30 Αυγούστου 2011

Η πραγματική απαξίωση των Πανεπιστημίων

Ανακοινώθηκαν εχθές οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και μπήκε έτσι ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που εισήλθαν στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Το πρώτο που εξέπληξε φέτος πολλούς ήταν η μεγάλη πτώση των βάσεων, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της δυσκολίας των θεμάτων, τα οποία επέτρεψαν μία πιο ορθολογική κατανομή των υποψηφίων.


Ελάχιστοι όμως παρατήρησαν εξ' αρχής τους εξωφρενικούς βαθμούς με τους οποίους εισήλθαν στα Πανεπιστήμια της χώρας υποψήφιοι που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες όπως "Πολύτεκνοι" και "Μουσουλμάνοι".
Είναι εντυπωσιακό και συνάμα εξοργιστικό για όσους έχουν φτύσει αίμα για να εισέλθουν στις σχολές τους, να βλέπουν άλλους συνυποψηφίους να μπαίνουν από το παράθυρο.
Προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω πώς γίνεται να υπάρχει ειδική κατηγορία "Μουσουλμάνοι". Δηλαδή το θρήσκευμα αποτελεί ουσιαστικά προνόμιο για την είσοδο στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση; Το γιατί μιλάω για προνόμιο θα το δείτε λίγο πιο κάτω....


Αδυνατώ επίσης να κατανοήσω πώς το Υπουργείο επέτρεψε να γίνει μία τόσο μεγάλη πατάτα και δεν προνόησε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες! Με κάτω από τη βάση σε περιζήτητες σχολές; Χάσμα μεταξύ των φοιτητών που υπερβαίνει τα 10.000 μόρια; Είναι δυνατόν;


Αν αναρωτιέστε ακόμη για ποιό πράγμα μιλάω δείτε απλά τους βαθμούς με τους οποίους πέρασαν κάποιοι κυριολεκτικά από το παράθυρο σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πείτε μου: δεν είναι αυτό η απόλυτη απαξίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης;
(Ενδεικτικά έχω παραθέσει αποτελέσματα για Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνεία)


Ιατρική 
Αθήνας: 15,63 Πολύτεκνοι | 14,6 Μουσουλμάνοι
Θεσ/νικης: 15,5 Μουσουλμάνοι
Λάρισας: 13,65 Μουσουλμάνοι
Πάτρας: 14,73 Μουσουλμάνοι


Νομική 
Αθήνας: 15 Πολύτεκνοι
Θεσ/νικης: 9,08 Μουσουλμάνοι


Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
ΕΜΠ: 4,62 Πολύτεκνοι | 7,07 Μουσουλμάνοι
Θεσ/νικης: 5,23 Μουσουλμάνοι
Θεσσαλίας: 4,18 Μουσουλμάνοι | 14,4 Πολύτεκνοι
Κρήτης: 7,63 Πολύτεκνοι 


Πολιτικών Μηχανικών
ΕΜΠ: 11,7 Πολύτεκνοι | 7 Μουσουλμάνοι
Πάτρας: 12,88 Πολύτεκνοι | 6,08 Μουσουλμάνοι
Θεσσαλίας: 5,47 Μουσουλμάνοι | 12,9 Πολύτεκνοι
Θεσ/νικης: 6,52 Μουσουλμάνοι


Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών
ΕΜΠ: 6,77 Πολύτεκνοι | 5,3 Μουσουλμάνοι


Μηχανολόγων Μηχανικών
ΕΜΠ: 4,55 Μουσουλμάνοι | 13,8 Πολύτεκνοι
Θεσ/νικης: 5,4 Μουσουλμάνοι


Χημικών Μηχανικών
ΕΜΠ: 9,72 Πολύτεκνοι | 3,98 Μουσουλμάνοι
Θεσ/νικης: 13,48 Πολύτεκνοι | 4,25 Μουσουλμάνοι
Πάτρας: 8,2 Πολύτεκνοι | 4,9 Μουσουλμάνοι


Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 
ΕΜΠ: 14,67 (Πολύτεκνοι) | 5,18 Μουσουλμάνοι
Πάτρας: 11,88 Πολύτεκνοι | 4,9 Μουσουλμάνοι


Μεταλλειολόγων Μηχανικών
ΕΜΠ: 4,9 Πολύτεκνοι | 2,23 Μουσουλμάνοι


ΣΕΜΦΕ (ΕΜΠ): 2,9 Μουσουλμάνοι


Έχει καταλάβει το Υπουργείο τι ακριβώς έκανε?
ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ?


Το σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος (όπου και θα βρείτε τα link), δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει οτι ευθύνεται ο Πανάρετος. Ακόμη ένα επιχείρημα μετά το Ινστιτούτο (το οποίο τώρα σηκώνει σαν θέμα η Πασπ- ήταν προφανές οτι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο) στη φαρέτρα όσων πολεμούν τον νόμο για τα ΑΕΙ. 


Update: Διαβάστε: Οι μετεγγραφές και οι αδικίες του Ι. Πανάρετου, που εξηγεί τη φιλοσοφία του νέου συστήματος και το γεγονός οτι όλα αυτά δε συμβαίνουν για 1η φορά.


ΥΓ: #ftaiei_o_Panaretos?

26 Αυγούστου 2011

Πήρε μπρος η ατμομηχανή της Οικονομίας

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη ανησυχία την εξέλιξη των πύρινων μετώπων ανά την Ελλάδα.


Ο Έβρος καίγεται εδώ και 3 μέρες, η Ζάκυνθος 2 μέρες,  ενώ χθες το βράδυ μπήκε φωτιά  στην Άνω Γλυφάδα.
Και εάν οι δυο πρώτες φωτιές οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, σίγουρα η φωτιά στην Άνω Γλυφάδα, δεν είναι τόσο... αθώα.
Σε μία χώρα που έχει κλάψει πολύ για τις καμένες της εκτάσεις, που θρηνεί χαμένες ομορφιές, που πας ένα ταξίδι και σου λένε: "κάποτε εδώ ήταν δάσος" και βλέπεις πέτρα, πουρνάρια και μικρές αναδασωμένες λωρίδες, συνεχίζουν να γίνονται εμπρησμοί;
Πώς είναι δυνατόν;

Πολύ απλά το κράτος δε λέει να σοβαρευτεί. Ενώ συζητάμε για τις νέες φωτιές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώνει τους κανόνες για την τακτοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων.
Επιβραβεύονται έτσι οι καταπατητές που κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, απλά επειδή έτσι είθισται, κατασκευάζουν αυθαίρετα σε τοποθεσίες που δεν δικαιούνται και μετά το φιλεύσπλαχνο κράτος, δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, τους τα νομιμοποιεί για τελευταία φορά.

Όπως νομιμοποιεί πολλές άλλου τύπου παραβάσεις με περαιώσεις κλπ. Για τελευταία φορά και σε αυτή την περίπτωση. 

Το καθεστώς ατιμωρησίας επιβραβεύεται για μία ακόμη φορά και όπως είπε εχθές πολύ εύστοχα στο twitter ο χρήστης v_emman : ετοιμάζεται η Παραπάνω Γλυφάδα.

Άκουσα πριν στον ΣΚΑΙ δήμαρχο του νομού Έβρου, να λέει: "μας είχαν υποσχεθεί 11 αεροπλάνα και ο σχεδιασμός έγινε βάση αυτού, έχουν έρθει μόνο 3." 
Είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες καταστάσεις όταν τα μέσα είναι περιορισμένα και τα μέτωπα πολλά. Όμως πόσες τυχαίες πυρκαγιές μπορεί να ξεσπάσουν σε μία μέρα;
Ποιός εγγυάται οτι ο κάθε είδους εμπρηστής δεν θα εκμεταλλευτεί το χάος για να κάψει ό,τι του γουστάρει;
Και δεν μιλάω για τον ψυχασθενή πυρομανή, μιλάω γι' αυτόν που δεδομένου του καθεστώτος ατιμωρησίας, θα βρει τη χρυσή ευκαιρία να δημιουργήσει... νέους οικισμούς.

Αλλά είπαμε, όταν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναγνωρίζει την οικοδομή ως ατμομηχανή της Οικονομίας, τότε όλα επιτρέπονται.

Η αλληλουχία είναι απλή: Φωτιές-> Θρήνος-> Δηλώσεις του τύπου: "Όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος"-> Αυθαίρετα -> Νομιμοποίηση αυθαιρέτων -> Νέες φωτιές.
Όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό που απειλεί να καταστήσει την Ελλάδα κρανίου τόπο. Έστω κι αν δυσαρεστηθούν οι διάφοροι αυθαιρετούχοι. Να με συγχωρείτε αλλά έχουν παρανομήσει και σε ένα ευνομούμενο κράτος θα έπρεπε η πολιτεία να τους τιμωρεί και όχι να τους λυπάται.


ΥΓ1: Δεν πιστεύω να ξέχασε κανείς τις λυσσαλέες αντιδράσεις βουλευτών, στο νομοσχέδιο που προωθούσε η Μπιρμπίλη για τις Natura.


ΥΓ2: Φαντάζομαι το θέμα δεν πουλάει ακόμα για να ασχοληθούν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ. 

24 Αυγούστου 2011

"Ποιός νοιάζεται για τη γνώμη του Τσόμσκι και του Ζίζεκ, όταν εσείς έχετε την υποστήριξη του ΛΑΟΣ;"

Από τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

"Τι σημασία έχει αν 902 πανεπιστημιακοί σε όλο τον κόσμο (από 43 διαφορετικές χώρες) μεταξύ των οποίων πρυτάνεις, κοσμήτορες διακεκριμένων πανεπιστημίων, που διδάσκουν σε γνωστά πανεπιστήμια, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ή όπως του Κέμπριτζ, της Κολούμπια, του Μπέρκλει, της Οξφόρδη, του Πρίνστον του Χάρβαρντ, εκφράζουν τη διαφωνία τους και ζητάνε να ξεκινήσει ένας πραγματικός διάλογος και μιλάνε για σεβασμό των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων;
Τι σημασία έχει και ποιος νοιάζεται για τη γνώμη του Τσόμσκι και του Ζίζεκ, όταν εσείς έχετε την υποστήριξη των Βουλευτών του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και φυσικά όλων των διακεκριμένων αρθρογράφων του ΔΟΛ. Τι σημασία έχει ο Τσόμσκι μπροστά τους!
 "


Τι σημασία έχει η ορθή ενημέρωση του πολίτη, όταν υπάρχει η προπαγάνδα που είναι πολύ πιο επικερδής;


Πέραν του εντυπωσιακού της επίκλησης στην αυθεντία από τον Σύριζα και της υφέρπουσας ξενομανίας, ο κύριος Τσίπρας, ξέχασε να μας ενημερώσει γι' αυτή καθ' αυτή την επιστολή Πανεπιστημιακών, η οποία απ' οτι φαίνεται, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία υπογραφή τους σε ένα αδιάφορο και σκόπιμα αόριστο petition, που έχει συνταχθεί από κάποιον Σταύρο Κωνσταντακόπουλο*.
Μία απλή αναζήτηση στο google αποκαλύπτει οτι ο εν λόγω κύριος, είναι Επίκουρος στο Πάντειο, μέλος της ΠΟΣΔΕΠ και της Πανεπιστημιακής Συσπείρωσης (Σύριζα). Φυσικά αυτό δε λέει κάτι. Ούτε το γεγονός οτι το μόνο κόμμα που σήκωσε το θέμα και το χρησιμοποιεί ως (σοβαρό) επιχείρημα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι ο Σύριζα.
(H απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο εδώ)


Η ομιλία Τσίπρα όμως δεν είχε μόνο ένα ενδιαφέρον απόσπασμα...


"Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξοντώσει και εξουθενώσει την ελληνική κοινωνία είναι μεταρρυθμίσεις οι οποίες σας επιβάλλονται και είναι έξω από την ιδεολογία σας.
 Σήμερα αποδεικνύεται με τον τρόπο αυτό που φέρνετε ένα νόμο που απηχεί βεβαίως την μετανεωτερικότητα των απόψεών σας, τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις σας οι οποίες συμπίπτουν, δένουνε με τις πιο ακραίες, δεξιές και νεοφιλελεύθερες πεποιθήσεις, σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι δεν σας ορίζει κανένας αυτή την πολιτική. Είναι μία πολιτική η οποία ορίζεται από την ίδια την ιδεολογία σας. Αυτή είναι η ιδεολογία σας κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης. Η ιδεολογία της μετανεωτερικότητας, του νέου φιλελευθερισμού, μία ιδεολογία που συγκροτεί βεβαίως μέσα στην Αίθουσα μία κοινοβουλευτική μειοψηφία του κόμματος του Μνημονίου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και στη Δημοκρατική Συμμαχία, δεν συγκροτεί όμως και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά καμία πλειοψηφία σε επίπεδο κοινωνίας. Δεν έχουμε μπροστά μας μία μεταρρύθμιση, έχουμε μία απόπειρα κατεδάφισης δημόσιου πανεπιστημίου. Και εγώ θα προσέθετα ότι είναι η τελευταία πράξη κοινωνικής κατεδάφισης ενός αποτυχημένου Πρωθυπουργού, μίας καταστροφικής κυβέρνησης".
(Μετανεωτερικότητα-2, Νεοφιλελευθερισμός- 3)


Είναι πολύ εύκολος ο τρόπος με τον οποίο ο Πρόεδρος του Σύριζα διατυπώνει διάφορες ατεκμηρίωτες μπαρούφες. Το αν το "κόμμα του Μνημονίου", όπως λαϊκίστικα το χαρακτηρίζει, είναι μειοψηφία στην κοινωνία, μένει να αποδειχτεί σε ενδεχόμενες εκλογές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι το δικό του κόμμα, ήταν και παραμένει καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά, άρα τραγική μειοψηφία και εντός Κοινοβουλίου και στην κοινωνία.
Ως προς τη μεταρρύθμιση που επιχειρείται τώρα, μάλλον δεν έχει υπόψιν του δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και το 80% φαίνεται να είναι υπέρ των συγκεκριμένων αλλαγών. Κρίνει μάλλον από τις αντιδράσεις των φοιτητών που πρόσκεινται στην ΑΡΕΝ και τα ΕΑΑΚ και χάνει το κάδρο των πραγματικά αγανακτισμένων φοιτητών και γονέων.


"Θα έλεγα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι και ένας νόμος εμπνευσμένος από ανθρώπους που μισούν το δημόσιο πανεπιστήμιο, εμπνευσμένος από ανθρώπους -επιτρέψτε μου την έκφραση- συμπλεγματικούς απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενδεχομένως, εμπνευσμένος σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειές του από αποτυχημένους υποψήφιους πανεπιστημιακούς που, αφού δεν κατάφεραν να κριθούν επιτυχώς από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα βάζουν τώρα με την ίδια την κοινότητα την ακαδημαϊκή."
Σε αυτή την κατηγορία (των αποτυχημένων Πανεπιστημιακών), φαντάζομαι ανήκει και ο Δημήτρης Νανόπουλος, ξέρετε ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο, που κρίθηκε ακατάλληλος να διδάξει στο Φυσικό της Αθήνας, προφανώς ήταν ανίκανος.


"Δεν είναι μονάχα τα κόμματα. Δεν υπάρχει πρύτανης που να μην αντιδρά. Πως το καταφέρατε;"
Δεν υπάρχει Πρύτανης που δεν αντιδρά λέει ο κύριος Τσίπρας και όμως υπάρχει και δεν είναι μόνο ένας. Απλά έχει αποφασιστεί να θάβονται απόψεις όπως για παράδειγμα του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ κύριου Πραστάκου.
 Σχετικά (εδώ)


Παρά τις διάφορες αλλαγές της τελευταίας στιγμής που καθιστούν ελάχιστα πιο μετριοπαθές το νομοσχέδιο, η ψήφισή του και πολύ περισσότερο η εφαρμογή του παραμένουν ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι κρίμα που απ' οτι φαίνεται δεν επετεύχθη συναίνεση και είναι ιδιαίτερα υποκριτική η μη- ψήφισή του από τη Νέα Δημοκρατία, με κυρίαρχη δικαιολογία οτι αν το Πασοκ ήταν αντιπολίτευση δεν θα το ψήφιζε (!). Ειδικά όταν ο βουλευτής της κύριος Λυκουρέντζος, υποστήριξε στη Βουλή οτι το μονοπώλιο του φιλελευθερισμού το κατέχουν η ΝΔ και η ΔΑΠ. Η ΔΑΠ ίσως, η ΠΟΛΑΝ, σίγουρα όχι.
_______
Update: Η Νέα Δημοκρατία τελικά ψήφισε επι της αρχής το νομοσχέδιο αφού η Άννα Διαμαντοπούλου διευκρίνισε οτι υπάρχει πλήρης κατάργηση του ασύλου και δέχτηκε ο Πρύτανης να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, χωρίς όμως τη συμμετοχή των φοιτητών (όπως είχε ζητήσει η ΝΔ). Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΝΔ/ΛΑΟΣ/ΔΗΣΥ. Νομίζω οτι πρέπει να πούμε ένα μπράβο στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της. Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στη θέση της δεν υπήρχε περίπτωση να το ψήφιζε το νομοσχέδιο, θα υιοθετούσε δε ρητορική Σύριζα. Να τα λέμε αυτά.


ΥΓ: Που έχει χαθεί αυτός ο Πάγκαλος;


*Εκ παραδρομής είχα γράψει λάθος το όνομα του ανθρώπου που συνέταξε το petition. Είναι Κωνσταντακόπουλος και όχι Κωνσταντόπουλος. (διόρθωση 25/8)


Update: Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, εστάλη mail (σχετικά εδώ) στον Τσόμσκι όπου του επεσήμαναν την εμπλοκή του ονόματός του και απάντησε: "t’s ridiculous for my name to be first. I’m not seriously involved (if at all)". Η λέξη "ντροπή" είναι λίγη.

20 Αυγούστου 2011

Περιμένοντας τη χρεοκοπία

Έγραψε σήμερα ο Στέφανος Μάνος στο facebook του:
___________________________
"Έχω σχηματίσει την πεποίθηση ότι οι περισσότεροι υπουργοί έχουν τη βεβαιότητα ότι το πράγμα δεν βγαίνει πέρα, ό,τι και αν κάνουν. Έτσι, παραιτημένοι από κάθε προσπάθεια, περιμένουν μοιρολατρικά τη χρεοκοπία. Αν είναι έτσι, θα ήταν έντιμο να παραιτηθούν. Να παραχωρήσουν τη θέση τους σε ανθρώπους που πιστεύουν ότι υπάρχει λύση."
___________________________


Η ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού είναι πλέον δεδομένη. Όταν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν χωρούν δημόσιες σχέσεις ούτε πισωγυρίσματα, ούτε φυσικά ανασχηματισμοί ισορροπιών. Ελάχιστοι άλλαξαν μυαλά, ελάχιστοι ήταν αυτοί που εξ' αρχής είχαν διαφορετική φιλοσοφία και ως εκ τούτου λοιδωρήθηκαν από τους παραδοσιακούς πολιτικάντηδες που πολιτευόντουσαν με τη λογική: "θα σας κάνω γέφυρες, σπίτια και παιδιά". Είναι απορίας άξιο πώς με αυτή την κρίση, οι λογικές που μας οδήγησαν σε αυτή έχουν μείνει αλώβητες. Δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν να αποδέχεται πως απλά "έτσι είναι οι Έλληνες"


Η αδικαιολόγητη στασιμότητα που παρατηρείται από τη στιγμή που ψηφίστηκε το Μνημόνιο, το γεγονός οτι η κυβέρνηση ενδίδει σχεδόν σε κάθε πίεση και κάνει ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω, διατηρούν τη χώρα στάσιμη πάνω από το χείλος του γκρεμού. Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε πέσει ακόμη στο κενό, είναι οι ανάσες ζωής και η παράταση χρόνου που μας δίνει η ΕΕ, όχι αναίμακτα φυσικά και που κανείς δεν φαίνεται να εκτιμά.


Η πρώτη και τελευταία μας ευκαιρία ήταν το Μνημόνιο, από τη στιγμή που δεν εφαρμόστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης πρωτίστως και της κοινωνίας που δεν ήθελε να αλλάξει δευτερευόντως, όλα τα άλλα είναι απλά παρατραβηγμένες κινήσεις λίγο πριν την καταστροφή. Φυσικά μετά το Μεσοπρόθεσμο και τη δεδομένη αποτυχία στην εφαρμογή του, αν αναλογιστεί κανείς ποιοί είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να το εφαρμόσουν και τι ακριβώς καλούνται να εφαρμόσουν, θα μπορούσε να υπάρξει και ένα Μακροπρόθεσμο και 1000 άλλα σχέδια με μέτρα εξωφρενικά. Θα υπήρχε όμως ακριβώς το ίδιο πρόβλημα: ανικανότητα των κυβερνώντων και απροθυμία για σύγκρουση. Θα εφήρμοζαν πάλι μόνο τις περικοπές και θα περίμεναν το έλλειμμα να μειωθεί μόνο του και οι πολίτες να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν από ... πατριωτισμό.


Ο κόσμος ζητούσε συναίνεση, συναίνεση δεν δόθηκε, ο κόσμος ζητούσε κυβέρνηση τεχνοκρατών, οι τεχνοκράτες έκλεισαν τα αυτιά τους. Πλησιάζει η στιγμή που ο κόσμος βλέποντας οτι αποκρατικοποιούνται τα πάντα και η κατάσταση μένει στάσιμη ή χειροτερεύει θα αρχίσει να ζητάει επιτακτικά χρεοκοπία.


Αυτό που συνέβη λίγο πριν τον τελευταίο ανασχηματισμό ισορροπιών της κυβέρνησης, που άνοιξε την πόρτα σε διάφορα μπουμπούκια, είναι ενδεικτικό. Ξαφνικά και προφανώς μη προγραμματισμένα, άρχισαν να παραιτούνται βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και συνεδρίασε εκτάκτως η Κ.Ο. στην οποία  διατυπώθηκαν ενστάσεις για υπουργούς και προτάθηκαν αντικαταστάτες τους. Από την άλλη, άνθρωποι όπως ο Λουκάς Παπαδήμος, αρνήθηκαν την ηλεκτρική καρέκλα του Υπ. Οικονομικών σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. 
Δεν νομίζω οτι σήμερα υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να καθίσουν στην καρέκλα αυτή και να τα βάλουν με όλους και με όλα, με αποτέλεσμα αμφίβολο. Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν οτι υπάρχει λύση, το ερώτημα είναι: είναι πρόθυμοι να αναλάβουν ευθύνες, ή θέλουν να προσφέρουν μόνο από θέσεις συμβούλων που είναι πιο... ακίνδυνες;


Το μόνο σίγουρο είναι οτι όσο συνεχίζουν να μας κυβερνούν ανίκανοι πολιτικάντηδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις) χωρίς κατάρτιση, που δεν πιστεύουν στο σχέδιο σωτηρίας, που η ιδεολογία τους είναι αντίθετη από αυτά που καλούνται να εφαρμόσουν, τόσο η χώρα θα βυθίζεται όλο και περισσότερο, γιατί πραγματικά κανένας τεχνητός πάτος δεν μπορεί να συγκρατήσει την κατρακύλα.


Αν είναι πάντως να αποκρατικοποιήσουμε τα πάντα και μετά να χρεοκοπήσουμε, καλύτερα να χρεοκοπήσουμε μία ώρα αρχύτερα. Αν χρεοκοπήσουμε και ΔΕΚΟ κομβικής σημασίας έχουν περιέλθει στα χέρια ιδιωτών, δεν θα υπάρχει κανένα αναπτυξιακό εργαλείο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα είμαστε εν ολίγοις και χρεοκοπημένοι και χωρίς τίποτα στην κατοχή μας.
Από την πρώτη στιγμή κατέκρινα όσους θεωρούσαν οτι η χώρα έπρεπε να χρεοκοπήσει. Τώρα βλέπω οτι με τους πολιτικούς ταγούς που έχουμε, με την τόση ανικανότητά τους, με την αδυναμία τους να τα βάλουν με τα μεγάλα κεφάλια που λυμαίνονται τα πάντα στην Ελλάδα, με την άρνηση της αντιπολίτευσης να πει την αλήθεια στους πολίτες και να συναινέσει και δεδομένου οτι κανένας άνθρωπος με γνώση και κατάρτιση δεν είναι πρόθυμος να αυτοκτονήσει, ίσως μακροπρόθεσμα να μας συμφέρει η χρεοκοπία. 


Η λύση κατά την άποψή μου, δεν βρίσκεται στην περαιτέρω ένωση της Ευρώπης. Το τρένο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει χαθεί. Μόνο μερικοί ρομαντικοί έχουν μείνει να πιστεύουν πως μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω ένωσή της. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είχε συμβεί όταν το τοπίο δεν ήταν νεφελώδες. Σήμερα κανένας δεν συγκινείται από την ιδέα να γίνει και επισήμως τα δουλικό της Γερμανίας στα πλαίσια των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

19 Αυγούστου 2011

Back to black / black to back

Κάθε χρόνο η ημέρα επιστροφής από τις καλοκαιρινές διακοπές είναι άμεσα συνδυασμένη με μία μικρή μελαγχολία και με αυτή την αίσθηση οτι από τη στιγμή που επέστρεψες, το καλοκαίρι τελείωσε όχι μόνο για σένα, αλλά για όλους...
Είναι αυτό που σε πιάνει όταν γυρνάς και δεν πα να είναι μέσα Αυγούστου, έχεις αρχίσει ήδη να σκέφτεσαι οτι πάει, έφυγε το καλοκαίρι, έρχεται η εξεταστική, πρέπει να ξεθάψεις τα χειμωνιάτικα, να καταχωνιάσεις τα καλοκαιρινά, μπαίνεις σε άλλο mood, επανέρχεσαι στον Μελωδία, σιχτιρίζεις που τελικά αντί να αδυνατίσεις από τα μπάνια, τσίμπησες ένα δυο κιλάκια λόγω της επίθεσης σε διάφορες καλοκαιρινές λιχουδιές, σκέφτεσαι πότε άραγε θα αρχίσεις να φοράς κλειστά παπούτσια, ενώ φράσεις όπως : "τα κεφάλια μέσα", "άντε και του χρόνου να είμαστε καλά", "πάει και αυτό το καλοκαίρι, δεν κατάλαβα πώς πέρασε", σε κάνουν να εμφανίσεις συμπτώματα πρόωρης φθινοπωρινής μελαγχολίας.


Κι ενώ κάθεσαι σκυφτός/η ατενίζοντας τον ορίζοντα με το πρόγραμμα της εξεταστικής ανοιγμένο μπροστά σου (μμμ τι να δώσω;) σε ενημερώνουν πως μάλλον τζάμπα το φτιάχνεις γιατί όσο ήσουν στην παραλία κάποιοι Πανεπιστημιακοί σε ορισμένες σχολές αποφάσισαν πως θα ήταν σωστό να κλείσουν τη σχολή για τα δίκαια αιτήματά τους και αναμένεται να βρουν μιμητές και στη σχολή σου... Σου έρχεται εκεί ο πρώτος ντουβρουτζάς και μαύρα ξωτικά του προκαλοκαιρινού παρελθόντος εμφανίζονται στο προσκήνιο. 
Ονόματα όπως “Μυλόπουλος, Πελεγρίνης” κλπ που η μόνη περίπτωση να τα είχες ανακαλέσει στη μνήμη σου το καλοκαίρι, θα ήταν στα πλαίσια κάποιου σταυρολέξου του τύπου "ταλαντούχος ηθοποιός και στον ελεύθερό του χρόνο Πρύτανης" αρχίζουν πάλι να ενοχλούν τη λογική σου. Μετά αποφασίζεις οτι ήρθε η ώρα να ενημερωθείς και να δεις τι έγινε όλον αυτό τον καιρό που μεριμνούσες για το μαύρισμά σου...


Μόλις ολοκληρώσεις τη σφαιρική σου ενημέρωση σκέφτεσαι απλά: Σα να μη πέρασε μία μέρα. Το ΠΑΣΟΚ χωρισμένο στα 100, 5-10 άνθρωποι κάνουν όλη τη δουλειά και οι υπόλοιποι κάνουν δημόσιες σχέσεις, οι συνδικαλιστές έτοιμοι για μάχη, ο Μιχελάκης και ο Σαμαράς ως συνήθως δικαιωμένοι, ο Ρέππας στη θέση του, το ΚΚΕ προτείνει μέτρα για την ανεργία που την καθιστούν πιο συμφέρουσα από την εργασία, ο Σύριζα ασχολείται με τον Πάγκαλο, ο Πάγκαλος δεν ασχολείται με κανέναν, στα blogs τα κλασικά αποκλειστικά και χιλιοδιασταυρωμένα, η χώρα συνεχίζει- σε περίπτωση που ελπίζατε σε ένα καλοκαιρινό θαύμα ανήμερα της Παναγίας- να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ενώ όπως θα φαντάζεστε δεν προλαβαίνουμε να μετρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Το δε πολιτικό προσωπικό πιο ώριμο από ποτέ, με τη φώτιση και την καθοδήγηση της Παναγίας, είναι έτοιμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για ακόμα μία χρονιά.


19 Αυγούστου σήμερα... Αλήθεια πώς πάει με τις προτεραιότητες που είχαν θέσει τα Υπουργεία; Όλα βαίνουν καλώς φαντάζομαι!


Άντε και καλή σεζόν να έχουμε!





(Δεν λέω καλό χειμώνα, είπαμε back to black αλλά όχι κι έτσι!)