28 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα ομολογία αποτυχίας και παραλογισμός

Από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου, απ' όπου μάθαμε τα μαντάτα για το νέο σύστημα αποδείξεων:
"Έχουμε πολλά προβλήματα με τον φορολογικό και φοροεισπρακτικό μας μηχανισμό, έχουμε εκτεταμένη παραοικονομία, εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Έχουμε όμως ένα σχετικά πολύ υψηλό επίπεδο ζωής, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μία από τις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου σε απόλυτους αριθμούς, παρά την κρίση και παρά τη μείωση του ΑΕΠ. [...]
Ακούω άλλες φωνές –στεντόρειες- υπέρ της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της μείωσης της παραοικονομίας. Ναι, αυτό είναι πρώτος ηθικός, πολιτικός και διοικητικός στόχος. Όμως τώρα εάν πει κανείς ότι «θα έχω έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», δεν γίνεται πιστευτός. Πρέπει να έχουμε ασφαλείς πηγές εσόδων, πρέπει να καταπολεμήσουμε μέχρι το μεδούλι τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία και να εισπράξουμε παραπάνω από όσα έχουμε υπολογίσει. Αυτά όμως τώρα δεν μπορούμε να τα υπολογίζουμε για να κλείσει ο Προϋπολογισμός του 2011 και του 2012."



Ομολογώ οτι το θέμα πλέον έχει πλάκα. Δεν μπορείς και να θέλεις να τους πάρεις στα σοβαρά. Θα εκλάβω λοιπόν τη νέα ομολογία αποτυχίας του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης ως αστειάκι. Θα περιμένω απλά κάποιος να βγει και να διαψεύσει τη νέα εξαγγελία Βενιζέλου για τις αποδείξεις και να πει "χαμογελάστε, είναι η Candid camera" σε όσους ακόμη και τώρα αρνούνται να παραδεχτούν οτι είναι τόσο άχρηστοί και τόσο παράλογοι.


Δηλαδή εάν η τρόικα ζήτησε μέτρα μονίμου χαρακτήρα και στο Υπ.Οικ σκέφτηκαν αυτό, να πάμε να πνιγούμε όλοι μαζί.


Δεν γίνεται να μη βλέπουν στο Υπουργείο οτι το 50% (ή 60%) πάει αθροιστικά με τον φορολογικό συντελεστή. Δεν γίνεται να μην έχει διορθωθεί ακόμη το προφανές λάθος. Δηλαδή να πει το Υπουργείο 50% επι του μη φορολογηθέντος εισοδήματος, που και πάλι υπάρχει πρόβλημα, αλλά κινείται στα πλαίσια της λογικής. 
Υποτίθεται οτι το κράτος θέλει να πείσει τους μεγαλοεισοδηματίες να πάψουν να φοροδιαφεύγουν επειδή έχουμε πρόβλημα, αντ' αυτού οι φοροφυγάδες ξεφυσούν με ανακούφιση εφόσον βλέπουν οτι οι τίμιοι ηλίθιοι που δήλωναν μεγάλα εισοδήματα ως φυσικά πρόσωπα, φορολογούνται με 40%, τους κοπανάνε 2 έκτακτες εισφορές 4+4% (είμαστε στο 48%) και εν συνεχεία τους λένε να προσκομίσουν αποδείξεις 50%. Άρα μπορούν να αποταμιεύσουν ωραιότατα ένα διόλου ευκαταφρόνητο 2%!!!
Δηλαδή όποιος δεν φοροδιέφευγε ή όποιος έπαψε να φοροδιαφεύγει, αυτή τη στιγμή πρέπει να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο.


Αυτό το μέτρο ήταν το επόμενο που σκέφτηκαν στο Υπ Οικονομικών, μετά από μία σειρά μέτρων που έχουν εξαγγελθεί τις τελευταίες μέρες. Αυτό το μέτρο είναι το sequel του sequel του sequel της ομολογίας αδυναμίας πάταξης της φοροδιαφυγής.


Σε αυτές τις συνθήκες, κανένας δεν ξοδεύει. Είναι παράλογο λοιπόν να εκβιάζεις τον πολίτη να δαπανά τα χρήματά του όταν η αβεβαιότητα είναι στο κόκκινο. Ειδικά αυτό τον καιρό όλοι έχουμε μαζευτεί και κόβουμε από παντού. Ο Έλληνας πάντα είχε τη σοφή φιλοσοφία του "για μία ώρα ανάγκης" και τώρα του το κόβουμε κι αυτό με το έτσι θέλω;
Δε γουστάρω ρε φίλε να δαπανήσω, θα πληρώσω και πρόστιμο επειδή δεν είμαι καταναλωτικό ον; Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει αποταμίευση; Η αγορά πρέπει να λειτουργήσει εκβιαστικά; 


Είναι προφανές οτι το νέο μέτρο που σκέφτηκαν έχει ως στόχο τη φορολόγηση της απόκλισης, γιατί ποιός εχέφρων θα ξοδέψει το 50% του φορολογημένου αγρίως εισοδήματός του τη σήμερον ημέρα;


Την Δευτέρα στην εκπομπή "Netweek" της Έλλης Στάη εμφανίστηκε ο Στέλιος Ράμφος και είπε κάτι πολύ απλό και πολύ σοφό:
"Όλα τα μέτρα είναι απερίσκεπτα, από πίσω είναι παρορμητισμοί φοβεροί, κρυμμένοι πίσω από ψυχρές αναλύσεις και προσεκτικές διατυπώσεις οι οποίες καταλήγουν να φεύγει η τρόικα να μην έρχεται ποτέ εδώ, στη Φινλανδία να ζητάει εγγυήσεις.
Πίσω από αυτά βρίσκονται σκοτεινοί παρορμητισμοί είτε εξουσίας είτε άλλων πραγμάτων, που οδηγούν με υψηλή λογικοφάνεια σε αυτό το παιχνίδι που βλέπουμε και στο αδιέξοδο που δημιουργείται."


Αυτό είναι ουσιαστικά το πρόβλημα, οτι τα μέτρα είναι μέσα στον παραλογισμό και ο παραλογισμός αυτός φαίνεται από το γεγονός οτι μέχρι και οι φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου οι οποίες είναι παραδοσιακά υπέρ της εξυγίανσης, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, των περικοπών στο δημόσιο, μιλούν για πανικό και ανικανότητα της κυβέρνησης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός οτι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Στέφανος Μάνος ωρύονται οτι η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο και διαρκώς προτείνουν άλλα μέτρα, μπας και....


Η στήριξη σε τέτοια μέτρα -εκτρώματα που επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή, δεν ονομάζεται υπευθυνότητα και ένας βουλευτής που δεν θα τα ψηφίσει, δεν σημαίνει οτι δεν στηρίζει την προσπάθεια. Νομίζω έχει έρθει η ώρα για την Κ.Ο. του Πασόκ και κυρίως για τις υπεύθυνες φωνές και όχι για τους μόνιμους αντιρρησίες, να αντιπροτείνουν άλλα μέτρα και επιτέλους να πάψουν να ανέχονται μέτρα τέτοιας φιλοσοφίας. Επίσης έχει έρθει η ώρα ο Παπανδρέου, εάν διαφωνεί με τους χειρισμούς του Βενιζέλου ή να πάρει ο ίδιος τα ηνία και να μαζέψει τον Υπουργό του ή να τον αποπέμψει.





Η κυβέρνηση είναι προφανές οτι βρίσκεται σε πανικό, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Δεν περίμενα οτι θα το έλεγα αυτό τώρα κοντά, αλλά φτάνει, άμα δεν μπορείτε, παραιτηθείτε. Τέλος.

24 Σεπτεμβρίου 2011

Εργασιακή εφεδρεία αλά Καρχιμάκη;

Αντιγράφω από ρεπορτάζ της Ημερησίας:
"Οι διορισθέντες μετά το 2004 χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ συζητείται να τεθούν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων εφέδρων, όπως δήλωσε χτες ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στον Τύπο."


Το γεγονός οτι το όνομα του Καρχιμάκη εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο με την εργασιακή εφεδρεία, σε συνδυασμό με την κομβική χρονολογία "2004", προσωπικά με τρομάζει.


Εφόσον οι υπάλληλοι δεν θα μπουν στην εφεδρεία μετά από αξιολόγηση (χρονοβόρα διαδικασία), τα κριτήρια τα οποία θα θεσπιστούν πρέπει να είναι απόλυτα αντικειμενικά και να μην υπάρχει καμία υπόνοια "κομματικής δίωξης". 


Ίσως θα έπρεπε αρχικά να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν άνθρωποι που θα εξαιρεθούν από την εφεδρεία και ποιοί θα είναι αυτοί. Για παράδειγμα θα μπουν στην εφεδρεία γιατροί, δάσκαλοι ή καθηγητές;
Σύμφωνα με το νέο δόγμα Παπανδρέου που αποτέλεσε βούτυρο στο ψωμί κάθε λαϊκιστή, πρέπει να υπάρχει "ένας εργαζόμενος ανα οικογένεια τουλάχιστον". Δεν θα έπρεπε λοιπόν να εξαιρεθούν από την εφεδρεία όσοι έχουν πάνω από το 50% (ενδεικτικά) των μελών της οικογένειάς τους ανέργους;
Δεν θα πρέπει άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω δανείων ή αυξημένων υποχρεώσεων να εξαιρεθούν;


Κριτήριο φυσικά δεν μπορεί να είναι το έτος ή ο τρόπος με τον οποίο διορίστηκαν (δεν έχει ακούσει κανείς τίποτα για φωτογραφικούς διαγωνισμούς;) και ελπίζω ο Καρχιμάκης να ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος που τόλμησε να πει κάτι τέτοιο. Ωραία (τρόπος του λέγειν) διορίστηκαν εκτός ΑΣΕΠ... Θα τους σταυρώσουμε; Ποιός τους διόρισε; Αυτός που τους διόρισε γιατί δεν έχει τιμωρηθεί και πρέπει να τιμωρηθούν οι υπάλληλοι;


Δεν ξέρω αν θα σας φανεί αστείο αλλά πιστεύω οτι ο πιο δίκαιος και αδιάβλητος τρόπος για να εφαρμοστεί το μέτρο της εφεδρείας, θα είναι να εξαιρεθούν αιτιολογημένα και όχι φωτογραφικά, κοινωνικές ομάδες από την εφεδρεία και το ποιοί θα βγουν σε αυτή ανά υπηρεσία, να αποφασιστεί με ... κλήρωση μεταξύ των εναπομεινάντων. Η προσωπική κρίση ή η συγκρότηση λιστών από διευθυντές υπηρεσιών κλπ, δεν είναι ποτέ αξιόπιστη και σίγουρα είναι διαβλητή. 
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια κριτήρια πιστεύουν οτι πρέπει να πληρεί κάποιος για να μπει στην εφεδρεία, όσοι εμπνεύστηκαν αυτό το μέτρο.


Οι πολιτικοί, εάν έχουν καταλάβει τι μας έφερε σε αυτό το σημείο και έχουν κάνει σε ελάχιστον βαθμό την αυτοκριτική τους, οφείλουν να διασφαλίσουν οτι η εργασιακή εφεδρεία δεν θα είναι το επόμενο, το τελευταίο μεγάλο κόλπο για να "κουμπώσει" μία minimum εκλογική πελατεία του όποιου κόμματος. Η εργασιακή εφεδρεία προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια.


Χρειάζεται προσοχή από όλους, δεν είναι παίξε γέλασε η κατάσταση, εάν υπάρξει έστω και μία υπόνοια οτι "ο τάδε μπήκε στην εφεδρεία επειδή δεν ήταν Πασόκ", θα σηκωθούν και οι πέτρες. 


Όσοι σκέφτονται να αξιοποιήσουν την εφεδρεία ως το τελευταίο colpo grosso, πόσο μάλλον όσοι κάνουν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έχουν θέση σε μία κυβέρνηση ή και ευρύτερα σε ένα πολιτικό σύστημα, που είναι υποχρεωμένο να καταβάλει την ύστατη προσπάθεια και παράλληλα προσπαθεί να εμπεδώσει με τον όποιο στρεβλό ή... διακοσμητικό τρόπο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. 
Ο Πρωθυπουργός πρέπει να εγγυηθεί το αδιάβλητο των διαδικασιών και εάν υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, πρέπει ο ίδιος να αναλάβει την ευθύνη.


Εάν πάντως αποφασίσει η κυβέρνηση να ακολουθήσει λογικές παρόμοιες με αυτή του Καρχιμάκη, τι πιο εύκολο από το να μπαίνουν στην εφεδρεία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν προσκομίζουν κάρτα μέλους του Πασόκ ή δεν υπογράφουν δηλώσεις πασοκοφροσύνης ή μεταμέλειας λόγω διαφορετικών επιλογών στο παρελθόν.


Ίσως να υπερβάλλω αλλά αυτό το "στην κορυφή της λίστας όσοι μπήκαν μετά το 2004 εκτός ΑΣΕΠ" το βρίσκω τουλάχιστον επικίνδυνο.


ΥΓ: Η Νέα Δημοκρατία δια του Ανδρέα Λυκουρέντζου μίλησε για Υπουργούς που καθοδηγούνται απροκάλυπτα από τον Καρχιμάκη (εδώ). Να μας εξηγήσουν ποιούς εννοούν και κυρίως, τι εννοούν.
ΥΓ2: Θα έχετε δίκιο πάντως άμα μου πείτε: Τι λες κι εσύ έρμη, εδώ αποκαλύφθηκαν προσλήψεις από το παράθυρο (εννοείται εκτός ΑΣΕΠ) στο Ινστιτούτο Νεολαίας και δεν ίδρωσε το αυτί κανενός κι εσύ περιμένεις αντικειμενικότητα;

21 Σεπτεμβρίου 2011

Αναγκαία και ικανή συνθήκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Όλο και περισσότερος κόσμος τον τελευταίο καιρό προκρίνει τις εκλογές ως λύση στο αδιέξοδο, ενώ η πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις ζητά επιτακτικά.
Οι περισσότεροι αν και βλέπουν οτι θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε αδιέξοδο, καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου νεκρώνουν τα πάντα και κατά πάσα πιθανότητα αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν θα έχουμε, συνειδητοποιούν οτι και η παρούσα κατάσταση σε αδιέξοδο μας οδηγεί... Άρα-surprise- αδιέξοδο!


Οι εκλογές θα ήταν η πιο τίμια και δημοκρατική λύση σε αυτή τη φάση οπού τα πάντα έχουν παραλύσει, δεδομένου οτι δεν υπάρχει καμία προοπτική για συναίνεση, ειδικά ύστερα από την εκτός τόπου και χρόνου παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ.
Αλλά δεν μπορούμε (ή μάλλον δεν πρέπει) να πάμε σε εκλογές με τα κόμματα ως έχουν. Αν την επόμενη Κυριακή στηνόντουσαν κάλπες πολύς κόσμος δεν θα ήξερε τι να ψηφίσει. Τα περισσότερα κόμματα είναι ένα κράμα λαϊκισμού και υπευθυνότητας  (με την λαϊκίστικη πτέρυγα να κάνει την περισσότερη φασαρία).


Αδιέξοδο λοιπόν και στο τι ψηφίζουμε. Ψηφίζουμε μικρά κόμματα ή κάνουμε επιλογή εξουσίας ανάμεσα σε Πασόκ και ΝΔ; 
Στη ΝΔ δεν νομίζω οτι χρειάζεται να αναφερθώ καν, πιστεύω οτι όσοι λοξοκοίταγαν προς τη μεριά της με τη λογική "ας δοκιμάσουμε και τη φρεσκαδούρα, δε μου λέει κάτι το όνομα "Κώστας Καραμανλής"", μετά την παρουσία Σαμαρά στη ΔΕΘ, ούτε που το σκέφτονται.


Πάμε τώρα στο Πασοκ... Αλήθεια πώς μπορεί να ψηφίσει κανείς αυτό το κόμμα όταν έχει δει οτι στην πράξη δεν μπορεί να κάνει ούτε μία αλλαγή, καθώς ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών του στέκεται εμπόδιο σε όλα και έχει μείνει κολλημένο σε εποχές Ανδρέα Παπανδρέου; Πώς μπορεί να ψηφίσει κανείς Πασοκ όταν βλέπει οτι οι συνδικαλιστές που το ίδιο εξέθρεψε, θεωρούν οτι το κράτος και οι επιχειρήσεις στις οποίες "εργάζονται" τους ανήκουν, ενώ παράλληλα Υπουργοί τους χαρακτηρίζουν "συνδικαλιστικά διαμάντια";
Να ψηφίσω και με τα δυο χέρια το κόμμα του Γ.Παπανδρέου, του Μόσιαλου, της Διαμαντοπούλου, του Ραγκούση, της Χαράς Κεφαλίδου αλλά το κόμμα της Τόνιας Αντωνίου, του Σαλαγιάννη, του Αθανασιάδη, της Καϊλή, ούτε με σφαίρες. Κοινός τόπος μεταξύ υπευθυνότητας και λαϊκισμού, δεν υπάρχει. 


Το πολιτικό σύστημα δεν μας προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για την εξουσία, ενώ αντίθετα έχουμε πληθώρα εναλλακτικών αντιπολιτευτικών επιλογών. Σε αυτή τη φάση όμως, θεωρώ οτι δεν μπορεί κανείς να ρισκάρει ακυβερνησία και συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Οπότε τι; Σε περίπτωση που ληφθεί η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το πολιτικό σύστημα οφείλει να ωριμάσει μέσα σε μία μέρα και να μας προσφέρει τις εναλλακτικές που επιθυμούμε. Όποιο κόμμα έχει συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης και επιλέγει την υπευθυνότητα από τον λαϊκισμό, οφείλει να περιορίσει και γιατί όχι να αποβάλλει την λαϊκίστική του πτέρυγα και να επιδιώξει συνεργασία με άλλες φωνές που κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης, έστω και αν χρειαστεί να κάνει ιδεολογικές εκπτώσεις.
Εάν όχι το πολιτικό σύστημα και οι υπάρχοντες πολιτικοί, τότε οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να διαμορφώσουν τις εναλλακτικές τους επιλογές. Έχω πραγματικά βαρεθεί την καρμιριά και τις τοποθετήσεις του τύπου: "όλοι είναι ανίκανοι, δεν ελπίζω σε τίποτα, δεν με αντιπροσωπεύει κανείς".


Το μόνο σίγουρο είναι οτι εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές, θα ήταν αυτοκτονία. Καλύτερα η κυβέρνηση να συνεχίσει, κάνοντας επιτέλους τις απαραίτητες αλλαγές, έστω και χωρίς συναίνεση, μέχρι να την ρίξουν, παρά να πάρουμε το τεράστιο ρίσκο των πρόωρων εκλογών χωρίς να έχει προηγηθεί... ξεσκαρτάρισμα.
Κατ' εμέ αυτή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

16 Σεπτεμβρίου 2011

Η απόφαση των φοιτητών να χάσουν την εξεταστική, πρέπει να γίνει σεβαστή

Λίγο πριν το καλοκαίρι σε όποιον με ρώταγε: "ποιά είναι η εκτίμησή σου, πάμε για καταλήψεις μέσα στην εξεταστική;",απαντούσα: αποκλείεται είναι αυτοκτονικό για τις παρατάξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σεβαστούν την εξεταστική, θα αρχίσουν λογικά αμέσως μετά για να έχουν στρατολογήσει και πρωτοετείς.


Διαψεύστηκα, όπως διαψεύστηκαν και οι προσδοκίες μου οτι θα συμμετείχε αρκετός κόσμος στις συνελεύσεις αν όχι την πρώτη, αν όχι τη δεύτερη, τότε σίγουρα την τρίτη εβδομάδα και οι σχολές θα άνοιγαν. Αντ' αυτού οι σχολες που ανοίγουν πέρα από κάποια ΤΕΙ που ανοίγουν μαζικά, είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.


Μα είναι πλειοψηφία αυτοί που θέλουν την κατάληψη; Όχι δεν μπορώ να το δεχτώ και δεν είναι αυτό που βλέπω, απλά οι υπόλοιποι κλασσικά αδιαφορούν και κατηγορούν από τον καναπέ τους όπως κάνουν και στις εκλογές. Έχουν μία πληθώρα επιλογών, είναι κάτι παραπάνω από εύκολο να κατεβάσουν δικό τους πλαίσιο ή να μπλοκάρουν την κατάληψη με τον τρόπο που επιτρέπει το καταστατικό κάθε σχολής (δεύτερος γύρος, 50% +1)... Και όμως αδιαφορούν περιορίζονται στο να σιχτιρίζουν από τηλεφώνου και να λένε: μα καλά εγώ θα κάνω τη διαφορά; Και όμως πολλά τμήματα κλείνουν για 5-10 ψήφους! Επειδή κάποιος προτίμησε να πάει για καφέ, παρά να διαθέσει 2-3 ώρες από τη ζωή του, επειδή μετά τις δυο εβδομάδες τα παράτησε και το έριξε στις διακοπές, επειδή επειδή.


Ένα νέο κύμα αγανακτισμένων αρχίζει και φουντώνει. Οι αγανακτισμένοι φοιτητές, που θέλουν ανοιχτές σχολές. Το "φουντώνει" βέβαια είναι σχετικό και ολίγον τι υπερβολικό, αφού το άνοιγμα μίας σχολής αποτελεί είδηση. Είναι πάντως μία ελπιδοφόρα κίνηση. Αγανάκτηση που δεν συνδέεται με γελοιότητες του τύπου: "Δεν χρωστάω, δεν πληρώνω, Όχι", αλλά με μία και μοναδική διεκδίκηση: "Να ανοίξουν τώρα οι σχολές". Μία διεκδίκηση που στρέφεται εν πολλοίς εναντίον των αγανακτισμένων των πλατειών. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει ακόμη ούτε οργάνωση, ούτε το know- how για το πώς να μαζέψεις κόσμο και πώς να ανοίξει η σχολή, κάτι που οι επαγγελματίες καταληψίες γνωρίζουν πολύ καλά.


Η αγανάκτηση φουντώνει ακόμα περισσότερο, όταν ο φοιτητής που μέσα στις διακοπές του διάβαζε και συνεχίζει πεισματικά ελπίζοντας οτι η σχολή θα ανοίξει, βλέπει να χάνονται τα μαθήματά και συνειδητοποιεί τη μορφή του αγώνα... Μία πορεία και τις υπόλοιπες μέρες, "κατάληψη party", διάφορα τουρνουά, προβολές ταινιών, μπλόκο στα γραφεία των καθηγητών, εγγραφές πρωτοετών υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγωνιστών κλπ... 
Παράλληλα έχει ένα φοιτητικό ενοίκιο να τρέχει, περιορισμούς για το μέχρι πότε ισχύει ο βαθμός εργαστηρίου στο τάδε μάθημα, περιμένει να φύγει για μεταπτυχιακό ή για στρατό, ακούει οτι είναι πολύ πιθανό να χαθεί και η εξεταστική του χειμώνα, ξέρει οτι καταργήθηκε η εξεταστική για τους επι πτυχίω φοιτητές και παρ' όλα αυτά ακούει τους εκτός τόπου και χρόνου επαναστάτες να λένε: δεν θα χαθεί η εξεταστική, τους καθηγητές να είναι έξω φρενών, αλλά να τα λένε στα διάφορα forum ή απαντώντας σε mail φοιτητών και να συνειδητοποιεί το εξής σκληρό:


Ίσως τελικά πρέπει να χαθεί η εξεταστική για να συνειδητοποιήσουν μερικοί οτι ο τσαμπουκάς, μας τελείωσε,  οτι πρέπει να πάψουμε να είμαστε ένα σκορποχώρι του οποίου οι κάτοικοι εφαρμόζουν επιλεκτικά νόμους, πρέπει επιτέλους όλοι να ενδιαφερθούμε και να συμμετέχουμε, οτι κάθε πράξη έχει και συνέπειες και με το να χτίσεις στο γραφείο του, τον Πρύτανη ή τον Πρόεδρο τίποτα δεν αλλάζει κι έρχεσαι αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών σου.


Ακούω από διαφόρους, μα είπαν οτι θα δίνουμε Σαββατοκύριακα, θα γίνει διπλή τον Φεβρουάριο, δεν χάνεται η εξεταστική και σκέφτομαι: από πού και ως πού παραμυθιάζουν, ποιός τους έδωσε αυτές τις εγγυήσεις και αν και τώρα ενδώσει το Υπουργείο ή ο εκάστοτε Πρόεδρος τμήματος στους εκβιασμούς των διακοπάκηδων, πότε θα αλλάξει αυτή η χώρα; 


Συνειδητοποιώ ότι μάλλον θα ζήσουμε τη μετάβαση στην υπευθυνότητα με τον σκληρό τρόπο. Ίσως με το χάσιμο της εξεταστικής να βάλουν μυαλό τα επαναστατικά τσικό των ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΠΑΣΠ, το μόνο σίγουρο είναι οτι με την προκλητική τους στάση, εξασφάλισαν πολλούς haters, ενώ με τον μελλοντικό τους αγώνα για αποκατάσταση της εξεταστικής η οποία χάνεται εξαιτίας τους, όταν δεν θα έχουν πετύχει την απόσυρση του νέου νόμου, θα θέλουν να τους πούμε και "ευχαριστώ".


Είναι πολλοί (κι εγώ μέσα σε αυτούς) που βλέπουν οτι ο σχεδιασμός ζωής για τα επόμενα 2-3 χρόνια, πάει στράφι. Ο καθένας βρίσκει τους δικούς του υπαιτίους, προσωπικά τα βάζω με τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους που δώσανε παράταση, με τους φοιτητές που κάνουν καταλήψεις και με τους συμφοιτητές που αδιαφορούν.
Και για να προλάβω σχόλια του τύπου:
Ναι αυτός σου φταίει Τσούγδω, το Μνημόνιο, ο ΓΑΠ, ο Βενιζέλος, το Ινστιτούτο Νεολαίας δε σου φταίνε.
Όχι στην παρούσα φάση και στον συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μου φταίνε. Η μεταρρύθμιση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, όποιος έχει περάσει έστω και απ' έξω από Ελληνικό Πανεπιστήμιο το ξέρει. Μιλάω για το συγκεκριμένο θέμα αποκλειστικά και μόνο. Όλα τα άλλα τα υφίσταμαι κι εγώ και η οικογένειά μου. Αλλά να δημιουργείται πρόβλημα στη ζωή μου και στον οικογενειακό προγραμματισμό από τους συμφοιτητές μου, πάει πολύ.


Δε με συμφέρει και δε συμφέρει πολλούς, αλλά παρακαλώ αν έχει μείνει λίγη τσίπα και αν υπάρχει επιθυμία για αλλαγή, να μην γίνει καμία κίνηση για αποκατάσταση της εξεταστικής. Πολύς κόσμος έχει παλέψει για να μείνουν ανοιχτές οι σχολές, δεν τα καταφέραμε, από εκεί και πέρα θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες των επιλογών των διαφόρων ταγαριών. Μόνο έτσι θα αλλάξει κάτι. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί και να υπάρξουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Αν είναι να θυσιάσουμε μία ακόμη εξεταστική τουλάχιστον ας θυσιαστεί για να αρχίσουν επιτέλους να εφαρμόζονται οι νόμοι σε αυτή τη χώρα. Η "επανάσταση του αυτονόητου" ας ξεκινήσει από τα Πανεπιστήμια.


Η απόφαση των φοιτητών να χάσουν την εξεταστική τους ελήφθη με δημοκρατικό τρόπο και πρέπει να γίνει σεβαστή. 


Η Διαμαντοπούλου φαίνεται αποφασισμένη για κάτι τέτοιο, είπε εχθές στη Βουλή:
«Εάν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχουν επιπτώσεις. Γιατί αν δεν υπάρξουν επιπτώσεις, τότε οδηγούμαστε σε μία κοινωνία απόλυτης ανομίας, η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να επιλέγει αν θα εφαρμόσει ένα νόμο ή μια εγκύκλιο. Όταν κάποιος επιλέγει αντί να σεβαστεί το νόμο να ακολουθήσει την παρότρυνση της κοινωνικής οργάνωσης στην οποία ανήκει -όσο σημαντική και αν είναι αυτή- παίρνει και την ευθύνη»


Διαβάστε εδώ, πώς βλέπει το μέλλον ένας φοιτητής που είναι υπέρ των καταλήψεων...


ΥΓ: Μετά και την τελευταία χαμένη συνέλευση, δοκίμασα το ξύδι, δεν βοήθησε.

12 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου στη ΔΕΘ: Έμμεση ομολογία αποτυχίας, στροφή 360 μοιρών

Ακολουθώντας πιστά την παράδοση, μεγάλο μέρος συμπολιτών μας περίμενε εχθές να ακούσει τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πού κινούμαστε, να σχηματίσει μία πιο καθαρή είκόνα και να δει την αγωνία του να μετουσιώνεται σε ερώτηση από δημοσιογράφους.

Με μία αμελητέα καθυστέρηση της τάξεως των 3μιση ωρών ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου. Είχε προηγηθεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί ο τρόπος που θα καλύπτονταν η νέα μαύρη τρύπα που προέκυψε από μόνη της, πολύ πιθανόν με ευθύνη των ανάγλητων Γερμανών που δεν θέλουν την Ευραπαϊκή ολοκλήρωση και θα έρθουν να μας κλέψουν την ενέργεια. Ενώ η μισή Ελλάδα ήταν συντονισμένη στους δέκτες της και περίμενε να ακούσει για νέα μέτρα, δημοσιογράφοι μετέδιδαν πληροφορίες μέσα από το Υπουργικό: "ο τάδε είπε αυτό, προτάθηκε αυτό, προτάθηκε εκείνο, ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί μόνο 10 ερωτήσεις".

Συνεδρίαση του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου | 11.09.2011Το γελοίο και επικίνδυνο της υπόθεσης δεν σχολιάστηκε επαρκώς. Ο Γ.Κρόγιας εχθές έθεσε υπόψιν μου μία φωτογραφία μέσα από το υπουργικό. Υπουργοί αγκαλιά με τα κινητά τους σε μία τόσο κρίσιμη συνεδρίαση, να δίνουν αναφορά στους δημοσιογράφους των ώρα που το νέο μέτρο δεν είχε κλείσει, οι δημοσιογράφοι να μεταδίδουν τις πληροφορίες και ο κόσμος να περιμένει με το υπογλώσσιο στο χέρι. Η ίδια γελοιότητα συνέβη και όταν ο Παπανδρέου είχε παραιτηθεί στον Σαμαρά και “ψηνόταν” η συναίνεση. Η ίδια γελοιότητα συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό. Πριν καλά καλά κλείσουν οι θέσεις, οι Υπουργοί ενημερώνουν πρώτα τους δημοσιογράφους και μετά τους οικείους τους. Αυτά τα πράγματα είναι τραγικά και περίτρανη απόδειξη της υφιστάμενης διαπλοκής.

Λίγο πριν τη συνέντευξη Παπανδρέου λοιπόν, ο Βενιζέλος μας ενημέρωσε για τα χαρμόσυνα μαντάτα. Φόρος στα ακίνητα,κλιμακούμενος ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικεί κάποιος.
Ουσιαστικά αυτό το νέο μέτρο είναι η ομολογία πλήρους αποτυχίας στα πάντα. Σίγουρα μόλις έπεσε η ιδέα για φορολόγηση ακινήτων στον τραπέζι, κάποιος είπε “και ποιός θα εγγυηθεί οτι θα πληρωθεί ο φόρος” και κάποιος άλλος σκέφτηκε.... ΔΕΗ!
Ο ίδιος ο Βενιζέλος στις δηλώσεις του είπε: “Θυμίζω οτι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ο φόρος ακίνητης περιουσίας του 2009 ούτε το ΕΤΑΚ του 2010 λόγω αδυναμίας της φορολογικής διοίκησης. Άρα έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.”

Αυτή η φορολογική διοίκηση πόσες αδυναμίες έχει πια και γιατί θα πρέπει να πληρώνει τις αδυναμίες της ίδιας και της κυβέρνησης ο τίμιος φορολογούμενος;
Δηλαδή για ακόμα μία φορά ο ηλίθιος της υπόθεσης είναι ο ελεύθερος επαγγελματίας που δεν φοροδιαφεύγει, έχει πληρώσει 3 έκτακτες εισφορές, αποδίδει ΦΠΑ, πληρώνει και ασφαλίζει υπαλλήλους κι έχει κι ένα καλό σπίτι. Ο έταιρος ηλίθιος είναι ο δημόσιος υπάλληλος που τόσα χρόνια έκανε καλά τη δουλειά του, δεν φρόντισε να κάνει την καβάτζα του για μία "δύσκολη ώρα", βλέπει τώρα τις αποδοχές του να πετσοκόβονται και την υπόλοιπη κοινωνία να τον βρίζει.

Δεν μπορεί το κράτος να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή, βάζει έκτακτες εισφορές και τα παίρνει από τους τιμίους, κάνει περαιώσεις και βγάζει λάδι τους φοροφυγάδες, ομολογεί οτι αυτό το καθεστώς δεν θα τελειώσει ποτέ, επιτρέπει σε μαύρες τρύπες να δημιουργηθούν και στη συνέχεια εφευρίσκει νέα μέτρα.

Όταν έχεις λοιπόν πανθομολογούμενο πρόβλημα με τη φορολογική διοίκηση και έχεις ως προτεραιότητά σου την αύξηση των εσόδων και όχι τη μείωση των δαπανών, τι κάνεις; Την αλλάζεις! Όταν ένα από τα βασικά σου προβλήματα είναι η φοροδιαφυγή, τι κάνεις; Επικεντρώνεσαι σε αυτή και τη χτυπάς με κάθε τρόπο. Η κυβέρνηση μάλλον έχει αποφασίσει να εφαρμόσει κάτι σαν ομοιοπαθητική σε συνδυασμό με την τακτική το ώριμου φρούτου, τη δε ωρίμανση, προσπαθεί να την επιταχύνει με επικλήσεις στον πατριωτισμό.

Έστω λοιπόν οτι αποφασίζει κάποιος που βγάζει 200.000 ας πούμε να σταματήσει να φοροδιαφεύγει και να δηλώνει 20.000. Αυτομάτως θα φορολογηθεί με 40%, θα φάει 2 περίπου έκτακτες εισφορές στο κεφάλι, άρα φτάσαμε το 48%. Γιατί να το κάνει;
Αντί να δοθούν κίνητρα να σταματήσει η φοροδιαφυγή ή να σκληρύνουν τόσο οι μηχανισμοί ελέγχου που το να φοροδιαφεύγεις να είναι κατόρθωμα, όλο και περισσότεροι σκέφτονται να αρχίσουν να αποκρύπτουν εισοδήματα και μετανιώνουν για την τιμιότητά τους. Τεράστιο επίτευγμα.

Είναι μόνο η φοροδιαφυγή όμως; Φυσικά και όχι. Έχουμε ψηφίσει το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο... Σε αυτά υπάρχουν κάποια μέτρα και δεν είναι προς διαμόρφωση όπως έχω ξαναγράψει (εδώ). Αν κάποιος σήμερα ρωτήσει “πώς πάει η εφαρμογή του Μεσοπροθέσμου” ο οποιοσδήποτε έχει μία ιδέα θα βάλει τα γέλια.

Ρώτησαν τον Παπανδρέου γιατί δεν ανακοινώνει το κλείσιμο μίας ΔΕΚΟ και δεν απάντησε. Σίγουρα μηδενιστικές λογικές του τύπου: Διώξε 100.000 δημοσίους υπαλλήλους (λες και δεν είναι άνθρωποι – γιατί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι τι λιγότερο έχουν κλπ), κλείσε τώρα μία ΔΕΚΟ, δεν μπορεί να υιοθετηθούν από έναν Πρωθυπουργό, αλλά η απραξία, η αδυναμία διακυβέρνησης, η απροθυμία σύγκρουσης και η ανικανότητα αντιμετώπισης της κρίσης θα οδηγήσουν κάποια στιγμή σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Δηλαδή όταν στο βάθος υπάρχει χρεοκοπία, εσύ δεν μπορείς να συνεχίζεις να σφυρίζεις αδιάφορα και να κλείνεις τα μάτια σου στην πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση απέφυγε να δεσμευτεί οτι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Το γεγονός οτι αυτό συνέβη στη ΔΕΘ, όπου όλα τα μάτια του κόσμου ήταν στραμμένα στο τι θα πουν ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος, σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να ληφθούν και άλλα μέτρα, άμεσης απόδοσης φυσικά. Αυτό βέβαια θα συμβεί εάν δεν εφαρμοστούν τα προγράμματα. Λέτε να άλλαξαν ξαφνικά και να δούμε κάποιες τελευταίες κινήσεις συμμόρφωσης;

Δεν ξέρω αν είναι εφικτό να ανοίξουν όλα τα μέτωπα τώρα. Ό,τι δεν έγινε μέσα σε 1μιση χρόνο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες με τόσο βαρύ κλίμα.

Η ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης πιστεύω οτι έπρεπε να είναι πιο σαφής και ειλικρινής. Το οτι έχουν αποτύχει το βλέπουμε όλοι. Διεκδικήσεις και αντιδράσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, το θέμα είναι μία κυβέρνηση να μην εγκλωβίζεται και να προχωράει. Αυτή τη στιγμή ο Παπανδρέου δεν έχει την απαραίτητη συναίνεση ούτε ενδοπαραταξιακά. Και αν ο ίδιος είναι υπερήφανος μπροστά από τις κάμερες για την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, πίσω από τις κάμερες δεν είμαι σίγουρη οτι συμβαίνει το ίδιο. 
Μόνος του ο Παπανδρέου δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε αποκρατικοποιήσεις, ούτε καταργήσεις οργανισμών, ούτε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Η Κ.Ο. για την οποία είναι υπερήφανος είτε θα εκβιάσει για ακόμα μία φορά με αποτέλεσμα να μη γίνει και πάλι καμία ουσιαστική αλλαγή, ή θα τον ρίξει χωρίς πολλά πολλά.


Update: Ταχύρυθμα μαθήματα Μαθηματικών: Ένας κύκλος επαναλαμβάνεται κάθε 2π, οπότε όταν μιλάμε για 360 μοίρες εννοούμε πλήρη στασιμότητα. Τελικά έπρεπε να τον μασήσω τον τίτλο για να μη χρειάζεται να εξηγώ τα αυτονόητα.

10 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνική Δημοκρατία 2011: "Ο νέος νόμος- πλαίσιο θα ανατραπεί"

Έπεσα εχθές πάνω στην ανακοίνωση του "Συντονιστικού Γενικών Καταλήψεων και Συνελεύσεων Αθήνας" με ημερομηνία 1η Σεπτέμβρη. Εάν κάτι εντυπωσιάζει είναι το βαθιά δημοκρατικό φρόνημα των ανθρώπων που συνέταξαν το εν λόγω πόνημα. Χαρακτηριστικός ο τίτλος:




ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!


Πριν ακόμα ξεκινήσει κανείς να διαβάζει το δελτίο τύπου αντιλαμβάνεται τον παραλογισμό ορισμένων που μιλούν για πραξικοπηματική ψήφιση νόμου από τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ στη συνέχεια απειλούν οτι δεν θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος και θα ανατραπεί. Ανατροπές ψηφισμένων νόμων είναι αστείο να συμβαίνουν σε μία δημοκρατία, γιατί τότε πολύ απλά δεν είναι δημοκρατία. Όπως η εξουσία δεν μπορεί να παραβιάζει το Σύνταγμα, έτσι και τραγικές μειοψηφίες που επειδή κάποιοι τους φουσκώνουν τα μυαλά(ή αν θέλετε επειδή μαζεύτηκαν σε μία πλατεία 2000 ομοϊδεάτες ή σε ένα αμφιθέατρο 300), νομίζουν οτι είναι πλειοψηφίες, δεν έχουν το δικαίωμα να εφαρμόζουν επιλεκτικά νόμους, να απειλούν οτι θα τους ανατρέψουν και να τολμούν να μιλάνε για πραξικόπημα, όταν ένας νόμος έχει ψηφιστεί από 250+ βουλευτές, την ώρα μάλιστα που οι αποφάσεις που λαμβάνουν οι ίδιοι, είναι επικυρωμένες από μειοψηφίες.


Η συνθηματολογία -ορκ που χρησιμοποιείται χαρακτηριστική... Το περιεχόμενο των τοποθετήσεων είναι περίπου "ουυυυυ χούντα χούντα, πραξικόπημα, φέρτε πίσω τα κλεμμένα, ουυυ, κρεμάλες, ελικόπτερα έρχονται, προδότες, Γουδι, ουυυυυυυυυ, έξω η τρόικα, η Μέρκελ, το Μνημόνιο, ουυυυ όχι στον καπιταλισμό, έξω οι εταιρείες, ουυυυυ κάτω ο Τζέφρυ και η λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ουυυυυ Siemens, Ίμια, Βατοπέδι, Ομόλογα ουυυυυυυ" συνοδεία μούτζας, γιαουρτιού και το βράδυ Μάλαμας.


Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους έχουμε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Στις επόμενες εκλογές τα δυο "κόμματα- ανάθεμα" θα πάρουν συνολικά πάνω από 3.000.000 ψήφους (αυτό στα πλαίσια της κατάρρευσης του δικομματισμού) εν ολίγοις το 33% περίπου της κοινωνίας θα συνεχίσει να στηρίζει τα δυο μεγάλα κόμματα και τα κόμματα διαμαρτυρίας θα συνεχίσουν να επιτελούν τον ρόλο τους. Ακατανόητο για κάποιους, ορθολογική επιλογή για κάποιους άλλους. 
Αλλά μη σας κουράζω με βαρετές αναλύσεις, ας συνεχίσω την ανάγνωση της ανακοίνωσης όσων μπολιάστηκαν στην Άμεση Δημοκρατία των πλατειών....


"Δε μπορεί η λυκοσυμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που έχει οδηγήσει το λαό στη χρεοκοπία, να ορίζει τον τρόπο που θα σπουδάζουμε και θα δουλεύουμε, δεν μπορούν οι καλοπληρωμένοι υπόδουλοι του σάπιου συστήματος να αποφασίζουν για το μέλλον μας".


Μαντέψτε! Και όμως η "λυκοσυμμαχία" θα αποφασίζει γιατί απαρτίζεται από εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, που εστάλησαν στο Κοινοβούλιο γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να αποφασίζουν για εμάς. Όποιος λοιπόν θέλει να επηρεάζει τις αποφάσεις, πάει στις εκλογές και ψηφίζει αυτόν που τον αντιπροσωπεύει, εάν δεν υπάρχει, τότε μπορεί ο ίδιος να δημιουργήσει ένα δικό του κόμμα, κανείς δεν τον εμποδίζει. Αν όντως είναι η πλειοψηφική φωνή, θα βρει υποστηρικτές και θα κληθεί να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Η Δημοκρατία δίνει αυτή τη δυνατότητα, από εκεί και πέρα μπορούμε να εξετάσουμε τις επιλογές που δίνουν άλλα πολιτεύματα.


"Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δε γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο."


Αυτή τη στιγμή η νεολαία είναι τρομοκρατημένη από τη λυκοσυμμαχία ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΠΑΣΠ/Αναρχικών κλπ, αυτή τη στιγμή η νεολαία που αδιαφορούσε, οργανώνεται απέναντι στα καρκινώματα που δεν έχουν συναίσθηση του γεγονότος οτι οι ίδιοι είναι τα καρκινώματα, αυτή τη στιγμή φοιτητές αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τις εκλογές, για το τι θα ψηφίσουν προκειμένου να ανοίξει η σχολή, πατάνε σε συνελεύσεις, όχι για να αγωνιστούν για τη μη εφαρμογή του νόμου, αλλά για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, να διεξαχθούν κανονικά οι εξεταστικές, να αρχίσουν κανονικά οι παραδόσεις, να μη χαθεί το εξάμηνο. Αυτή η πολιτικοποίηση υπάρχει και ας μη γελιούνται όσοι κλείνουν σχολές και καταδικάζουν συμφοιτητές τους, αυτή τους την επιλογή να σαμποτάρουν τους μελλοντικούς τους συναδέλφους θα τη βρουν μπροστά τους.
Γιατί μιλάω για σαμποτάζ θα αναρωτηθείτε... Ρωτήστε άτομα που έχουν διακόψει τις αναβολές τους δεδομένου οτι τους είχαν μείνει ένα δύο μαθήματα και δεν είχαν ρωτήσει πρώτα τους επαναστατημένους συναδέλφους τους, ρωτήστε άτομα που χρωστάνε ένα μάθημα και έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά και θα σας πούνε αν νιώθουν οτι σαμποτάρονται ή υποστηρίζουν τον "δίκαιο αγώνα".


Όσο για το τι θα θεωρούσαν "νίκη" οι επαναστάτες, ρίξτε μία ματιά στο τι απαιτούν και τι διεκδικούν και θα καταλάβετε.

Απαιτούμε:


  • Ανατροπή του νόμου-εκτρώματος ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Καμία σκέψη για εφαρμογή του.
  • Ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντια μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα


Διεκδικούμε:


  • Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Όχι σε ειδικεύσεις, διασπάσεις, κατατμήσεις. (Συγκίνηση στην αγορά εργασίας, μετά αναρωτιούνται τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε)
  • Ανθρώπινοι ρυθμοί σπουδών (σσ. λέγε με 2ν και βάλε).Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις φοιτητικές παροχές.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
  • Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Γενναία αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Γενναία μείωση της εργατικής εισφοράς για την ασφάλιση.
  • Δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.


Όσο κι αν παλεύουν κάποιοι όποιο προσωπείο κι αν βάλουν, τους προδίδει η συνθηματολογία. Τη μία "δεν πληρώνω", την άλλη σπάω τα ακυρωτικά μηχανήματα του μετρό, την άλλη πάω στις πλατείες και αλλοιώνω τον χαρακτήρα κινημάτων επιβάλλοντας τη δική μου ιδεολογία, ανεβαίνω σε μπουκαπόρτες πλοίων... Όποιο προσωπείο και να βάλουν παραμένουν μία μειοψηφία, που προβάλλεται θρασύτατα ως η πλειοψηφία, τραμπουκίζει, βάζει εμπόδια, εύχεται να αποτύχουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, προκειμένου να αποδειχθεί η ορθότητα των δικών της απόψεων και να προσηλυτίσει κόσμο. Τα ίδια και τα ίδια σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής...


Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς οτι με αυτές τις λογικές έχουν μπολιαστεί και νέοι άνθρωποι. Παιδιά 19 και 20 χρονών μιλάνε με μίσος για τον καπιταλισμό, για την εξουσία, αναπαράγουν πολυκαιρισμένα συνθήματα, επιδιώκουν τη στασιμότητα και αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί. Μιλάνε για ελικόπτερα, για νέο Γουδί, δεν κάνουν το ελάχιστο: να πληροφορηθούν πρώτα το περιεχόμενο κάθε πολιτικής, να προτείνουν εναλλακτικές, ενώ υιοθετούν το "ή μαζί μας ή εναντίον μας". Ένα στείρο όχι, αντίδραση, αγώνας και πάμε παραπέρα.


Απ' όπου και να πιάσει κανείς το πράγμα στην Ελληνική κοινωνία, θα απογοητευτεί. Όλες οι ιδεολογίες, όλοι οι χώροι έχουν αλλωθεί από τον Ελληναράδικο τρόπο σκέψης. Ο Ελληναράδικος κομμουνισμός/σοσιαλισμός/φιλελευθερισμός/εθνικισμός/συντηρητισμός/προοδευτισμός. Δυστυχώς (ή ευτυχώς, όπως το πάρει κανείς) δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες εξαιρέσεις.

3 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριαρχεί η παραπληροφόρηση γύρω από το νόμο για τα ΑΕΙ

Πραγματικός διάλογος μεταξύ εμού και μίας φίλης μου, μέσω τηλεφώνου....


-Έλα τι κάνεις, διαβάζεις;
-Τι διαβάζω, γιατί ξέρω τι να διαβάσω; Άλλα διάβαζα, άλλαξα πρόγραμμα, δεν ξέρω αν θα δώσουμε...
-Κι εγώ τα ίδια... Να σου πω, λες να χαθεί η εξεταστική;
-Δε ξέρω ρε, τους βλέπω αγριεμένους και δεν ξέρω και τι περιθώρια έχουμε.
-Να σου πω, λέμε να κατέβουμε καμία 20αριά άτομα, να ψηφίσουμε τάδε.
-Δεν είναι απλό, πρέπει να δούμε τι θα ψηφίσουμε για να μπλοκάρουμε την απόφαση, να βρούμε τακτική.
-Με τούτα και μ' εκείνα έχω να διαβάσω 4 μέρες.
-Κι εγώ τα ίδια, αλλά από το να τη χάσουμε, καλύτερα να βρούμε τρόπο να μη γίνει κατάληψη.


Φαντάζομαι τέτοιου τύπου συζητήσεις δίνουν και παίρνουν αυτές τις μέρες μεταξύ φοιτητών κυρίως μεγάλων ετών, για τους οποίους η εξεταστική είναι πολύτιμη. Κυριαρχεί πλέον ο φόβος και η αγωνία για το μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι κινητοποιήσεις, το πόσο θα διαρκέσουν οι καταλήψεις, το εάν θα χαθούν εξεταστικές αλλά και εξάμηνα. Κύριοι στόχοι των αντιδρώντων: να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, η Υπουργός να το πάρει πίσω ή ακόμη καλύτερα υπό το βάρος των αντιδράσεων, να πέσει η κυβέρνηση. Πιο ρομαντικός στόχος, να μεταφερθεί η "υπέροχη ατμόσφαιρα της πλατείας και στα αμφιθέατρα".
Το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πίσω ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με πρωτόγνωρη πλειοψηφία, το αφήνω στην κρίση σας... 


Αυτή τη στιγμή, μέσα στα αμφιθέατρα κυριαρχεί η παραπληροφόρηση, φανατικοί αγωνισταράδες που ψάχνουν ευκαιρία για επαναστατική γυμναστική και θιγμένες παρατάξεις που δεν ήξεραν τι σημαίνει κατάληψη και το έπαιζαν υπεύθυνες και προστάτες των φοιτητών, πρωτοστατούν στον Ανένδοτο εναντίον του νέου νόμου.


Κατανοώ οτι το νομοσχέδιο είναι αρκετά μεγάλο για να το διαβάσει κάποιος και όμως πολύ μικρότερο από το προηγούμενο, αλλά δεν μπορεί κανένας άνθρωπος που θέλει να λέγεται υπεύθυνος, να βασίζει την πληροφόρησή του, στο τι λέει ο χ και ο ψ, που ισχυρίζονται οτι το έχουν διαβάσει και με αυτό τον τρόπο να διαμορφώνει άποψη.
Τερατώδη ψέματα ακούγονται στις αίθουσες και όμως κανείς κι εγώ μαζί, δεν έχει το θάρρος να πει: αυτό που λες είναι ψέμα, διάβασε το σχετικό άρθρο και ξεστραβώσου


Οι φοιτητές που έχουν βάλει ως στόχο να παραπληροφορήσουν και να πείσουν οτι αυτό το νομοσχέδιο χτυπάει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, επικαλούνται δυο επιχειρήματα. Πρώτον οτι δεν διασφαλίζεται οτι δεν θα μπουν δίδακτρα σε προπτυχιακές σπουδές (αν δεν έχει χρηματοδότηση το Πανεπιστήμιο από πού θα τα βρει;) και δεύτερον οτι καταργείται η διανομή των συγγραμμάτων μετά το 2014 και θα υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Και τα δυο έχουν διαψευσθεί. 


Είναι τραγικό που ακόμη και τώρα δεν μπορεί να γίνει ένας σοβαρός διάλογος, μία διεξοδική μελέτη του νομοσχεδίου για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και να εκφραστούν ενστάσεις. Οι παρατάξεις και οι φανατίλες, έχουν κάνει σημαία τα δυο αυτά επιχειρήματα και πορεύονται.... Όσο διήρκεσε ο διάλογος δεν μπήκαν στον κόπο να καταθέσουν προτάσεις, να συμμετάσχουν, διότι ως γνωστόν δεν λαμβάνουν μέρος σε "στημένες και προσχηματικές διαδικασίες". Τώρα το κατά πόσον μπορεί κανείς εχέφρων να πει οτι ο διάλογος που έγινε ήταν στημένος και προσχηματικός, εφόσον η Υπουργός έκανε ό,τι αλλαγή της πρότειναν προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, επίσης το αφήνω στην κρίση σας. 


Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πράγματι διάφορα γκρίζα σημεία και ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση...


  • Στο άρθρο 33/παρ.8 αφήνεται να εννοηθεί οτι καταργείται η εξεταστική για τους επι πτυχίω φοιτητές και δεν διευκρινίζεται αν είναι στο χέρι του ιδρύματος να αποφασίσει: "Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά, αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου"
  • Ως προς τις έδρες που ιδρύονται με χορηγία, τις επονομαζόμενες "επώνυμες έδρες", είναι δεσμευτικό οτι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα τη χρηματοδοτήσει θα το κάνει επ' άπειρον; Πώς προστατεύεται το Ίδρυμα από έναν ιδιώτη πχ που θα θελήσει να χρηματοδοτήσει μία έδρα και μετά από 2 χρόνια ας πούμε θα το μετανιώσει; 
  • Ο θεσμός της μερικής φοίτησης... Δεν έχει διευκρινιστεί πώς ο φοιτητής θα αποδεικνύει οτι εργάζεται 20 ώρες την εβδομάδα. Προσωπικά δεν έχω κάποιο παράδειγμα συμφοιτητή μου ή γνωστού μου, που να του κολλάνε ένσημα...
  • Ως προς την αξιολόγηση, αποτελεί πάγιο αίτημα όλων να μάθουμε ποιά θα είναι η μορφή της, για να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα που θα την κάνουν το επόμενο μεγάλο ανέκδοτο, μετά την πάταξη της φοροδιαφυγής. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια πληροφόρηση για τη μορφή που θα έχει.
  • Η χρηματοδότηση. Σίγουρα η σύνδεσή της με την αξιολόγηση δίνει κίνητρα για αριστεία, αλλά ιδρύματα που δεν θα πάνε καλά στις αξιολογήσεις, που δεν μπορούν να προσελκύσουν χρηματοδότηση λόγω αντικειμένου, θα κλείνουν ή θα είναι μονίμως υποχρηματοδοτούμενα; Ποιός εγγυάται οτι δεν θα πάνε όλα τα κονδύλια στους συνήθεις υπόπτους;


Αυτά και άλλα ερωτήματα που τίθενται πρέπει να απαντηθούν πειστικά και πολύ σύντομα από το Υπουργείο.


Μαζί με ένα ερώτημα ακόμη... Η κατάληψη είναι παράνομη, άρα θα νομιμοποιείται η αστυνομία να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο μετά από καταγγελία ή μετά από αίτημα Προέδρου Σχολής ή Πρύτανη, να τη λήξει;


ΥΓ: Η εικόνα που παρέθεσα ανέβηκε στο twitter της Υπουργού Παιδείας και είναι το νέο και το παλιό νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. 
ΥΓ2: Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να καταθέσει την παρατήρηση ή την απορία του πάνω στον νέο νόμο στα σχόλια. Η ανάρτηση αυτή θα διαμορφώνεται δυναμικά.