20 Δεκεμβρίου 2010

Ο ορισμός της υπεύθυνης αντιπολίτευσης

Τον τελευταίο καιρό εκπλήσσομαι και παράλληλα προβληματίζομαι με το πόσο συμφωνώ με την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν ξέρω αν ήταν πάντα έτσι, καθότι δεν την είχα παρακολουθήσει ποτέ ουσιαστικά, ούτε αν η γλώσσα της λύθηκε, τώρα που είναι κυρία του εαυτού της, ή υπό το φόβο του γιαουρτώματος. 
Η χθεσινή της ομιλία στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό πάντως, με κάλυψε σε μεγάλο βαθμό (αν και κάποιες από τις προτάσεις της, είναι πολύ φιλελεύθερες για τα γούστα μου) γι' αυτό και παραθέτω αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα:


Το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σύστημα οι κομματικοί μικροϋπολογισμοί και δεν λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό την πραγματικότητα, την οποία ενστικτωδώς όχι μόνο υποψιάζεται, αλλά πλέον γνωρίζει. Εξακολουθεί το πολιτικό σύστημα ως κυρίαρχη συμπεριφορά να προσφέρει ψεύτικες ελπίδες και λανθασμένες ή ανύπαρκτες λύσεις και να προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες.[...]


Ο λαϊκισμός κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατατρώγει τα σωθικά της πατρίδας και ενθαρρύνεται δυστυχώς και από πολλαπλά συμφέροντα στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, τα οποία για να εκμεταλλευτούν τις τελευταίες ρανίδες ακροαματικότητας και τα τελευταία πακέτα εύκολου και σκοτεινής προέλευσης χρήματος, επιτείνουν την σύγχυση και την αβεβαιότητα πουλώντας στον κόσμο, την ώρα της μεγάλης δυσκολίας, παραμύθια και ακρότητες. Την ίδια στιγμή οι ύποπτες πράξεις και πρακτικές στον χώρο των ΜΜΕ κατεξοχήν εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο. 


Μιλάμε για δίωξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος και για την υποχρεωτική καθιέρωση της απαγόρευσης χρήσης μετρητών μεταξύ επιχειρήσεων για πάνω από 1500 Ευρώ και παραμένει ατελέσφορη επί δύο κυβερνήσεων η υπόθεση των αγνώστου προελεύσεως 5,5 εκ. του γνωστού εκδότη και δημοσιογράφου Θ.Αναστασιάδη, που με ανεξήγητο τρόπο εμφανίστηκαν στους λογαριασμούς του και κανείς να μην θεωρεί ότι πρέπει να δώσει μια απάντηση στον ελληνικό λαό γιατί υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτών. Πολίτες εντός του συστήματος και πολίτες εκτός του συστήματος. Και δεν είναι μόνο αυτό κύριε υφυπουργέ, είναι ότι όλοι μας, θεωρούμαστε από τους πολίτες υπαίτιοι, γιατί λένε τον φοβάστε, γι’ αυτό δεν τον κυνηγάτε, γι’ αυτό είσαστε μουγγοί στη βουλή των Ελλήνων. Και σας πάω και στοίχημα ότι δεν θα υπάρχει ένας δημοσιογράφος, ο οποίος θα μεταδώσει αυτό το οποίο λέω εδώ σήμερα. 
Πάρα ταύτα το χρωστάμε στον ελληνικό λαό όπως χρωστάμε στον ελληνικό λαό να μην παραμείνουν στο σκοτάδι και όλες οι μεγάλες υποθέσεις που αφορούν πολιτικούς. Οι εξεταστικές επιτροπές χρησιμοποιήθηκαν απλώς ως εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης και εκτόνωσης του κόσμου και δεν κατέληξαν πουθενά. Είμαστε όλοι μαζί στο τσουβάλι, γιατί κανείς δεν τιμωρείται και γιατί ακόμα και σήμερα δεν έχουμε κάνει το αυτονόητο.[...]


Η μονόπαντη και καθυστερημένη προσαρμογή που επιχειρεί η κυβέρνηση, είναι αυτή που εμποδίζει ακόμα και την σκέψη έστω για πρόσβαση στις αγορές. Με spread στις 900 μονάδες βάσης δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα. Για αυτό και εμείς μιλάμε για ανάγκη σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Κεντρική αλλαγή ο περιορισμός της έκτασης του δημοσίου τομέα, με ευρύτερη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, κατά το 1/3 στην επόμενη δεκαετία, με μαζικές αποκρατικοποιήσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Για αυτό και μιλάμε για κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων υπαλλήλων, για εφαρμογή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή της τάξεως του 20% στις επιχειρήσεις το ταχύτερο δυνατόν, για μαζική και αποφασιστική άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Για αυτό και ζητάμε δραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου, με συνδικαλιστές που να εργάζονται και οικειοθελή κατάργηση των κομματικών παρατάξεων στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια.[...]


Χρειαζόμαστε όμως σαρωτικές διαρθρωτικές αλλαγές και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βιώνεται η κρίση αυτή χωρίς ένα ανεκτό δίκτυ προστασίας για τους πραγματικά κοινωνικά αδυνάτους. Γνωρίζοντας τη δημοσιονομική πραγματικότητα προτείνω μια πολύ συγκεκριμένη κοινωνική δαπάνη, με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. Ευρώ, που μειώθηκε κατά 145 εκ το 2010 . 
Η αύξηση αυτή θα καλυφθεί με περικοπές από το κονδύλι της Βουλής (10 εκ.), τα από ο κονδύλι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων (με μείωση από τα 75 στα 55 εκ.), και με την καθιέρωση αυξημένου τέλους αλληλεγγύης στις μεγάλες συντάξεις πολιτικού χαρακτήρα για τις οποίες δεν έχουν πληρωθεί αντίστοιχες εισφορές (συντάξεις βουλευτών, ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, Διοικητών Οργανισμών και Τραπεζών κ.λπ. με απόδοση 20 εκ. ευρώ), και τέλος από την μεταφορά 100 εκ. από τον πόρο που πληρώνεται για την ΕΡΤ. Γιατί θα έδειχνε κύριοι συνάδελφοί ότι οι εντός του συστήματος σκέφτονται και τους εκτός του συστήματος και είναι καιρός να στείλουμε το μήνυμα αυτό.[...]


Η Ελλάδα δεν βρίσκεται, όπως κάποιοι νομίζουν υπό ξένη κατοχή. Απλώς δημιουργήσαμε μια κοινωνία εξαρτημένη από το δανεισμό και πρέπει τώρα να απεξαρτηθούμε γιατί σταμάτησαν να μας δανείζουν. Αν δεν θέλουμε το μνημόνιο και την τρόικα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Τους ζητάμε απλώς να μην μας δώσουν την επόμενη δόση. Δεν το κάνουμε γιατί απλούστατα ξέρουμε ότι τότε θα ζήσουμε πολύ χειρότερα, με τις δικές μας δυνάμεις μόνο και χωρίς την ξένη βοήθεια, στην περίοδο της απεξάρτησης. Αντί λοιπόν να παραμυθιάζουμε εαυτούς και αλλήλους, αντί να φαντασιωνόμαστε ανύπαρκτες «κατοχές» και ανύπαρκτες «εθνικές αντιστάσεις», ας βρούμε τη δύναμη να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό και ορθολογισμό και να κάνουμε επιτέλους το καθήκον μας αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος.


Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα, ασχέτως αν διαφωνώ σε αρκετά σημεία, αυτός είναι ο ορισμός της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Η Ντόρα μακριά από τη λαϊκίστικη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, κυρία πλέον του εαυτού της, προεδρεύει ενός κόμματος που δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "κόμμα εξουσίας". Έχει λοιπόν την τύχη, να μπορεί να εκφράζεται σαν ουδέτερος παρατηρητής και αυτό είναι τεράστιο προνόμιο, καθότι της επιτρέπει να διατυπώνει πιο αντικειμενικές και πρωτοποριακές απόψεις, της επιτρέπει να αναφέρεται στον κάθε Θέμο, χωρίς να έχει το άγχος της εξουσίας.

Κάποιοι την βαφτίζουν δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ και λοιπά τραγελαφικά. Προσωπικά, στα λόγια της Μπακογιάννη δεν διακρίνω καμία δουλικότητα, μόνο υπευθυνότητα.


ΥΓ: Η πρόταση που έκανε με συγκεκριμένα νούμερα για αύξηση του ΕΚΑΣ μου φαίνεται εξαιρετική και πολύ θα ήθελα να υιοθετηθεί.
ΥΓ2: Όλη την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη θα τη βρείτε εδώ.

29 σχόλια:

Stendoras είπε...

καλημέρα τσούγδω,
συμφωνώ οτι είναι σοβαρή τώρα,
αλλά είναι πολύ αργά πια...
Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσεις.
Ήταν βασικότατο στέλεχος ενος κόμματος εξουσίας και έχει διατελέσει πολλάκις υπουργός και μέλος κυβερνητικής επιτροπής.
Γιατί λοιπόν δεν τα έλεγε τόσα χρόνια;

Τώρα είναι πολύ αργά,
εγω προσωπικά δεν της έχω καμία συμπάθεια, όπως και κανέναν απο την οικογένεια αφού γνωρίζω λίγη ιστορία. Έκανε ένα κόμμα φεύγοντας απο το μαντρί, και τώρα κινδυνεύει να μην μπει ούτε στην βουλή.

Μου είναι αδιάφορη και δεν την λυπάμαι καθόλου για την πολιτική της καταστροφή...

ακυβέρνητος είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας της, τουλάχιστον αυτό που δημοσίευσες. Ειδικά το «δραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου, με συνδικαλιστές που να εργάζονται και οικειοθελή κατάργηση των κομματικών παρατάξεων στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια» (αν και αποκλείεται να το εννοεί, αφού η σημερινή χυδαία κατάσταση βολεύει όλο το πολιτικό σύστημα, άρα και την ίδια), με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
Το υπόλοιπο κομμάτι είναι αρκετά νεοφιλελεύθερο (το DNA φταίει) και για τα δικά μου γούστα. Δεν θα ρωτήσω το αυτονόητο …«γιατί δεν έκανε τίποτα σαν πρωτοκλασάτο στέλεχος της Ν.Δ και βοήθησε κι αυτή να πέσουμε στα σκατά». Η απορία μου είναι αν είχε εκλεγεί αυτή πρόεδρος της Ν.Δ, θα έλεγε τα ίδια; Θα συνέπραττε με την κυβέρνηση στα δύσκολα (που μας ξεπάτωσαν), θα ψήφιζε το μνημόνιο και τον εργασιακό νόμο, ή θα αναπαρήγαγε τις παπάρες που πετάει σήμερα ο Αντωνάκης;
Η απάντηση είναι προφανής.
Την καλημέρα μου…

tzonakos είπε...

Eιναι νωρίς να κρίνουμε την Ντόρα Μητσοτάκη. Πρέπει να είμαστε σκληροί και απέναντί της.
Λέει σωστά πράγματα αν και τελος πάντων δε συμφωνώ απόλυτα σε ολα μα στέκομαι σε δύο σημεία.
Το ενα ειναι αυτο που λέει για περικοπές απο τη Βουλή και απο τα κόμματα για να αυξηθεί το ΕΚΑΣ...
Το άλλο ειναι αυτό :
"αλλαγή του συνδικαλιστικού μοντέλου, με συνδικαλιστές που να εργάζονται και οικειοθελή κατάργηση των κομματικών παρατάξεων στα συνδικάτα και τα πανεπιστήμια."
Ο πατέρας της πρώτος πήγε να αλλάξει τον συνδικαλισμό στην χώρα αλλα σαν λερναία ύδρα οι συνδικάλιστές έγιναν περισσότεροι και χειρότεροι.
Αν αυτά τα δύο μόνο άλλαζαν, θα μιλάγαμε για άλλη νοοτροπία, άλλη χώρα μεσα σε 2-3 χρόνια.
Καλημέρα.

Τσούγδω είπε...

@Stendoras

Συμφωνώ κι εγώ πως είναι αργά, αλλά αυτό δεν αναιρεί οτι είναι ένα από τα λίγα άτομα που αρθρώνουν υπεύθυνο λόγο μέσα στο Κοινοβούλιο. Τολμάει να μην είναι ευχάριστη και αυτό είναι προς τιμήν της.
Πάντως για να μιλήσουμε για πολιτική καταστροφή πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις εκλογές. Αν συνεχίσει ως ανεξάρτητη να αρθρώνει τέτοιο πολιτικό λόγο, τη βλέπω μέσα στη Βουλή.

@Πέτρος Κ.

Το κομμάτι περι συνδικαλισμού με βρίσκει κι εμένα απόλυτα σύμφωνη και είναι κάτι που θεωρώ πως πρέπει να γίνει.

Όσο για την ερώτηση που διατυπώνεις, δεν αμφιβάλλει κανείς πως θα έλεγε τα ίδια που λέει και ο Αντωνάκης αν είχε εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ, διότι θα έπρεπε να διαγκωνίζεται συνεχώς με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά τώρα που ξέρει οτι Πρωθυπουργός δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, έχει επιλέξει αντί να λαικίζει, να αρθρώνει υπεύθυνο λόγο και να μην κάνει συνεχώς κωλοτούμπες. Και μόνο το γεγονός οτι προτείνει την ξεχωρίζει από την υπόλοιπη αντιπολίτευση του "Όχι".

@tzonakos

Συμφωνώ απόλυτα στις επισημάνσεις σου, αλλά ειδικά στο κομμάτι του συνδικαλισμού δεν νομίζω να δούμε αλλαγές. Όπως αναφέρει σε κομμάτι που δεν δημοσίευσα: "Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν ακολουθεί αυτό το δρόμο, γιατί εκεί βρίσκονται τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και γενικότερα του κομματικού συστήματος

Πρέπει να είμαστε σκληροί μαζί της γιατί είναι μία κατ' εξοχήν συστημική πολιτικός, αλλά δεν πρέπει να είμαστε και άδικοι.

spgirl είπε...

nai, kala ta eipe... alla mi ksexnaei oti akoma kai twra kai i idia xrisimopoiei mixanismous kai mikropolitikes gia na parei mia thesi sti mellontiki oikoumeniki kibernisi pou tha ginei osonoupw...

Swell είπε...

Aγαπητή Τσούγδω, δεν πρέπει να σου κάνουν εντύπωση όσα λέει η Ντόρα. Ως γνωστόν, αποτελεί προϊόν παρθενογέννησης. Θυμάσαι άλλωστε τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά...

Stendoras είπε...

τσουγδω,
δεν θεωρώ ότι θα είναι επιτυχία της Μπακογιάννη να μπει στην βουλή όταν πριν λίγο καιρό ο στόχος της ήταν η πρωθυπουργία, πολιτικά λοιπόν έτσι κι αλλιώς είναι κατεστραμμένη.

στην βουλή μπορεί να μπει η μπορεί να μην μπει, αλλά το θέμα είναι ότι το ειδικό πολιτικό βάρος που είχε εξανεμίστηκε.

europe talk είπε...

Και εγώ προβληματίζομαι τσούδγω μου. Έχει όντως ένα πολιτικό παρελθόν και πολλές φορές αναρωτιέμαι αν είναι από πολιτική σκοπιμότητα που τώρα μιλάει πιο ανοιχτά και ξεκάθαρα για την Ελληνική πολιτική -είμαι σίγουρη ότι γνώριζε για αυτά τα προβλήματα και παλιότερα αλλά για δικούς της λόγους δεν μίλαγε, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί άλλωστε. Από την άλλη όμως νιώθω ανακούφιση που ακούω αυτά τα λόγια από έναν βουλευτή, τόσο που ξεχνάω αν είναι σημαντικό το για ποιο λόγο τα λέει. Νομίζω αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα λέει. Και ποιος ξέρει ίσως στο προσεχές μέλλον να δούμε και κάποιον νέο πολιτικό που θα τα λέει εξαρχής.

Τσούγδω είπε...

@spgirl

Η Ντόρα έχει μηχανισμό που θα ζήλευαν πολλοί. Τώρα για τι σκοπούς τον χρησιμοποιεί δεν μπορώ να ξέρω. Σίγουρα εξασφαλίζει την προβολή της ιδίας και του κόμματός της από τα Μέσα. Πάντως σε μία Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου, θεωρώ πολύ πιθανό να έχει καίριο πόστο, χωρίς να χρειαστεί να εκβιάσει για κάτι τέτοιο.

@ Swell

Μπορεί να μην αποτελεί προϊόν παρθενογέννησης, αλλά δεν χαιδεύει αυτιά και τολμάει να λέει σκληρές αλήθειες. Επίσης δεν το παίζει λαική δεξιά, είναι (νεο)φιλελεύθερη και το δείχνει με τις προτάσεις της, χωρίς να κρύβετε πίσω από μαγικές συνταγές.

@ Stendoras

Δεν τη θεωρώ κατεστραμμένη πολιτικά. Από τη στιγμή που ψήφισε το Μνημόνιο ήξερε πως η πόρτα εξόδου από τη ΝΔ άνοιξε. Αντίθετα με εσένα θεωρώ οτι πλέον το πολιτικό της βάρος έχει αυξηθεί και επιρρεάζει περισσότερο τις εξελίξεις, απ' οτι αν έμενε μέσα στη ΝΔ, καθοτι χαράσει τη δική της γραμμή, μέσα από ένα νέο κόμμα που φέρει τη σφραγίδα της.

@europe talk

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά για ποιο λόγο τα λέει. Μπορεί και στο παρελθόν να τα έλεγε, ίσως μέσα στα κομματικά όργανα. Το κακό με τα κομματικά μαντριά, είναι οτι δεν αφήνουν τις διαφορετικές φωνές να ακουστούν και οι όποιες διαφωνίες, θάβονται κάτω από το χαλί.
Όπως είπες, αυτό που έχει σημασία είναι οτι τα λέει και αυτά που λέει δεν περιορίζονται σε εύκολες λύσεις και ευχολόγια.

Πάντως κάποιος νέος πολιτικός δύσκολα θα τα πει εξαρχής.

Stendoras είπε...

τσουγδω,
το πολιτικό της βάρος αν το πάρουμε ηθικά και πραγματικά φυσικά και αυξήθηκε γιατί πλέον κάνει και λέει αυτό που πιστεύει πραγματικά χωρίς να την εμποδίζει ενδεχομένως το φρένο ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας.

Όταν εγώ λέω πολιτικό βάρος εννοώ το βάρος που έχει ένα κόμμα η ένα στέλεχος εξουσίας, και το κόμμα της Μπακογιάννη δεν είναι κόμμα εξουσίας, από την στιγμή που με δυσκολία διεκδικεί την είσοδό του στην βουλή.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όποιος βγαίνει έξω από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι, και τα 2 Ελληνικά κόμματα εξουσίας δυστυχώς είναι μαντριά.

Η Μπακογιάννη γιατί να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, δεδομένης και της αντιπάθειας του Ελληνικού λαού στην οικογένεια Μητσοτάκη;

Δυστυχώς η ευτυχώς δεν έχει μέλλον στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, παρά μόνο θα βολοδέρνει στην ελάσσονα αντιπολίτευση αν φυσικά μπει στην βουλή.

Τσούγδω είπε...

@ Stendoras

Μα στην παρούσα φάση, αυτή είναι η ευτυχία της Μπακογιάννη, οτι το κόμμα της δεν είναι κόμμα εξουσίας! Αυτό της επιτρέπει να υιοθετήσει ένα υπεύθυνο προφίλ και να κάνει εμένα κι εσένα να συζητάμε γι' αυτή λες και είναι νέα στο πολιτικό σκηνικό.

Εδώ βγήκε από το μαντρί ο Καρατζαφέρης και επιβίωσε, δεν θα τα καταφέρει η Ντόρα, που και σοβαρότερη από Καρατζαφέρη/ Σαμαρά είναι και έχει και μηχανισμό που λειτουργεί ρολόι.

Τον Μητσοτάκη τον αντιπαθώ, αλλά έχω αρχίσει να πιστεύω οτι η Ντόρα είναι διαφορετική. Επίσης μην νομίζεις οτι σύσσωμος ο ελληνικός λαός αντιπαθεί το Μητσοτακέικο, υπάρχουν και πολλοί που τους έχουν σε μεγάλη εκτίμηση.

Όσο για το αν θα βολοδέρνει, θα διαφωνήσω. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι πολύ σημαντικός, άσχετα αν τα κόμματα στη χώρα μας πιστεύουν πως λέγοντας όχι σε όλα κάνουν αντιπολίτευση. Δεν ξέρω για τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά η Μπακογιάννη είναι παίκτρια που παίζει σε "υψηλά επίπεδα".

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κοπέλα μου τι μας αρέσει να ακούμε και αυτά λέει. Όταν ήταν μεγαλοστέλεχος στην προηγούμενη κυβέρνηση αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τον θέμο. Τι έκανε και τι είπε τότε;
Και τέλος-τέλος (Μητσοτακαίηκη έκφραση) αυτά που λέει τώρα που όντος μας αρέσουνε γιατί δεν τά' λεγε τότε; ενα σωρό ερωτηματικά. Εγώ δεν την πιστεύω

Φιλικά
Γιάννης

ασωτος γιος είπε...

και γω συμφωνω με την ντορα που εφυγε απο ενα κομμα με αρχηγο εναν απο τους πιο ασημαντους εβερ πολιτικους
θα δειξει τι θα κανει στο μελλον
εγω παντα την αντιπαθουσα αλλα εχει σωστες θεσεις αλλα ποσοι δεν ειχαν και μετα τις πουλησαν

Τσούγδω είπε...

@ Γιάννης

Δεν λέει αυτά που αρέσουν στον πολύ κόσμο, εκτός και αν μιλάς για την ανάλυση που κάνει για την παρούσα κατάσταση και όχι για τις προτάσεις της, που έχουν (νεο)φιλελεύθερο άρωμα.
Καλά κάνεις και δεν την πιστεύεις, αν ήταν να πιστεύουμε τον κάθε πολιτικό επειδή λέει 2 ωραία λόγια, θα είχαμε καταστραφεί (ουπς, αυτό δεν έχουμε πάθει?).
Δεν την πιστεύω την Ντόρα, απλά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις απόψεις της και πολύ χρήσιμη την παρουσία της στο Κοινοβούλιο.

@Ασωτος Γιος

Δεν νομίζω πως είναι εύκολο αυτές οι θέσεις να εγκαταλειφθούν, πολύ απλά γιατί οι προτάσεις της είναι εφαρμόσιμες και δεν βασίζονται σε μαγικές συνταγές.

Albus Genius είπε...

Ωραία τάπε και για τον Αναστασιάδη. μέχρι και το ΚΚΕ συμφώνησε μαζί της σε κάποια δόση. Αλλά ρε παιδί μου, Ο Πατήρ πρωθυπουργός , η κόρη Υπουργός και βουλευτής ,ο έτερος υιός βουλευτής, και ο της ιδίας υιός δήμαρχος. Μιας και απεκατεστάθη η οικογένεια καιρός ήταν να πεί και κάτι τις που λένε.Αλλά αναμένωμεν σωτηρίαν εκ των εγγονών πλέον.

The Bgt είπε...

Οταν εισαι στην απ'εξω της εξουσιας και αντε να πηγαινεις για να μπεις οριακα στη βουλη μπορεις να τα λες λογικα και ωραια γιατι πολυ απλα δε θα κληθεις να τα εφαρμοσεις κι εσυ.

Οταν ομως καλεισαι να λαβεις μερος στην εξουσια τοτε πραγματικα κρινεσαι. Και η εν λογω κυρια εχει κριθει και ως υπουργος, και ως μελος κυβερνοντως κομματος και ως δημαρχος Αθηναιων που αντε να μη πω τι εκανε και μας βαλουν φυλακη.

Kirki είπε...

Καλό είναι να δείτε και τα τρια μέρη νυν νεοφιλελεύθεροι-πρώην σύντροφοι.Που δε λέτε κουβέντα για το ξεπούλημα που κάνει η κυβέρνηση στην περιουσία όλων μας.Που υμνείτε το ΜΗΤΣΟΤΑΚΑΙΙΚΟ!!!!!
Διαβάζεις και τρελλαίνεσαι.Αναρωτιέμαι αν καταλαβαίνετε τι γράφετε.Αλλάξτε τον τίτλο του κόμματος σε Παν Σοσιαλφιλελεύθερο κίνημα και ολα θα ειναι καλα.Παιδια,έχετε μεταλλαχθει ως οπαδοί οπως και το κόμμα σας(πια)
http://www.youtube.com/watch?v=93pVG4cD5IQ

Τσούγδω είπε...

@Albus Genius

Μη το γελάς καθόλου! Μετά τον Κώστα Μπακογιάννη, φοβάμαι μη ξεπηδήσει από πουθενά και η Αλεξία!

@The Bgt

Κανείς δεν έχει ξεχάσει τα πεπραγμένα της Ντόρας στα πόστα που υπηρέτησε και κυρίως στο ΥΠΕΞ (για το Δήμο της Αθήνας, δεν έχω άποψη). Δεν είπε κανείς οτι η Ντόρα είναι μεσσίας, απλά η γλώσσα της έχει λυθεί και λέει αλήθειες καθότι είναι σίγουρη πως δεν θα κληθεί να κυβερνήσει.
(Εν ολίγοις συμφωνούμε)

@Kirkh

Συγκράτησε την οργή σου αγαπητή. Ποιος υμνεί το Μητσοτακέικο? Δηλαδή απαγορεύεται να πει κάποιος οτι η Ντόρα τα λέει σωστά? Αφού καλά τα λέει, τι να κάνουμε δηλαδή να κλείσουμε τα αυτιά μας επειδή είναι φιλελεύθερη ή επειδή είναι μία Μητσοτάκη?

Προφανώς και σου ξέφυγε η φράση μου: αν και κάποιες από τις προτάσεις της, είναι πολύ φιλελεύθερες για τα γούστα μου.

the elf at bay είπε...

Χμ, δεν πείθομαι για αυτά που λέει. Τόσα χρόνια λύκος μέσα στο κοινοβούλιο το παίζει ανεξάρτητο πρόβατο για να κερδίσει τις εντυπώσεις. Πάντως αν συμφωνείς και στο μέλλον μαζί της καλό είναι να το κοιτάξεις. Από ψυχίατρους βράζει η Αθήνα :-Ρ.

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι ειναι με διαφορα η πιο "πρακτική" πολιτικός με ξεκάθαρες θέσεις πλέον(ασχέτως εαν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί) κια μάλιστα κοστολογημένες. Νομίζω οτι όντως εχει απελευθερωθεί και φαίνεται. Θα προσελκύσει αστούς ψηφοφόρους που δεν γουστάρουν κοροϊδία και λαϊκισμό.
Θα παλέψει για να μπει στην Βουλή αλλά μάλλον θα μπει εάν παρουσιασει και νέα προσωπα εκτος απο κοφτερές ιδέες στα τηλεοπτικά πάνελ. Ίδωμεν...πάντως ο Σαμαράς ηχεί μπροστά της σαν ξεκούρδιστο πιάνο, διχως υπευθυνὀτητα ή σχέδιο, πολυ λιγος. Ηταν λάθος των νδτων να δωσουν την ηγεσια σε εναν δεξιό του 50 με ροζιασμένα τα χερια απο την χειρωνακτική εργασία (ερμηνευστε το οπως θέλετε)...

Τσούγδω είπε...

@the elf at bay

Μιλάω κινέζικα, είμαι σίγουρη. Το γεγονός οτι της προσδίδω τον χαρακτηρισμό "υπεύθυνη", δεν σημαίνει και οτι συμφωνώ μαζί της!!! Σ' ευχαριστώ πάντως που με στέλνεις στον ψυχίατρο! Έχεις κάποιον να μου προτείνεις?

@Ανώνυμος

Συμφωνώ απόλυτα. Πάντως η στελέχωση του κόμματός της, από τους διαγραμμένους της ΝΔ και από σάπια υλικά δεν θα της βγει σε καλό. Αν πάνε μαζί της άτομα επιπέδου Γιακουμάτου ας πούμε, το έχει χαμένο το παιχνίδι.

the elf at bay είπε...

Θα σου στείλω pm. Ανέμενε :-Ρ

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Διάβασα από την αρχή μέχρι το τέλος όσα γράψατε και έχω σε μεγάλο βαθμό διαφορετική άποψη από εσάς. Αν μου επιτρέπεται, σας την καταθέτω.

Αναφορικά με την Μπακογιάννη:

Γιατί δεν έχει δικαίωμα ή είναι αργά να διαχωρίσει τη θέση της από το παρελθόν της; Εσείς, εγώ και ο καθένας μας, δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθος; Και στη τελική, ποια είναι η καλύτερη λύση που προτείνετε, αν αυτή δεν είναι η Μπακογιάννη; Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με το ....καθαρό παρελθόν τους; Ο Καρατζαφίρερ; Ή οι ανεφάρμοστες κοσμοθεωρίες της ακραίας αριστεράς; Γιατί δεν θα είχα πρόβλημα να συμφωνήσω μαζί σας, αν είχαμε καλύτερες εναλλακτικές. Έχουμε;;;; Όπως γράφω και στο blog μου, εκτός από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όλους τους άλλους τους θεωρώ καταλληλότερους. Απλά δεν κάνουν για εμένα. Αν κάνουν για εσάς... πάσο.

Κάποιοι σχεδόν κατηγορείτε ότι έχει μηχανισμό. Μα ευτυχώς που έχει μηχανισμό για να μπορούμε να προσδοκούμε ότι αυτά που λέει θα ακούγονται στο κόσμο. Θα προτιμούσατε να είναι πρακτικά μουγκή επικοινωνώντας τις απόψεις της δια της τηλεπάθειας; Εεεε ΤΟΤΕ θα ήταν καταδικασμένη πολιτικά. Ενώ τώρα... δεν είμαι καθόλου σίγουρος. Θα δείξει αν αυτό το δημοκοπικό 3,2% που τη βάζει στη βουλή, εξελιχθεί προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Προσωπικά θεωρώ θετική την αργή και ώριμη άνοδο παρά την φλύαρη εκτόξευση, όπως του Τσίπρα.

Τη Μπακογιάννη ΔΕΝ νομίζω να μπορεί να την κατηγορήσει κανείς για μεταβολή απόψεων. Εγώ που την παρακολουθούσα ανέκαθεν, αναρωτιέμαι και ζητώ κάποιος να μου πει ΜΙΑ άποψή της που έχει αλλάξει. Ασφαλώς κατηγορείται ότι σε κάποια ζητήματα (π.χ. η απελπιστικά αργή πρόοδος των μεταρρυθμίσεων) ότι ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με τις αρχές και τις απόψεις της. Όμως όποιος κρίνει ότι δεν είχε ελαφρυντικά, ας μας πει τι κάνει στη δουλειά του όταν ο διευθυντής του κάνει λάθος. "Του τα χώνει" και τον εκθέτει; Ή "κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο", ειδικά ΑΝ περιμένει σύντομα και ο ίδιος να γίνει διευθυντής, οπότε και θα αποφασίζει μόνος του τι είναι σωστό και τι είναι λάθος! Καλό να είναι κανείς αυστηρός, αλλά και αυτό πρέπει να έχει κάποιο μέτρο.

"Όποιος βγαίνει έξω από το μαντρί, τον τρώνε οι λύκοι".
ΑΥΤΟ κι αν πρέπει κάποτε να αλλάξει!! Δεν βλέπω σε τι ωφέλησε τον τόπο 30 χρόνια τώρα; Τον μόνο που ωφέλησε είναι τα δύο μεγάλα κόμματα να αποκτήσουν θράσος, να "μας δουλεύουν" στα μούτρα μας, να γίνουν κατεστημένο για να ρημάζουν ευκολότερα τον τόπο.
Και μόνο για αυτό το γεγονός ας ελπίσουμε η Μπακογιάννη (ή ΟΠΟΙΟΣ άλλος) "να τους σπάσει τον τσαμπουκά"!

"...έχει κριθεί ως Δήμαρχος" (αρνητικά).
Μήπως μιλάς για την Αθήνα το 2004; Καλά μιλάς σοβαρά; Ζούσες στην Αθήνα τότε;
Αν μη τη άλλο κρίθηκε θετικό το έργο της ως Δήμαρχος, έστω κι αν όχι στο σύνολό του.

Και κάτι τελευταίο εύλογο να αναρωτιέται κανείς:
Αφού έχει τόση δίψα και ματαιοδοξία (όπως υπονοούν μερικοί) για την εξουσία, γιατί να διαχωρίσει τη θέση της; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να κάνει τουμπεκί για μερικά χρόνια ακόμα στη ΝΔ; Το λιγότερο ένα υπουργείο πολιτισμού θα της δίνανε ακόμα, για να μη πω τίποτε περισσότερο όταν σκοντάψει (γιατί θα σκοντάψει) ο Σαμαράς. ΔΕΝ το έκανε γιατί ΤΟΤΕ θα την κατηγορούσαμε δικαίως ότι "τα λέει έτσι και μετά γιουβέτσι", σύμφωνα με το τί την συμφέρει. Καλά έκανε και διαχώρισε τη θέση της, για να μπορεί σήμερα να ισχυρίζεται ότι είναι σταθερή στις απόψεις της. Εκτός όμως από αυτό, σας καλώ να θυμηθείτε ποιος έσπευσε να κάνει πρόωρες αρχηγικές δηλώσεις στα προπύλαια, όταν η ΝΔ έχανε τις εκλογές. Η Μπακογιάννη ή ο Σαμαράς; Από μικρά πράγματα καταγράφεται η προσωπικότητα του υποψήφιου.

Δεν έχει καμία στο Θεό λογική να καταψηφίζουμε όποιον ΔΕΝ συμπαθούμε γιατί ...έτσι! Αυτό το -έτσι- πρέπει να μπορούμε να το τεκμηριώνουμε και αν δεν μπορούμε να σκεφτούμε και λίγο μήπως -βρε αδερφέ- κάνουμε κάπου λάθος! Είναι σπουδαίο κάποιος να παραδέχεται ότι υπολόγιζε λάθος, ανεξάρτητα αν είναι κάποιος από εμάς, είτε η Μπακογιάννη, ο Παπανδρέου, κ.ο.κ.

Συγχαρητήρια Τσούγδω, κυρίως γιατί το τεκμηρίωσες!

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Αναφορικά με τον όρο "(νεο)φιλελευθερισμός" και τις αλλεργικές εντυπώσεις.

Το πρόθεμα -νέο- ήταν τέχνασμα του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '90 προκειμένου να τον εντάξει στην οικογένεια των άλλων -νέο- που φέρουν αρνητικό πρόσημο, όπως π.χ. ο "νεοναζισμός". Όποιος έφαγε το τέχνασμα, καλή χώνεψη.

Ο φιλελευθερισμός δεν έχει αρνητικό πρόσημο, ούτε πρόκειται για δεξιά ή αριστερή τάση. Είναι ιδεολόγημα οργάνωσης της μοντέρνας οικονομίας και έχει διεθνή αποδοχή από τα περισσότερα σύγχρονα κράτη στο κόσμο, ακόμα και τα σοσιαλιστικά. Όχι μόνο οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ, αλλά και ίδια η ΕΕ, έχει αποδεχθεί κι έχει επιβάλλει (ΚΑΙ δια της ψήφου μας) σχεδόν το σύνολο αυτής της λογικής.

Δεν γίνεται από τη μία να επιθυμούμε την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και από την άλλη να πληρώνουμε βαρύτιμα πρόστιμα επειδή π.χ. ακόμα δεν έχουμε απελευθερώσει το μονοπώλιο του Ηλεκτρισμού ή δεν έχουμε αναγνωρίσει τα ξένα Πανεπιστήμια στη χώρα μας; Αφού διαφωνούμε, γιατί ενταχθήκαμε στην Ευρώπη και στη τελική γιατί ΕΜΕΙΣ τα ψηφίσαμε να αποτελούν μέρος της euro-φιλοσοφίας; Δεν μπορείς από τη μία να θες Ευρώπη, να θαυμάζεις τα Ευρωπαϊκά και τα ευήμερα κράτη ανά το κόσμο και από την άλλη να είσαι μαύρο πανί σε αντιλήψεις όπως "λιγότερο κράτος".

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

Αναφορικά με την αντιπάθεια στον Μητσοτάκη και στον Μητσοτακισμό:

Οι νεότεροι ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν. Οι μεγαλύτεροι όμως; Δεν τα ζήσατε; Τόσο εφήμερη και κοντή έχει καταντήσει η μνήμη μας; Έφυγε από την εξουσία μέσα σε ένα παραλήρημα απεργιών, ΜΜΕ-υστεριών και υπονομεύσεων που ποτέ δεν γνώρισε η μεταπολιτευτική Ελλάδα, για την οικονομική πολιτική που τον ψηφίσαμε να εφαρμόσει και την εξωτερική πολιτική που έκρινε σωστή.

Η οικονομική πολιτική του δεν εφαρμόστηκε ΠΟΤΕ από τον ίδιο, αλλά από όσους την κατηγόρησαν. Η τραγική όμως διαφορά, είναι ότι εφαρμόστηκε με καθυστέρηση από 5 έως 20 χρόνια. Πληρώσαμε και θα πληρώνουμε πολλές δεκάδες ΔΙΣεκατομμύρια ευρώ για τις προβληματικές (Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΑΣ κλπ) που δεν κλείσαμε εδώ και 20 χρόνια και σείονταν η Ελλάδα από τις απεργίες και τους Κολλάδες που μας έπεισαν πως θα ήταν έγκλημα αν τις κλείναμε. Ορίστε σήμερα κύριοι τα αποτελέσματα. Σήμερα πλέον ήρθε και η τυπική απόδειξη. Πολύ ακριβό το τίμημα της βλακείας μας έκτοτε μέχρι σήμερα.
Όσων αφορά την εξωτερική πολιτική του για τα Σκόπια, σήμερα ΔΕΝ θα είχε σύνθετο παράγωγο τον όρο Μακεδονία και πολύ πιθανό θα ονομάζονταν FYROM (αλλά μας χάλαγε το τελευταίο M)! Άλλο ένα σκληρό τίμημα της βλακείας μας έκτοτε μέχρι σήμερα, όπου φτάσαμε να παρακαλάμε να ονομαστεί Βόρεια Μακεδονία που τρελαίνομαι και μόνο στο άκουσμα του όρου που έχουμε αναγκαστεί να υποχωρήσουμε.

Από τα καταγεγραμμένα φαινόμενα (και όχι από τις απόψεις μου), είναι ο πιο δικαιωμένος πολιτικός της μεταπολίτευσης με τις πλέον σταθερές απόψεις για περισσότερο από δύο δεκαετίες. 20 χρόνια μετά, αποδείχθηκε ΟΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΧΕ 100% ΔΙΚΙΟ. Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να γράφει και να λέει όσες υστερίες θέλει. Εφόσον μιλάμε για πραγματικά γεγονότα, οι απόψεις του ήταν κουκιά μετρημένα. Άσχετα αν είναι οδυνηρό να ανοίγει ο καθένας μας την παλάμη του και να φασκελώνει τον εαυτό του για τις επιλογές που κάναμε σαν έθνος.

Τσούγδω είπε...

@Θόδωρος Αθηναίος

Δεν νομίζω να έχω ξαναδιαβάσει πιο τεκμηριωμένο, κατατοπιστικό και αναλυτικό σχόλιο!

-Αναφορικά με τη Μπακογιάννη

Δεν θα τη βγάλουμε και λάδι όμως... Ποτέ δεν ήταν μία απλή βουλευτής και είχε τη δύναμη και τη δυνατότητα να επιρρεάζει τη λήψη αποφάσεων.

Πάντως από τις 2 επιλογές που είχε (να μείνει ή να φύγει) διάλεξε την καλύτερη. Αν έμενε στη νΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, θα έπρεπε να καταπιέσει αφόρητα την ιδεολογία της, προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα γραμμή που επέβαλλε ο Σαμαράς. Αυτό θα ήταν και το πολιτικό της τέλος.

-Σχετικά με τον νεοφιλελευθερισμό/ φιλελευθερισμό

Προσωπικά δεν δαιμονοποιώ καμία ιδεολογία, που δεν περιλαμβάνει μέσα της ψήγματα μίσους. Πάντως δεν είμαι υπέρ μία απόλυτα ελεύθερης αγοράς που λειτουργεί χωρίς κανόνες και στην οποία το κράτος δεν έχει κανέναν ουσιαστικό έλεγχο.

-Σχετικά με το Μητσοτάκη

Πιστεύω πως δεν μπορούμε ακόμη να κρίνουμε αντικειμενικά κανέναν πολιτικό της Μεταπολίτευσης. Όταν κλείσει ο κύκλος του Μνημονίου και την επιτήρησης, όταν και εάν η Ελλάδα μπει σε τροχιά ανάκαμψης, τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για δικαίωση πολιτικών και να επιρρίψουμε τις όποιες ευθύνες.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ είπε...

@tsougdw

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Δεν ήταν σκοπός μου να την βγάλω λάδι. Εδώ ούτε η ίδια δεν βγάζει τον εαυτό της λάδι. Ασφαλώς κι έχει ευθύνες, αλλά όλοι μας έχουμε κάποτε το δικαίωμα να κάνουμε μια καθαρή αρχή.
Π.χ. ποιος θα μπορούσε να ισοσκελίσει τον απελευθερωμένο Καραμανλή της μεταπολίτευσης με το βεβαρυμένο παρελθόν του, προφανώς επηρεασμένο κι από το Παλάτι;

Ας μην αναλύσουμε τις απόψεις μου για τον φιλελευθερισμό (θα βγω εκτός θέματος) απλά ας πούμε σαν επικεφαλίδα ότι μάλλον συμφωνώ μαζί σου. Τίποτε απόλυτο δεν είναι ορθό. Ούτε η ΕΕ δεν τον ενστερνίστηκε απόλυτα. Ούτε βρήκα στα λόγια της Μπακογιάννης τον απόλυτο φιλελευθερισμό. Και όσο για την "ελεύθερη αγορά", πιστεύω είναι σχετικά ανεφάρμοστη στην περιορισμένη Ελληνική διάσταση. Από εκεί όμως μέχρι το χάλι που βλέπουμε σήμερα στην Δημόσια Διοίκηση, φαντάζομαι θα συμφωνείς ότι είναι παντελώς στρεβλή, προβληματική και παράλογη.

Αναφορικά με τον Μητσοτάκη, δεν βλέπω γιατί πρέπει να τον συνδέσουμε με το αν οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να αναστρέψουν την αποτυχία τους.
Φαντάσου να μην έχεις λεφτά να πληρώνεις τα νοίκια ενός υπερπολυτελούς διαμερίσματος και αναζητώντας τι πρέπει να κάνεις ρωτάς δύο φίλους σου. Ο ένας σου λέει "πούλα το και πήγαινε να ζήσεις σε ένα μικρότερο", ενώ ο άλλος σου λέει "μείνει εκεί που είσαι, δεν έχεις κανένα πρόβλημα".
Όταν 20 χρόνια μετά καταχρεωθείς σε τράπεζες, κινδυνεύοντας να σου το βγάλουν στο σφυρί, πως είναι δυνατόν να αναρωτιέσαι ακόμα ποιος από τους δύο φίλους σου είχε δίκιο;

Μέτρα ΜΟΝΟ πόσα δισεκατομμύρια δαπανήσαμε για τις προβληματικές τα τελευταία 20 χρόνια. Άξιζε αυτό που προσέφεραν σε σχέση με τη χρεωκοπία και τα κοράκια που τριγυρίζουν τον Ελληνικό ουρανό;;

Αντιλαμβάνομαι ότι γράφεις με κάποια αρνητική συναισθηματική φόρτιση για τον Μητσοτάκη, αλλά νομίζω υπάρχει ελπίδα (κυρίως επειδή τολμάς την αλήθεια και τεκμηριώνεις αυτά που λες) να διαπιστώσεις ότι στην ουσία δεν υπάρχει τίποτε κακό σε όσα πρότεινε, πέραν ίσως του γεγονότος ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει το χάος που δημιουργήθηκε.

Ήταν ευχάριστη η αναζήτηση μαζί σου και θα επιδιώξω να την επαναλάβουμε.

Τσούγδω είπε...

@Θόδωρος Αθηναίος

Είμαι πολύ υπέρ τους δικαιώματος στη νέα αρχή, γι' αυτό και δεν περιορίζομαι στο να πω: "Α η Μπακογιάννη η κόρη του Μητσοτάκη, πρώην Δήμαρχος και ΥΠΕΞ τόσα χρόνια δεν έλεγε τίποτα, άρα στον Καιάδα".

Για να βγούμε από την κρίση και να επανέλθουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χρειάζονται επενδύσεις και τις επενδύσεις δεν θα τις κάνει το χρεωκοπημένο κράτος, αλλά ιδιώτες. Και ο ιδιώτης δεν επενδύει εύκολα σε μία αγορά όπου υπάρχουν κρατικά μονοπώλια και ο μεγαλύτερος νταβατζής είναι το κράτος.

Εν ολίγοις πιστεύω οτι η "φιλελευθεροποίηση" της οικονομίας, είναι απαραίτητη.
Σε όλο αυτό όμως υπάρχει ένα κακό: Ο ιδιώτης δεν υποχρεούται να δείξει κοινωνική ευαισθησία...

Τώρα όσον αφορά στις ΔΕΚΟ δεν νομίζω οτι ευθύνονται για τη χρεωκοπία. Οι προβληματικές ΔΕΚΟ δεν ήταν ανέκαθεν προβληματικές, η κακοδιαχείριση, οι σπατάλες και οι ρουσφετολογικοί διορισμοί τις έφθασαν σε αυτό το σημείο. Αν είχε επιχειρηθεί εξυγίανση στο παρελθόν, σίγουρα σήμερα θα μιλάγαμε για απόλυτα υγιείς επιχειρήσεις και δεν θα ήταν προς ιδιωτικοποίηση.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ανακαλύψαμε το 2009 ότι οι ΔΕΚΟ στα χέρια των πολιτικών μας γίνονται σημαία ευκαιρίας για εξαγορά ψήφων. Το ξέραμε ήδη από το '90 ότι ο ιδιότης αντίθετα, θα έχει κάθε κίνητρο να τις κρατήσει παραγωγικές (το κέρδος).

Δες για παράδειγμα τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη. Δε βλέπω τι έχασε ο Θεσσαλονικιός που έχει ο Αθηναίος; Τα ίδια λέγαμε και για το αεροδρόμιο Ελληνικού. Τι ακριβώς χάσαμε στο Ελ. Βενιζέλος; Τι ακριβώς χάσαμε στην Αττική Οδό που έφτασαν τα διόδια της Εθνικής με τους χάλια δρόμους να κοστίζουν περισσότερο; Τι ακριβώς χάσαμε από την Ολυμπιακή Αεροπορία; Το τί όμως θα κερδίζαμε αν πουλάγαμε τις προβληματικές έγκαιρα, το εξάντλησα στα προηγούμενα posts.

Το κόστος μεταφοράς (που τελευταία γίνεται λόγος) δεν είναι το εισιτήριο που επικυρώνεις, αλλά το φέσι που πληρώνει το κράτος για τα λειτουργικά τους έξοδα που δεν καλύπτονται από το εισιτήριό σου. Αυτά τα έξοδα ΠΑΛΙ από τη τσέπη σου τα παίρνουν, αλλά με έναν ΠΟΛΥ ύπουλο τρόπο που δεν νιώθεις άμεσα. Μειώνουν τη γενικότερη ποιότητα ζωής σου, επειδή μειώνουν τους πόρους για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια κ.ο.κ. και τα εξαθλιώνουν.

Όμως παρασύρομαι και βγαίνω εκτός θέματος. Ίσως, αν το βρίσκεις ενδιαφέρον, πρέπει να γράψεις κάτι σχετικά με αυτό το θέμα να γίνει μια πιο ανοικτή κουβέντα.