Ποια είναι η Susan Boyle που κοντεύει να ξεπεράσει σε δημοτικότητα ακόμη και τον Ομπάμα;
Είναι μία κυρία που εξωτερικά είναι ίδια με μία θεία μου σε ένα ξεχασμένο χωριό που όλη τη μέρα ζυμώνει ψωμιά. Μόλις είδα λοιπόν την κυρία αυτή, σκέφτηκα τη θεία μου με τον πλάστη στο χέρι...
Στη συνέχεια σκέφτηκα πως η συγκεκριμένη λογικά θα είναι κάτι ανάμεσα σε Έφη Θώδη και Μαλάμω και περίμενα καρτερικά να γελάσω...
Μόλις άνοιξε το στόμα της, κόντεψε να μου πέσει η μασέλα... Έπαθα σοκ, ανατρίχιασα...
Δεν ήταν τόσο η φωνή της, όσο το από που έβγαινε αυτή η φωνή.
Κατάφερε μόνο με την ερμηνεία της να αποδείξει σε όλους πόσο κυνικοί, κακοπροαίρετοι, επιφανειακοί και λάτρεις της εικόνας είμαστε.
Ακόμα και "το μετά" από την εμφάνιση είναι το ίδιο κανιβαλιστικό με "το πριν".
Όλος ο κόσμος ασχολείται μαζί της και την εκθειάζει, πολύ απλά γιατί κανένας δε μπορεί να πιστέψει ότι μία τόσο όμορφη φωνή, βγαίνει από το λαρύγγι μίας μη εμφανίσιμης και μεγάλης σε ηλικία γυναίκας.
Χαρακτηριστικό της μανίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι το cbs αναζητά τη Susan Boyle της Αμερικής.
Από την περίπτωση της Susan Boyle καταλαβαίνει κανείς τη δύναμη που έχει η εικόνα και το πως επηρεάζει την κρίση μας.
Η αλήθεια είναι ότι μπορεί μερικές φορές η εικόνα να λέει πολλά, αλλά τις περισσότερες φορές δε λέει τίποτα. (Μία εικόνα είναι μόνο μία απάτη που λέει και η Ελεονόρα Ζουγανέλη).
Δυστυχώς έχουμε μάθει να κρίνουμε τους ανθρώπους σε πολύ μεγάλο βαθμό με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση, είναι αυτό που λέμε ότι η πρώτη εντύπωση μένει στον άνθρωπο και πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Όταν αυτό συμβεί, το σοκ είναι μεγάλο...
Γενικά η εικόνα είναι πιο αδυσώπητη όσον αφορά στις γυναίκες.
Έχει κυριαρχήσει η λογική ότι οι ωραίες γυναίκες είναι και χαζές, ενώ οι άσχημες δεν είναι κατ' ανάγκη έξυπνες.
Μία γυναίκα απεριποίητη που δε λειτουργεί στα πλαίσια των άγραφων νόμων του lifestyle δεν έχει ελπίδα ως παρουσιάστρια, ως τραγουδίστρια, ως ηθοποιός (και γενικά σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα) εκτός και αν έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που έχει απίστευτο ταλέντο. Ενώ αντίθετα επιβιώνουν όλες οι μετριότητες και τα εμφανίσιμα τούβλα επειδή παίζουν στα δάχτυλα τις δημόσιες σχέσεις και εναρμονίζονται με το lifestyle.
Με παρόμοιο τρόπο οι άνθρωποι έχουν μάθει να κρίνουν άλλους ανθρώπους σε επαγγέλματα που ουσιαστικά δεν έχουν να κάνουν με την εικόνα. Αν για παράδειγμα είναι μία γυναίκα καρδιοχειρουργός 180 ξανθιά, κουκλάρα, ποιος θα την εμπιστευθεί για να τον εγχειρίσει;
Δράττομαι της ευκαιρίας λοιπόν που μου δίνει, άθελά της, η Susan Boyle για να αναφερθώ σε αυτό το θέμα που πολλές φορές με έχει προβληματίσει. Και το πιο τρομακτικό είναι ότι ενώ έχω συνειδητοποιήσει ότι είναι λάθος να κρίνω τους ανθρώπους από την εικόνα, συνεχίζω να το κάνω στον ίδιο βαθμό και σε περιπτώσεις όπως αυτή νιώθω τρομακτικά ηλίθια, κακιά και ρηχή.
ΥΓ: Μπορείτε να την ακούσετε (εδώ) να ερμηνεύει το Cry me a river.
Συμφωνώ απόλυτα με αυτή την προσέγγιση του θέματος. Προσωπικά, δυσκολεύομαι ακόμα να συνδέσω την εμφάνιση της Susan με τη φωνή της. Όταν ακούω από το CD player το "Cry me a river" έρχεται (για παράδειγμα) στο νου μου η εικόνα της Celine Dion. Το ίδιο παρατήρησα και με άλλους ακροατές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιασκέδασα εξαιρετικά παρατηρώντας τις ανατροπές των εκφράσεων των κριτών και των θεατών.
Κρίμα να μη γίνει γνωστή πριν τουλάχιστο δέκα χρόνια.
(Προτείνω την ανάρτηση και του "Cry me a river")
Γενικά το κάθε τραγούδι πιστεύω ότι ο πρώτος του ερμηνευτής το σημαδεύει. Είναι λογικό ακούγοντας την ερμηνεία της Boyle να σου έρχεται στο μυαλό η Celine Dion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τις εκφράσεις των κριτών είναι αυτό που λέμε: "Στο πρόσωπό τους ήταν ζωγραφισμένη η έκπληξη" πολύ θα ήθελα να μπορούσα να δω και τη δική μου έκφραση όταν την πρωτοάκουσα!
Πω πω κατασυγκινήθηκα από την ανάρτησή σου...! Δεν είχα ξανακούσει τη Susan Boyle και όταν παρακουλήθησα τη διαδικασία κρίσης της στο τηλεπαιχνίδι, είμαι σίγουρη ότι και η δική μου έκφραση ήταν ίδια με των κριτών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ δυστυχώς συνεχίζω να κρίνω τους ανθρώπους από την εμφάνιση και όταν το κάνω νιώθω, όπως κι εσύ, "τρομακτικά ηλίθια, κακιά και ρηχή"...
Σ'ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη ανάρτησή σου!
Η Ελευθεροτυπια σημερα αναδημοσιευει αυτη σου την αναρτηση. ( με αναφορα στην πηγη βεβαια, οχι οπως καποιοι αλλοι....)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημοσίευση στην Ελευθεροτυπία είναι ένα δείγμα του πόσο η Susan Boyle απασχόλησε τον ελληνικό τύπο. Οι δημοσιογράφοι διερεύνησαν το δίκτυο και δημοσίευσαν το πιο αντιπροσωπευτικό ελληνικό άρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρατήρησα και ικανοποιήθηκα με την αναφορά στο blog.
@Άννη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να γίνει η Susan Boyle και για σένα και για μένα και για όλους η αφορμή για να αλλάξουν επιτέλους τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίνουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Το να βγάζουμε πορίσματα για τον κάθε άνθρωπο χωρίς καν να του έχουμε μιλήσει, είναι τραγικό.
@Aσημώνης, Δροσούλα
Δεν είχα ιδέα ότι η Ελευθεροτυπία αναδημοσίευσε την ανάρτησή μου, αν και αγόρασα την εφημερίδα μου ξέφυγε! Σας ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση!
Πρέπει να πω πάντως ότι με εκπλήσσει ευχάριστα η αναφορά στο blog, δείχνει ότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι οι οποίοι σέβονται τη bloggoσφαιρα...
Ειναι η τριτη φορα , αν θυμαμαι καλα, που σε αναδημοσιευει η Μαρια Μυστακιδου. Εισαι απο τα γαπημενα της μπλογκ!
ΑπάντησηΔιαγραφή