10 Δεκεμβρίου 2010

Το Star στον πλανήτη Happy

Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι ένας σύγχρονος στοχαστής, αν ήταν διευθυντής σε κάποιο κανάλι του εξωτερικού, σίγουρα θα φιγούραρε σε μία από τις πρώτες θέσεις στην πρόσφατα εκδοθείσα λίστα με τους 100 μεγαλύτερους στοχαστές της χρονιάς, στην οποία είχαμε μία μόνο εκπροσώπηση ως χώρα.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα των στοχασμών του τα απολαμβάνει μόνο το ελληνικό κοινό.
Εσχάτως, ευρισκόμενος προφανώς σε φάση Νιρβάνας και έχοντας άμεση επικοινωνία με τον Θεό, προέβη σε μία κίνηση ματ και αποφάσισε να αξιοποιήσει την Πετρούλα Κωστίδου και στο πολιτικό ρεπορτάζ.


Αυτή η τελευταία του κίνηση, προκάλεσε πανικό στα καθεστωτικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα σε κάποιες πουριτανές όπως η Κατερίνα Ακριβοπούλου, η οποία εξεμάνη στις αρχές της εβδομάδας μιλώντας για ενοχλητικό, θλιβερό και αντιαισθητικό καρακατσουλιό, με αφορμή το ρεπορτάζ της Πετρούλας Κωστίδου για την επίσκεψη του Ντομινικ Στρος Καν. Η Κατερίνα Ακριβοπούλου τρόμαξε με την τεράστια επιτυχία της πολιτικής συντάκτριας Πετρούλας Κωστίδου, διότι φοβήθηκε πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να κάνει πολιτικές αναλύσεις από άμβωνος ΣΚΑΙ, φορώντας πιο αποκαλυπτικά ρούχα, προς τέρψιν του αντρικού πληθυσμού που την παρακολουθεί φανατικά.


Είχαν προηγηθεί και άλλα σουρεαλιστικά ρεπορτάζ της ιδίας "δημοσιογράφου". Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο, ήταν τότε που έτρεχε ξωπίσω από τον Υπουργό Οικονομικών “κύριο Παπακωνσταντινούλη” και αφού τον συνεχάρη για την ιδέα της επιμήκυνσης, κατόπιν ζητωκραύγαζε “επιμήκυνση, επιμήκυνση”  ξετυλίγοντας περίτεχνα ένα μέτρο.

Φυσικά όλα αυτά έχουν την υπογραφή του τιτανοτεράστιου Σταμάτη Μαλέλη, ο οποίος για να μην ξεχνιόμαστε, έχει και σχολή δημοσιογραφίας.
Πάντως οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε πως η φαντασία του δεν έχει στερέψει. Πολιτικό ρεπορτάζ η Πετρούλα, ραπ δελτίο καιρού ένας άλλος... Ειδικά αυτή η Πετρούλα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πολυεργαλείο του σταθμού, παρουσιάστρια δελτίου καιρού, τώρα πολιτική συντάκτης, άντε με το καλό και εκπρόσωπος του Star  σε επερχόμενα debate!


Ο Σταμάτης Μαλέλης είναι ο άνθρωπος που έχει φτιάξει το πιο ολοκληρωμένο, πολυφωνικό, ενημερωτικό κανάλι στην ελληνική τηλεόραση. Και μόνο το πρόγραμμα να δει κάποιος (Πρωινή Μελέτη, Super Star, Αξίζει να το ζεις, Φώτης και Μαρία live και ενδιάμεσα δελτία ειδήσεων, σε περίπτωση που κάποιος έχασε μία από τις εκπομπές), καταλαβαίνει πως η ενημέρωση του πολίτη για φλέγοντα ζητήματα, είναι σε πρώτο πλάνο.


Σύσσωμο το κανάλι του Star έχει εδώ και καιρό μετοικήσει σε άλλη γη, σε άλλα μέρη και συγκεκριμένα στον πλανήτη Happy. Το μόνο πράγμα που μονοπωλεί τις εκπομπές του, επειδή μόνο αυτό μπορούν να διαχειριστούν οι παρουσιαστές του (με εξαίρεση ίσως τη Λαμπίρη) είναι θέματα που αφορούν στο βλαχομπαροκ εγχώριο lifestyle. Σε εποχές κρίσης όπου η ελληνική κοινωνία βράζει, τα κανάλια και ειδικά αυτά τα οποία έχουν ως μόνο τους στόχο την ενασχόληση με την εγχώρια showbiz, φαντάζουν εκτός τόπου και χρόνου.


Η ανάγκη της κοινωνίας να ακούσει σοβαρές φωνές, πνευματικούς ανθρώπους να σχολιάζουν τα τεκταινόμενα είναι μεγάλη, όμως οι εκμεταλλευόμενοι τις τηλεοπτικές συχνότητες σταθμοί, επιμένουν να τοποθετούν τις όποιες ποιοτικές εκπομπές στη μεταμεσονύχτια ζώνη, καθώς δεν πουλάνε. 
Κάποια κανάλια όμως, όπως είναι το Star, δεν έχουν νιώσει ακόμη την ανάγκη να προσφέρουν στον κόσμο μία ποιοτική εκπομπή. Παρ' όλα αυτά φιλοξενούν κατά καιρούς στα πάνελ τους, ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι, αλλά αυτό το κάτι, δεν πουλάει. Οπότε το κοινό το μόνο που μαθαίνει από αυτούς τους ανθρώπους είναι τι επιλέγουν να παρακολουθήσουν στην ελληνική τηλεόραση, όταν θέλουν να κάψουν μέρος των εγκεφαλικών τους κυττάρων. Εάν φυσικά πάνε να μιλήσουν για κάτι διαφορετικό, αναλαμβάνουν τα διάφορα "κατινότουβλα" που στελεχώνουν τα πάνελ, να τους επαναφέρουν στην τηλεοπτική τάξη.


Πραγματικά μερικές φορές δεν ξέρεις τι να πεις και τι να σχολιάσεις.
Λυπάμαι μόνο κάτι παιδιά που σπουδάζουν δημοσιογραφία, που έχουν τελειώσει και τρέχουν για το ρεπορτάζ ή ψάχνουν δουλειά, ανθρώπους που απολύονται από τα έντυπα στα οποία εργάζονται και βλέπουν μία Πετρούλα να κάνει ... πολιτικό ρεπορτάζ. 


Για τις διάφορες Πετρούλες που με θράσος τριγυρνάνε με ένα μικρόφωνο στο χέρι και κυνηγάνε υπουργούς και ... φαρισαίους αμειβόμενες πλουσιοπάροχα γι' αυτό, δεν ευθύνεται κάποια ανώτερη δύναμη που έχει ως στόχο να προκαλέσει θανάσιμες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα των Ελλήνων, αλλά οι Έλληνες που ψοφάνε για καρφιλήκι και επιλέγουν να παρακολουθούν και άρα να επιβραβεύουν τέτοιου είδους θεάματα. Και μην ακούσω τίποτα του στυλ, από τον Πρετεντέρη και τους λοιπούς σοβαροφανείς, καλλίτερη η Πετρούλα, γιατί ο ευτελισμός και η ισοπέδωση των πάντων μόνο σε καλό δεν μας έχει βγει στη χώρα αυτή.


Αφιερωμένο εξαιρετικά:




ΥΓ: Παρόμοια πράγματα ισχύουν (σε μικρότερο βαθμό φυσικά) και για τον Alpha

7 σχόλια:

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Από συνέντευξη του Αμερικανού οικονομολόγου Ρίτσαρντ Πιτ στην Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=229864

-Τα μίντια της κάθε χώρας τι ρόλο παίζουν στο όλο θέμα;

«Τα μίντια, ειδικά τα ιδιωτικά κανάλια, αποτελούν το πολιτισμικό μέτωπο της οικονομικής ηγεμονίας, με τρεις τρόπους: 1) Παρουσιάζουν "τα νέα" με έναν απόλυτα διαστρεβλωμένο τρόπο που χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο την ανοησία για να μεταμφιέσει την πραγματικότητα, για παράδειγμα λατρεύοντας τους πλουσίους, καταγράφοντας κάθε κίνησή τους, κάθε γάμο τους και κάθε ερωμένη τους, τι φορούν, ακόμη και τις εκφράσεις των προσώπων τους, την ίδια στιγμή που αγνοούν κοινωνικά προβλήματα, όπως η φτώχεια και η χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση. 2) Παρουσιάζουν τις πολιτικές θέσεις του ΔΝΤ ως απαραίτητες για την επιβίωση της χώρας, παρεμποδίζοντας τη διεξαγωγή συζητήσεων για εναλλακτικές λύσεις και απεικονίζοντας τους διανοούμενους, που αντιτίθενται στις "δύσκολες αλλά απαραίτητες" πολιτικές, ως "ανεύθυνους". 3) Σε βάθος χρόνου, προσπαθούν να μετατρέψουν τους εργάτες σε καταναλωτές, που να ενδιαφέρονται μόνο για το τελευταίο στιλ κινητού τηλεφώνου και για τα "σόου της πραγματικότητας" (reality show) αντί για την ίδια την πραγματικότητα (reality)».

ασωτος γιος είπε...

κατω τα χερια απο την πετρουλα\τον μαλελη τον βαριεμαι κανει οτι τα ξερει ολα, το σταρ επισης το βαριεμαι αλλα το θεωρω εντιμο σαυτο που πουλαει αντιθετα απο τα υπολοιπα καναλια\
επισης η πετρουλα κανει σοβαρο ρεπορταζ χαχαχα

Τσούγδω είπε...

@ Κων/νος Καντακουζηνός

Σ' ευχαριστώ για το απόσπασμα που παρέθεσες με το οποίο και συμφωνώ απόλυτα.

Μόνο ένα πράγμα θα προσθέσω, κάποιες φορές τους διανοούμενους που αντιτίθενται τους παρουσιάζουν και ως γραφικούς εκτός από ανεύθυνους και δυστυχώς αυτή η προπαγάνδα πιάνει τόπο.

Επίσης έχουν καταφέρει μέσα από τα πρότυπα που δημιουργούν προβάλλοντας κάθε καρυδιάς σταρούμπα, να μας μετατρέψουν σε μανιώδεις καταναλωτές, αχρείαστων πραγμάτων.

@Άσωτος γιος

Ωπ τον πιάσαμε τον "Πετρούλο"!
Όταν λες οτι θεωρείς έντιμο το Star σε αυτό που κάνει, σε τι ακριβώς εννοείς?

Swell είπε...

Η εντιμότητα του STAR έγκειται στο ότι δεν το "παίζει" κάτι άλλο από αυτό που είναι, δεν το παίζει σοβαρό. Ακόμα και τα κρόουλ των δελτίων "ειδήσεων" προβάλλουν αυτήν τη θεματολογία. Την πατρότητα αυτού του είδους τηλεόρασης που "απολαμβάνουμε" στην Ελλάδα την έχει ο Κ. Γιαννίκος. Παιδί του Μαστοράκη, πέρασε από MEGA, STAR και τώρα μαζί με τον Κουρή ελέγχει το ΑLTER. Ο Μαλέλης πρόσθεσε μια δόση χυδαιότητας στο μοντέλο Γιαννίκου.

koulpa είπε...

πωπω καιρό έχω να έλθω.. έφτιαξα χώρο στο ρουφιάνο του σαιντμπαρ μου για να μη σας χάνω.. :):)
αχ.. σε όλο το κείμενο.. σκεφτόμουν αυτό που με πρόσταξες να μη σκέφτομαι στην τελευταία παράγραφο.. όπως και να το κάνεις.. για λίγα δευτερόλεπτα.. (έχει κι η σάχλα τα όριά της).. πρωτιμώ να βλέπω την πετρούλα παρά τον πρετεντερη (κρίμα κι ο πατέρας του ήταν μεγάλη συμπάθειά μου όταν ήμον μικρός).. αλλά με καλήπτει το κείμενο του πρώτου σχολιαστή.. τα έχω πεί και γράψει παντού γύρω.. καταντόντας γραφικός.. :):)
ο μαλέλης για μένα είναι η κατάντια της δημοσιογραφίας.. όχι σαν άτομο.. δεν τον ξέρω τον άνθρωπο.. αλλά σαν αποτέλεσμα.. και το ωραίο είναι ότι σε κάποια συνέντευξη είχε κακίσει τον λαζόπουλο που ασχολήται με πολιτικά θέματα αντί να μείνει στα διασκεδαστικά.. τι στιγμή που ο λαζόπουλος.. παρά την εμμονική του ψυχασθένια με τα σούργελα.. είναι ο μόνος που ανάμεσα σε τόνους σάχλας.. σερβίρει και κάποιες αλήθειες.. έστω και λαικιστικές.. έστω κι αν μόνο όποιος θέλει τις ακούει.. :):)
την καλησπέρα μου :):)

Τσούγδω είπε...

@Swell

Η εντιμότητα του Star, έγκειται σε αυτό ακριβώς που λες, στο οτι δεν το παίζει σοβαρό κανάλι. Στο ίδιο ακριβώς έγκειται και η γελοιότητά του.

@ koulpa

Συμφωνώ απόλυτα με την τελευταία σου παράγραφο. Ο Μαλέλης είναι ακριβώς αυτό: Η κατάντια της δημοσιογραφίας, όχι σαν άνθρωπος, αλλά σαν αποτέλεσμα!

Καλησπέρα και από μένα!

the elf at bay είπε...

Δυστυχώς το STAR απευθύνεται σε λοβοτομημένους ανθρώπους. Κι αυτό το χειρίζεται πολύ καλά. Η Πετρούλα είναι η κορυφή του παγόβουνου.