Pages - Menu

15 Οκτωβρίου 2013

Ήρθε η ώρα η ΝΔ να σταματήσει να παίζει "δυο άκρα" και να παίξει "δυο πόλους"

Αν ένα πράγμα είναι αδιαμφισβήτητο, είναι οτι τα τελευταία χρόνια ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις οποίες απ' οτι φάνηκε, δεν είχαμε από παλιά αναπτύξει τα κατάλληλα αντισώματα, παρ' οτι είχαμε προσβληθεί σαν κοινωνία από παρόμοιες νόσους. Γι' αυτό διάφορες νοσηρές νοοτροπίες, διάφορα νοσηρά φαινόμενα, βρίσκουν ξενιστές και μολύνουν σταδιακά όλη την κοινωνία, είτε μιλάμε για πρακτικές, είτε μιλάμε για ιδεολογίες.

Υπάρχει μία εσφαλμένη αντίληψη οτι τα πάντα κινούνται σε ευθεία αναλογία με το χρόνο, οτι εφόσον τα χρόνια περνούν και σημειώνεται πρόοδος σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας, σημειώνεται πρόοδος και στον άνθρωπο τον ίδιο, στις ιδέες και την ψυχοσύνθεσή του. Ιστορικά αυτό έχει αποδειχθεί οτι είναι η μεγαλύτερη αυταπάτη, καθώς αφορά μόνο σε περιορισμένη κοινωνική μερίδα και είναι απόλυτα ευμετάβλητο.

Για τον λόγο αυτό ευρισκόμενοι στο σωτήριο έτος 2013, συζητάμε ακόμη για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, των μεταναστών, των μειονοτήτων. Για τον λόγο αυτό εφευρίσκουμε εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονται τη χώρα μας, που όμοιά της δεν υπάρχει καθώς ως γνωστόν έχουμε από κάθε άποψη, το καλύτερο οικόπεδο. Η αλήθεια είναι οτι η κοινωνία μας βρίσκεται σε μία διαρκή παλινδρόμηση, επειδή οι άνθρωποι βρίσκονται σε διαρκή παλινδρόμηση μεταξύ ιδεών. Αυτό θα ήταν θεωρητικά το υγιές, αν βέβαια αυτές οι ιδέες δεν είχαν αποδειχθεί δηλητηριώδεις για τη δική μας ή για άλλες κοινωνίες.

Κατά την άποψή μου, οι ιδεολογίες που εμπεριέχουν δηλητήριο, είναι αυτές που συνδέονται με ολιγαρχικά καθεστώτα τα οποία προτάσσουν το εθνικιστικό/ πατριωτικό αίσθημα και την ανωτερότητα ενός λαού έναντι των άλλων. Ναι αυτός ήταν ένας κομψός τρόπος για να εξαιρέσω τον κομμουνισμό από τα δηλητηριώδη καθεστώτα, γιατί μπορεί να εφαρμόστηκε με εμετικό τρόπο, αλλά παρ' όλα αυτά είναι ένα άρτιο θεωρητικά πολίτευμα, σε αντίθεση φυσικά με τα μη δημοκρατικά ιδεολογήματα που βρίσκονται στα άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Αφού όρισα λοιπόν τι θεωρώ προσωπικά δηλητηριώδη ιδεολογία, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ανησυχία μου για την εξάπλωση και εδραίωση ψηγμάτων δηλητηριώδους ιδεολογίας στην κοινωνία, κάτι που λανθασμένα έχουμε συνδέσει αποκλειστικά και μόνο με τη Χρυσή Αυγή. Σίγουρα η Χρυσή Αυγή είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος ελοχεύει στην μετατόπιση των δυο ισχυρών πόλων του πολιτικού συστήματος προς τα άκρα. 
Σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη, χωρίς πολλές ακρότητες, διασφάλιζε για χρόνια το κεντρώο δίπολο. Δυστυχώς η μόνη πολιτική ανωμαλία που προέκυψε με την κρίση δεν είναι η Χρυσή Αυγή. Το νέο δίπολο δηλαδή η νέα Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα "υπερβολικά πολωμένο δίπολο".

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μία σχετικά αδιάφορη εναλλαγή στην εξουσία και τα επιχειρήματα του ενός πόλου ενάντια στον άλλο, είχαν να κάνουν με παρελθοντολογία, χτύπαγε ο ένας στον άλλο τα σκάνδαλά του, είχαμε προγραμματική σύγκρουση (άσχετα με το εάν τα προγράμματα ξέραμε εκ προοιμίου οτι ήταν το πιθανότερο να μην εφαρμοστούν), είχαμε εν ολίγοις μία απόλυτα βαρετή, αλλά ήπια πολιτική αντιπαράθεση.
Η πολιτική αντιπαράθεση στις μέρες μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και αυτό οφείλεται τόσο στη διολίσθηση των δυο πόλων, όσο και στο γεγονός οτι ο ένας πόλος έχει ασκήσει διακυβέρνηση, έχει πολλά βαρίδια, ενώ ο άλλος είναι κάτι το νέο, που δεν έχει ασκήσει εξουσία.
Η αντιπαράθεση λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει με όρους παρελθόντος, κάτι που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολη θέση και την αναγκάζει να καταφεύγει σε ακραίες λύσεις για επικοινωνιακή επικράτηση. Γίνεται μία προσπάθεια βέβαια να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως νέο ΠΑΣΟΚ που έχει ενσωματώσει όλα τα κακά, αλλά είναι αρκετά κωμική, καθώς οι ψηφοφόροι αλλά και τα στελέχη ενός κόμματος, δεν είναι μπετοναρισμένα και η μετακίνησή τους δεν σημαίνει οτι το κόμμα στο οποίο βρίσκουν καταφύγιο, θα υιοθετήσει τις αντιλήψεις τους ή τις αντιλήψεις που είχαν στο παρελθόν.

Η πολιτική αντιπαράθεση λοιπόν έχει αλλάξει και πάλι επίπεδο. Από εκεί που είχε ξεφύγει τα τελευταία χρόνια από τον άξονα Αριστερά/Δεξιά και είχε γίνει διεπίπεδη, καθώς είχαμε και την επιπλέον παράμετρο που είχε να κάνει με πρόοδο/συντήρηση, ο διαχωρισμός Αριστερά/Δεξιά επανήλθε πιο δυναμικός από ποτέ, πιο δυναμικός και από τον διαχωρισμό Μνημόνιο/Αντιμνημόνιο. Αυτό οφείλεται κυρίως στις πρακτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά και στη φρασεολογία που έχει επιβληθεί στον δημόσιο διάλογο από στελέχη του κλίματος Σαμαρά, που έχουν αφήσει στο παρελθόν τους δυο αυτούς διαχωρισμούς και μας έχουν γυρίσει σε εποχές που προσωπικά δεν έχω ζήσει και δεν θα ήθελα να ζήσω. Στις εποχές που ο ένας πόλος επιφύλασσε για τον άλλον χαρακτηρισμούς όπως “κωλοφασίστας” και “βρωμοκομμούνι”.

 Η Νέα Δημοκρατία είναι παλιά καραβάνα στο παιχνίδι των δυο πόλων και θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται οτι αυτές οι πρακτικές ζημιώνουν τη Δημοκρατία. Το βασικό της πρόβλημα όμως είναι οτι δεν μπορεί να παίξει με τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά, γιατί η ίδια είναι ένα φθαρμένο κόμμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όχι. Για τον λόγο αυτό λοιπόν συζητάμε αυτή την εποχή για τη θεωρία των δυο άκρων, η οποία παίρνει αμπάριζα και το ΚΚΕ, για παρακολουθήσεις βουλευτών από την ΕΥΠ που τους “δένουν” με διάφορες υποθέσεις, για τις δολοφονίες στη Μαρφίν. Γιατί δεν μπορούν να παίξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλιώς. Οπότε επανερχόμαστε σιγά σιγά σε παλιές καλές πρακτικές της Δεξιάς, τις οποίες η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία δεν υιοθετούσε, σε αντίθεση με την ακροδεξιά Σαμαρική Νέα Δημοκρατία που δεν δυσκολεύτηκε να τις υιοθετήσει καθώς η αλήθεια είναι οτι... καραγουστάρει.

Μία διαφορετική αντιπαράθεση θα απαιτούσε και από τους δυο πόλους υπαρκτό πρόγραμμα και σχέδιο εξόδου από την κρίση. Παρ' όλα αυτά, καμία από τις δυο παρατάξεις δεν έχει σχέδιο εξόδου. Η Νέα Δημοκρατία ξηλώνει απλά ό,τι θετικό βρει μπροστά της, δεν έχει αφήσει νταβατζή για νταβατζή ανικανοποίητο και προβαίνει σε αμφιβόλου σοβαρότητος ενέργειες προς άγραν Χρυσαυγίτικων ψήφων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη σε κλίμα “μία ωραία πεταλούδα”.
Αν οποιαδήποτε από τις δυο δυνάμεις θελήσει να δώσει ένα τέλος στην ακραία πόλωση που ποιός ξέρει πού μπορεί να οδηγήσει, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Να παρουσιάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα, μεταρρυθμίσεων, κοινωνικά δίκαιο, να παρουσιάσει μία οραματική πλατφόρμα, ένα σχέδιο συγκεκριμένων σημείων. Μόνο αν ένας από τους δυο πόλους δείξει σοβαρότητα θα εξαναγκάσει όχι μόνο τον έναν πόλο, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα να ακολουθήσει. Αυτό είναι το δύσκολο, είναι όμως και το αναγκαίο. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά και ακραία και ποιός ξέρει τι άλλα ένστικτα μπορούν να ξυπνήσουν και να ενισχύσουν σε μία κοινωνία, που δεν είχε κανένα πρόβλημα να στηρίξει νεοναζί και που συνεχίζει να το κάνει παρ' οτι έχουν μεσολαβήσει πολιτικές δολοφονίες.

Ήρθε η ώρα η ΝΔ να σταματήσει να παίζει "δυο άκρα" και να αρχίσει να παίζει "δυο πόλους", αποδεχόμενη οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει από πιο ευνοϊκή θέση λόγω του οτι ποτέ δεν έχει κυβερνήσει. Ίσως έχει έρθει η ώρα για τη Νέα Δημοκρατία να πρωτοτυπήσει μετά από 10 περίπου χρόνια, καθώς τόσο είναι το διάστημα στο οποίο δεν έχει νιώσει την ανάγκη να παρουσιάσει κυβερνητικό πρόγραμμα. Θυμίζω οτι ο Κώστας Καραμανλής το 2004 είχε πρόγραμμα και στις εκλογές του 2007 όσο και του 2009 κατέβηκε λέγοντας οτι το πρόγραμμα του 2004 ήταν πρόγραμμα οκταετίας. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν θεώρησε σωστό να επεξεργαστεί με την ομάδα του κάποιου είδους πρόγραμμα διεκδικώντας την Πρωθυπουργία το 2012, οπότε ίσως ήρθε η ώρα!

"Τώρα κανείς δεν δικαιούται να λέει οτι δεν ήξερε" vol 2375

Η φράση “τώρα κανείς δεν δικαιούται να λέει οτι δεν ήξερε” έχει φτάσει πλέον στα ίδια επίπεδα επαναληψιμότητας με το “δεν ήξερα, πέφτω από τα σύννεφα”. Μόνο που η πρώτη κρύβει και μία υποδόρια επιθυμία ή εκτίμηση οτι όντως οι άνθρωποι στους οποίους αναφερόμαστε δεν είχαν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και άρα κρύβει μία διάθεση “αθώωσης” και παροχής ελαφρυντικών.

Στο θέμα της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα, προσπαθώ να σκεφτώ πόσες φορές έχω ακούσει την ατάκα αυτή. Μετά το αρχικό σοκ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2012 και πριν έρθει η επαναληπτική, συνέβη το πρώτο περιστατικό μετά το οποίο πρωτοακούστηκε η ατάκα. Το μπουγέλωμα της Ρένας Δούρου και το χαστούκι στην Κανέλλη από τον “πολύ” Ηλία Κασιδιάρη. Σχεδόν ανακουφισμένοι μερικοί σκέφτηκαν, “ορίστε έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, σίγουρα θα πέσουν”, παρ' όλα αυτά διαψεύστηκαν.

Ακολούθησαν διάφορα άλλα περιστατικά - πολιτικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, όπως το νταβατζιλίκι σε λαϊκές αγορές όπου έσπαγαν πάγκους μεταναστών, η αιμοδοσία μόνο για Έλληνες, το συσσίτιο μόνο για Έλληνες. Και πάλι υπήρξαν φωνές στο μήκος κύματος “τώρα κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί οτι δεν ξέρει”. Αμέλησαν όμως να συνεκτιμήσουν οτι οι εικόνες αυτές δεν ενόχλησαν ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που θεωρούν οτι δικαίωμα διαμονής στη χώρα, περίθαλψης, αξιοπρεπούς διαβίωσης, έχουν μόνο οι αυτόχθονες.

Φτάνουμε λοιπόν στο χρονικό σημείο της δολοφονίας Φύσσα όπου δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές δίνουν στη Χρυσή Αυγή ανατριχιαστικά ποσοστά που την φέρνουν μία ανάσα από το να γίνει το 2ο κόμμα. Εν ολίγοις οι δημοσκοπήσεις έδειχναν οτι θα γεμίζαμε και το Ευρωκοινοβούλιο με αξιόλογα νεοναζί μπουμπούκια. Θεωρώντας προφανώς οτι η συνεχής δημοσκοπική άνοδος, τους νομιμοποιούσε για περαιτέρω εφαρμογή της ατζέντας τους, αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα παραπέρα στοχοποιώντας και εκτελώντας πολιτικούς αντιπάλους.

Η παγωμάρα και η φρίκη θεωρήσαμε κάποιοι οτι ήταν καθολική. Με κεντρικό σχεδιασμό πραγματοποιήθηκε μία πολιτική δολοφονία ενός ανθρώπου ο οποίος δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι αντινεοναζιστική δράση είχε, αλλά μπορώ να υποθέσω οτι καταδίκαζε με τη στάση ζωής του και με τα τραγούδια του, εν ολίγοις ήταν ένας εύκολος στόχος, ένας άνθρωπος που απλά ενοχλούσε έστω και με την ύπαρξή του.
Η αυτονόητη πολιτική εκτίμηση λοιπόν μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συνακόλουθες αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής ήταν οτι θα ξεφούσκωνε κατευθείαν, ο κόσμος θα την καταδίκαζε, θα αναζητούσε άλλη πολιτική αγκαλιά και θα ξεμπερδεύαμε με το φαινόμενο “νεοναζί στη Βουλή”. Προσωπικά βλέποντας τις πρώτες δημοσκοπήσεις αλλά και αντιδράσεις φερόμενων ως ψηφοφόρων της ΧΑ στο Διαδίκτυο τρόμαξα.

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να έπεσε αρκετά δημοσκοπικά, αλλά και πάλι, η πεσμένη Χρυσή Αυγή σημειώνει μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που πήρε στις δυο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που υποτίθεται πως εξέφραζε “ψήφο διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης του συστήματος”, όπως μας άρεσε να τη βαφτίζουμε. Ίσως έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε αυτιά και να παραδεχτούμε ανοιχτά οτι οι ψηφοφόροι της ΧΑ ήταν χουντικοί εν υπνώσει, φιλοβασιλικοί, φασιστοειδή και νεοναζιστοειδή που τόσα χρόνια φώλιαζαν ήρεμα σε άλλες δεξιές αγκαλιές, δεν είναι μόνο “αμόρφωτοι απαίδευτοι και ανενημέρωτοι” που αντιδρούν στο χάσιμο των κεκτημένων, αλλά είναι και μορφωμένοι “αξιόλογοι” που όμως ασπάζονται τις ιδέες της Χρυσής Αυγής.

Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε οτι τα ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις μικρές ηλικίες μπορεί να οφείλονται σε φαινόμενο τύπου “Die Welle” , έχουν να κάνουν όμως και με τον τρόπο που λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και με την γενικευμένη υποβάθμιση του πολιτισμικού επιπέδου. Όταν ζεις σε μία κοινωνία που τα παιδιά από 15 χρονών μιλάνε μόνο με βρισιές, έχουν ως αγαπημένα τους τραγούδια τα “Απαγορευμένα” του Τσαλίκη, έχουν κληρονομήσει τη λογική μη εφαρμογής νόμων και κανόνων για ομαλή κοινωνική συμβίωση από τους γονείς, από το πιο απλό “περιμένω στη σειρά μου στην ουρά και δεν χώνομαι” μέχρι το πιο προκλητικό, “θα πάω στο γνωστό του γνωστού να μου σβήσει το πρόστιμο”... Σε μία τέτοια κοινωνία, για ένα παιδί που δεν έχει διαβάσει, που στο σχολείο ενημερώνεται για το πώς οι Έλληνες εξουδετέρωναν τους αιμοσταγείς αντιπάλους τους ακόμη και σε δικές τους εκστρατείες με τη δύναμη του νου, ενώ αυτοί βίαζαν, σκότωναν και βασάνιζαν, όταν έχει ενημερωθεί κυρίως γι' αυτά, για ποιό λόγο θα έπρεπε να μπορεί να δει αναλογίες της Χρυσής Αυγής με νεοναζί οργανώσεις, για ποιό λόγο να φοβηθεί το δυνάμωμα και τη συνέχεια που θα ακολουθήσει, για ποιό λόγο να μπορέσει να προβλέψει οτι ο Χ κολλητός του που είναι αριστερός ή εκφράζεται με άσχημο τρόπο για τη Χρυσή Αυγή μπορεί να βρεθεί δολοφονημένος;

Ίσως θα πρέπει να παραδεχθούμε επίσης οτι λόγω του επιπέδου της Χρυσής Αυγής και των κωμικών περιπτώσεων βουλευτών και στελεχών δεν εμφάνισε μεγαλύτερα ποσοστά και δεν έπεισε ακροδεξιούς στα όρια των χουντικών που βρίσκονται στη ΝΔ να πάνε προς το μέρος της. Μία πιο σοβαρή Χρυσή Αυγή, χωρίς Γερμενήδες, αλλά με άτομα που μπορούν να μιλήσουν και θα βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή θα ήταν φοβερά πιο επικίνδυνη κι εάν δεν είχαν δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα μπορεί να την βλέπαμε σχετικά σύντομα.

 Έχουμε βρεθεί ως κοινωνία στο απαράδεκτο σημείο να τρέχουμε πανικόβλητοι πίσω από τους Χρυσαυγίτες και να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να τους σταματήσουμε, απλά και μόνο επειδή δεν έχουμε βάσεις και δεν έχουμε μάθει να προστατεύουμε τη δημοκρατία μας. Ο καθημερινός νομιμοποιημένος στα μάτια όλων παραβατισμός ήταν αυτός που έθεσε τα θεμέλια για ρίζωμα της οργάνωσης και για αδυναμία απάντησης σε επιχειρήματα “οι άλλοι είναι καλύτεροι με τα σκάνδαλα που σας έφτασαν στα Μνημόνια;”

Θεωρώ οτι είναι πολύ ουτοπικό να ελπίζουμε σε ξεφούσκωμα της Χρυσής Αυγής. Όλα είναι πολιτική και πολιτική βούληση. Όπως πριν τη δολοφονία Φύσσα δεν υπήρχε κανένα σοβαρό σχέδιο καταπολέμησης των ναζί, ίσα ίσα εκπονούνταν σχέδια συγκυβέρνησης, έτσι και τώρα μετά τη δολοφονία, επιδιώκεται ένας τσαπατσούλικος τρόπος καταπολέμησης της Χρυσής Αυγής, όλα αυτά φυσικά για επικοινωνιακούς λόγους. Αν αύριο μεθαύριο σκοτώσει κάποιος έναν Χρυσαυγίτη και διαφανεί άνοδος της Χρυσής Αυγής, πάω στοίχημα οτι θα αλλάξει πάλι το τροπάρι. Ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα έχει φτάσει να άγεται και να φέρεται από τη Χρυσή Αυγή.
Οι διάφορες δημοσκοπικές διαφοροποιήσεις στα ποσοστά της, επηρεάζουν άμεσα τη Νέα Δημοκρατία και τον τρόπο που πολιτεύεται απέναντί της. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας επηρεάζει το πιεζόμενο ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά ως πιστός ακόλουθος του Σαμαρά, αλλά κυρίως καθορίζει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει καταντήσει ένα κόμμα που απλά θρέφεται και συγκεντρώνει ποσοστά μέσα από τον νέο διπολισμό, χωρίς να έχει φροντίσει να δρα ως αυτόφωτος πολιτικός σχηματισμός, με δικό του σχέδιο χωρίς να είναι ετεροκαθοριζόμενος από τη Χρυσή Αυγή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και χωρίς να ξέρουμε πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια “Χρυσή Αυγή” καθώς τα ποσοστά αναποφάσιστων είναι τεράστια και εικάζεται οτι μπορεί να αντιστοιχούν σε αρκετούς ψηφοφόρους της ΧΑ, κάποιοι θεώρησαν σωστό να ανακινήσουν και τη θεωρία των δυο άκρων. Αξιόλογες προσωπικότητες που περιβάλλουν τον Πρωθυπουργό της χώρας και έχουν πιάσει μόνιμα στασίδι στα κανάλια απευθύνοντας καθημερινά προσκλητήριο σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, έχουν προσδιορίσει ως νέο τους στόχο σύσσωμη την Αριστερά με “εντολή Σαμαρά”.

Σίγουρα κάτι θα βρουν για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, υπαρκτό ή ανύπαρκτο. Προς το παρόν το σιγοψιθυρίζουμε και τηρούμε στάση αναμονής, όταν θα προσδιοριστεί το ακριβές πεδίο σύγκρουσης, τότε θα κληθούμε: α) να πέσουμε ή να μην πέσουμε από τα σύννεφα β) να προσδιορίσουμε ποιός είναι ο κανείς και τι δεν ήξερε στο “τώρα κανείς δεν μπορεί να κάνει οτι δεν ήξερε”.

Το κείμενό μου αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στις 12/10 στο protagon.gr