οι ταραξίες, οι επαναστάτες χωρίς αιτία, που κάνουν παράνομες πράξεις, που εκμεταλλεύονται το άσυλο, που είναι ανθέλληνες, που πρέπει να περιοριστούν, που κάνουν κακό στο καθεστώς…

Από την άλλη σε κάθε πορεία, σε κάθε εκδήλωση, οι φοιτητές έχουν απέναντί τους την αστυνομία η οποία είναι προετοιμασμένη, να μπαγλαρώσει «κωλόπαιδα» και με μεγάλη χαρά να τα μεταφέρει στη ΓΑΔΑ, ενώ μεταχειρίζεται διαφόρων ειδών τεχνάσματα προκειμένου να σαμποτάρει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, που είναι λίγο πολύ γνωστά. Τεχνάσματα που μόνο σε δημοκρατία δε παραπέμπουν….

Όλα και όλα όμως, στην εποχή μας η πολιτεία δε χρησιμοποιεί τανκς για να καταστείλει τους φοιτητές και να ελέγξει το Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιεί νόμους εκβιαστικούς, άδικους και αντιδημοκρατικούς.
Νόμους οι οποίοι μιλούν για κατάργηση του ασύλου, που οι φοιτητές έχυσαν το αίμα τους για να το κερδίσουν, νόμους που τους στερούν τη μάθηση, τα βιβλία, νόμους που δεν εξασφαλίζουν την δια βίου εκπαίδευση και αποκλείουν φοιτητές, νόμους που απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, νόμους που επιτρέπουν την ανάπτυξη κερδοφόρων πανεπιστημιακών επιχειρήσεων ανταγωνιστικών προς το δημόσιο πανεπιστήμιο, νόμους που ταξικοποιούν την παιδεία.

Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει και η κοινωνία δεν έχει μάθει να σέβεται τα νέα παιδιά που επαναστατούν όχι γιατί δεν έχουν τι άλλο να κάνουν, αλλά για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο. Το Πολυτεχνείο δεν έχει διδάξει ή καλύτερα έχει περάσει λάθος μηνύματα. Όταν οι φοιτητές παλεύουν για τα δικαιώματά τους και τους χαρακτηρίζουν ταραξίες μετά από τόσα χρόνια, μάλλον το μήνυμα του Πολυτεχνείου έχει χαθεί κάπου μέσα στο χρόνο.

Η ιστορία κάνει κύκλους και τιμωρεί όσους τη λησμονούν ή επιχειρούν να την παραποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: