27 Φεβρουαρίου 2010

Σφηνάκια

  • Ξαφνικός έρωτας έχει βαρέσει κατακούτελα απ' ότι φαίνεται την Άγκελα Μέρκελ και τον Μπαράκ Ομπάμα. Και οι δυο τυγχάνουν "ερωτευμένοι" με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μάλιστα δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα... Τους είναι απαραίτητος ο Παπανδρέου, το οξυγόνο τους για να ζήσουν.
  • Αν η πρόσκληση από την Μέρκελ φάνταζε ως αναμενόμενη, η πρόσκληση από τον Ομπάμα για εμάς τους αδαείς σε θέματα διπλωματίας αποτέλεσε έκπληξη. Γιατί όμως ο Ομπάμα προσκάλεσε τον Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον και με ποιόν ακριβώς τρόπο?
  • Αρχικά έχω να σας πω ότι εστάλη ένα sms στο Blackberry του Παπανδρέου που συνοψίζονταν στην εξής φράση : “Φάε λάδι κι έλα βράδυ, Μπαράκ”. Στην αρχή νόμιζαν ότι επρόκειτο για πλάκα μέχρι που έφτασε στο γραφείο του Πρωθυπουργού η εξής καλαίσθητη και προσεγμένη πρόσκληση κατευθείαν από τον Λευκό Οίκο...
  • Ήρθε την κατάλληλη στιγμή! Έχουμε τα προβλήματά μας που δε μπορούμε να βρούμε κανέναν να μας δανείσει με μη τοκογλυφικά επιτόκια, έχουμε και τις ΗΠΑ που βρήκαν ευκαιρία να θέσουν επι τάπητος όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που μας ταλαιπωρούν χρόνια τώρα...
  • Γιατί τώρα; Έτσι μωρέ έτυχε, του την έδωσε του Ομπάμα και λέει, δεν προσκαλώ τον φίλο μου τον Παπανδρέου που έχουμε καιρό να τα πούμε, να κάνουμε μία φιλοσοφική συζητησούλα για το που πάει ο κόσμος, τι σκέφτεται να κάνει για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και επι τη ευκαιρία να τον ρωτήσω και πως πάνε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που καθόλου δε με αφορούν;
  • Είδε η Μέρκελ ότι ο Ομπάμα προσκάλεσε τον Παπανδρέου και σου λέει, κάτσε να τον προσκαλέσω κι εγώ, μη γίνει καμία στραβή και χάσουμε τους πελάτες μας... Ποιο άλλο κορόιδο θα βρούμε να του πουλήσουμε το 1 ευρώ για 10?
  • Να μου το θυμηθείτε, σε λίγο θα αρχίσουν να τσακώνονται για το ποιος θα μας πιάσει μεγαλύτερα κορόιδα κι εμείς στη μέση θα χαιρόμαστε που ξαφνικά όλοι θέλουν να μας δανείσουν και να μας στηρίξουν... Γιατί μας αγαπάνε φυσικά!
  • Όχι εγώ θα βοηθήσω την Ελλαδάρα, όχι εγώ, μα εγώ το είπα πρώτη, ναι αλλά ο Παπανδρέου είναι κοντοχωριανός....
  • Αχ τι ωραία που ξαφνικά μας αγάπησαν όλοι και θέλουν ραντεβού με τον Πρωθυπουργό μας!
  • Γιατί είναι φίλοι μας οι Γερμανοί, μη κοιτάτε τι γράφει το κάθε Focus για να μας πικάρει. Ως γνωστόν έρωτας δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα.
  • Γλύκες από αυτούς γλύκες και από εμάς. Σε λίγο καιρό θα δώσουμε κανένα ραντεβού στο Δίστομο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
  • Εσύ ποιανού απόγονος είσαι? Εγώ είμαι του Περικλή, εγώ είμαι του Χίτλερ, εγώ είμαι του Πυθαγόρα, εγώ είμαι του Μπετόβεν...
  • Μόνο κάτι χοντράνθρωποι αδυνατούν να καταλάβουν ότι οι Γερμανοί διακατέχονται από αγνά και ταπεινά αισθήματα, εντάξει και μία κουβέντα παραπάνω που είπαν δε χάθηκε και ο κόσμος.
  • Α ρε αθάνατοι Ελληναράδες... Ελευθερία του τύπου αρκεί τα όσα γράφουν οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι να μη μας θίγουν, τότε ποιος τις χέζει και ελευθερίες και μαλακίες. Σίγουρα το πρωτοσέλιδο του focus είναι εξοργιστικό, αλλά η αντίδρασή μας είναι κάτι παραπάνω από γελοία.
  • Τραβηγμένη από τα μαλλιά όσο δεν πάει. Βρήκαμε νέο σάκο του μποξ. Μας χρωστάνε οι Γερμανοί! Μαζευτείτε ρε! Έστω ότι αυτοί μας χρωστάνε 30εκατ, εμείς τους ζητάμε να μας δανείσουν 25δις!! Χέρι που σε ταΐζει δε το δαγκώνεις... (Βέβαια δε θα κάτσουμε και να μας...)
  • Διάβαζα παλιότερες αναρτήσεις μου πριν από τις εκλογές, όπου ήμουν ενθουσιασμένη με τα όσα πρότεινε ο Παπανδρέου, όταν είχε κάνει σημαία του το νέο μοντέλο ανάπτυξης, μιλούσε για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού και υποστήριζε πως η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με πάγωμα της αγοράς. Τότε έλεγα ότι όλα αυτά είναι πολύ καλά για να είναι αληθινά, αλλά τουλάχιστον έδωσε όραμα. Τώρα χάθηκε κι αυτό.
  • Έχουμε ανάγκη από όραμα, κύριε Παπανδρέου μπορείτε να μας το ξαναδώσετε πίσω; Μπορείτε παράλληλα με τα σκληρά μέτρα που καλόπιστα έχω πείσει τον εαυτό μου πως είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε και δεν υπάρχει άλλος δρόμος, να μας δώσετε και πάλι ελπίδα για κάτι καλύτερο, για μία αλλαγή; Μπορείτε να προχωρήσετε με γρήγορα βήματα τις διαρθρωτικές αλλαγές που μας είχατε υποσχεθεί;
  • Περιμένουμε την αλλαγή ακόμη, αν χάσαμε το τρένο να μας το πείτε, να μη ξεροσταλιάζουμε τσάμπα στον σταθμό.

23 Φεβρουαρίου 2010

O Α. Βγενόπουλος στο Alter

Μία συνέντευξη που με το που άκουσα πως θα γίνει εχθές είπα : "Αυτή την συνέντευξη δεν θέλω να τη χάσω."

Όχι μόνο λόγω της “τυχαίας” συγκυρίας η συνέντευξη να συμπέσει με την ανακοίνωση της συγχώνευσης Aegean/Olympic Air, αλλά κυρίως διότι ο Βγενόπουλος είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν περνάει αδιάφορος, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, πολύ καλά δομημένη σκέψη και πολιτικό λόγο που αν και κάποιες φορές προσεγγίζει τα όρια του λαϊκισμού, καταφέρνει να μην περνάει σχεδόν ποτέ την "κόκκινη γραμμή".

Έκατσα λοιπόν να δω μία συνέντευξη έχοντας στο μπροστά μέρος του μυαλού μου ότι ουσιαστικά θα είναι ένας μονόλογος με τον Νίκο Χατζηνικολάου διακοσμητικό στοιχείο. Η αγιογραφία κράτησε τα 2 πρώτα λεπτά, μετά ο Βγενόπουλος φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μόνος του.

Το μόνο που θα πω για τον Χατζηνικολάου για να περάσω στον Βγενόπουλο είναι πως τον βρήκα δημοσιογραφικά απαράδεκτο. Δεν ήταν μία συνομιλία δημοσιογράφου με επιχειρηματία, αλλά αφεντικού με υπάλληλο. Έτσι εξηγείται και η μόλις 5 λεπτών αναφορά που έγινε στο μείζον θέμα της συγχώνευσης Ολυμπιακής/Aegean που έκλεισε με μία ερώτηση και μία απάντηση που έμπαζε από παντού.

Όποτε ακούω τον Βγενόπουλο στα διαγγέλματά του ή όταν διαβάζω τις ανακοινώσεις του σκέφτομαι πάντα, τώρα αυτός που το πάει και γιατί τα λέει όλα αυτά...

Φυσικά δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει την πιθανότητα να πρόκειται όντως για έναν ευπατρίδη επιχειρηματία, για έναν φανατικό υποστηρικτή του κρατικού καπιταλισμού, φυλακισμένο στο σώμα ενός επιχειρηματία που αν και είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, πρωτοστατεί στην αγορά κάθε πτυχής του δημοσίου που εκποιείται.
Σκέφτομαι ώρες ώρες ότι είναι κακό να είμαστε συνέχεια καχύποπτοι, αλλά δε ζούμε σε κοινωνία αγγέλων...

Ένα άλλο ερώτημα που τριγυρνάει στο μυαλό μου, είναι τι ανάγκη έχει ο Βγενόπουλος να δίνει συνεντεύξεις. Δε θυμάμαι κανέναν άλλο επιχειρηματία του βεληνεκούς του να κάθεται σε τραπέζι με δημοσιογράφο on camera και να αναλύει τις απόψεις του για την κρίση, για τα νέα μέτρα, για την οικονομία. Σίγουρα είναι κάτι το ... διαφορετικό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρκεί φυσικά να μην βγάζουμε από το μυαλό μας ούτε στιγμή ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι ένας οικονομικός αναλυτής, ούτε ένας απλός πολίτης που αποτελεί την φωνή του μέσου Έλληνα, αλλά ένας μεγάλος επιχειρηματίας με επικοινωνιακό χάρισμα που προμοτάρει με τον καλύτερο τρόπο τον όμιλό του.

Σε όλα όσα του προσάπτουν περί σκοτεινών κινήτρων, ο Βγενόπουλος απαντάει το πολύ έξυπνο, μην ψάχνετε να βρείτε τα κίνητρά μου, ακούστε αυτά που λέω και απαντήστε με επιχειρήματα και μάλλον αυτό θα έπρεπε να κάνουμε.

Προσωπικά με τρομάζει λίγο που εχθές ταυτίστηκα με πολλά από αυτά που είπε ο Βγενόπουλος και πολλά από αυτά αποτελούσαν και δικές μου σκέψεις...

Όπως για παράδειγμα η δημιουργία μίας επιτροπής αξιολόγησης της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Διότι ναι δεν είναι καλό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι.
Ή αυτά που είπε σε σχέση με τους εξοπλισμούς. Δεν γίνεται η Ευρώπη να μην μπορεί να εγγυηθεί τα σύνορά της και να χάνονται δις σε αμυντικές δαπάνες.
Επίσης ποιος όσο κακόπιστος και να είναι θα μπορούσε να διαφωνήσει με το “Μόνο ακολουθώντας την πορεία του χρήματος μπορείς να βγάλεις πόρισμα για την εντιμότητα των πολιτικών. Πόθεν έσχες για όλους και απάντηση στο που πήγαν τα λεφτά.

Είπε όμως και πράγματα με τα οποία δύσκολα ο μέσος Έλληνας θα συμφωνήσει, που σε βάζουν σε υποψίες επί των κινήτρων του. Σου λέει, ίσως θα έπρεπε να εξέλθουμε προσωρινά από την ζώνη του Ευρώ και αρχικά να έχουμε μία ισοτιμία 1:1 και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (αν και ο πληθωρισμός μας θα έχει εκτιναχθεί, θα είναι όμως ... για καλό) να επανεισέλθουμε με μία ισοτιμία 1:1,3.... Μέχρι κι εγώ που είμαι άσχετη επί των οικονομικών μπορώ να καταλάβω ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό...

Επίσης μόνο ως ανέκδοτο φαντάζει ότι ο Βγενόπουλος είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Γιατί λοιπόν αγοράζει τα πάντα, για να τα σώσει από τα χέρια "κακών" επιχειρηματιών, όπως πχ. Ο Βασιλάκης, με προοπτική φυσικά να τα δώσει και πάλι πίσω στο δημόσιο, όπως έλεγε όταν αγόραζε την Ολυμπιακή;

11:10 έγινε η μία και μοναδική ερώτηση για την συγχώνευση Olympic Air/Aegean και η απάντηση ήταν πραγματικά τραγική. Δεν είναι και ερωτευμένοι λέει με τον Βασιλάκη, αλλά με τη συγχώνευση δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας... Μπα; Δηλαδή το προσωπικό 2 εταιρειών θα το απορροφήσει όλο μία εταιρεία; Αφού εχθές δήλωσε ότι ουσιαστικά κάποια περιττά δρομολόγια με μισοάδεια αεροπλάνα θα κοπούν, το προσωπικό που απασχολούνταν τι θα κάνει? Μήπως θα απορροφηθεί από τον όμιλο MIG?

Για να κλείσω θα δανειστώ ένα σχόλιο της Παραπολιτικής για τον Ανδρέα Βγενόπουλο μετά τη χθεσινή συνέντευξη:

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βγενόπουλος είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με εκπληκτικό επικοινωνιακό ταλέντο. Είναι λιγότερο "καθεστωτικός" από τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες των οποίων την πορεία παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Χρειάζεται κι ένας τέτοιος επιχειρηματίας καμιά φορά, αρκεί όμως να μην ξεπερνά τα όρια...

Για να δούμε, τι θα δούμε...

21 Φεβρουαρίου 2010

Σφηνάκια

  • Μόνο 5 μήνες χρειάστηκαν για να μπει επιτέλους τέλος σε αυτό το woodstock κλίμα συναίνεσης που απειλούσε να ρίξει όλους εμάς στα σκληρά... Επιτέλους ένταση και φαγωμάρα.
  • Βέβαια είναι ολίγον τι κακό που χαίρομαι με κάτι τέτοιο αλλά και η συναίνεση σε όλα δεν είναι υγιής αντίδραση...
  • Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Πρέπει να ξέρουμε πότε την δίνουμε και πότε την παίρνουμε (την συναίνεση) if you know what I mean...
  • Συναινείς σε όλα τα σκληρά μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση, τα οποία θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη και κάνεις την επανάστασή σου όταν σου ζητείται συναίνεση για μία εξεταστική επιτροπή;
  • Τουλάχιστον γελοίο και προκλητικό.
  • Αν θέλεις να το παίξεις αντιπολίτευση, και δεξιό κόμμα που είσαι, παίξτο πιο φίλος του λαού, όχι όμως όταν σου λέει ο άλλος κάτσε να δούμε ποιος έφταιξε να σηκώνεις μπαϊράκι. Ύποπτον...
  • Να τα πιάσουμε τα πράγματα από το '80 λένε κάποιοι... Να τα πιάσουμε από πιο πριν λέω εγώ, από το '74 και τι θα καταλάβετε... Η εξεταστική γίνεται για τα ψευδή στοιχεία που έστελνε η στατιστική υπηρεσία και είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουμε παγκοσμίως ρόμπα και το πιο διαδεδομένο ανέκδοτο τύπου "Αλβανός τουρίστας" στους κύκλους των οικονομολόγων να είναι το "greek statistics".
  • Τώρα αν πάμε πιο πίσω και αποδειχτεί ότι μπήκαμε στην Ευρωζώνη με μαγειρεμένα στοιχεία πιο καλό παιδάκι θα μου πει τι ακολουθεί; Γιατί τα αποτελέσματα της εξεταστικής αγαπητοί μου φίλοι δε θα τα ακούσουν μόνο τα δικά μας αυτάκια αλλά και των Ευρωπαίων "φιλελλήνων".
  • Οδεύουμε ολοταχώς προς δύσκολες εποχές... Προς το παρόν αντιδρούν οι πιο "βολεμένοι" των οποίων τα προνόμια θίγονται βλ. εφοριακοί, τελωνειακοί, ταξιτζήδες, υπάλληλοι Βουλής...
  • Τι θα γίνει όμως όταν ο απλός κόσμος θα αρχίσει να νιώθει στο πετσί του τα αποτελέσματα της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, των περικοπών των επιδομάτων, όταν θα πρέπει να επαναπρογραμματίσει τα οικογενειακά έξοδα, όταν τα κουκιά δε θα βγαίνουν...
  • Το φοβάμαι και το τρέμω... Ο θάνατός σου η ζωή μου θα γίνουμε...
  • Αλλά τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, όποιος θέλει ας μου απαντήσει.
  • Για τους βολεμένους χαϊδεμένους δεν έχω να πω τίποτα και κρίση να μην είχαμε τα σκανδαλώδη προνόμιά τους θα έπρεπε να περικοπούν.
  • Φυσικά με τεράστια αγωνία και λαχτάρα περιμένω να ακούσω για μείωση στον μισθό των βουλευτών και για περικοπή του "μπόνους" που παίρνουν όσοι συμμετέχουν σε εξεταστική επιτροπή. Αλλιώς θα προμηθευτώ κι εγώ ένα καφάσι με τομάτες, θα στείλω την απόδειξη στην Μπατζελή και θα στρατοπαιδεύσω δίπλα από τους τσολιάδες.
  • Επίσης δεν είναι κακό όποιος διατηρεί δυο πολιτικά γραφεία, ένα στην επαρχία και ένα στην Αθήνα να κλείσει το ένα. Μερικά ρουσφέτια λιγότερα, δε χάθηκε και ο κόσμος...
  • Όπως κάθε σοβαρή κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της έτσι και το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ανοίξει το θέμα της εισαγωγής στα Πανεπιστήμια... Απ' όπου και να το πιάσεις κάνει τζιζ...
  • Η βάση του 10 για αρχή, ακούγεται ότι θα γίνει βάση του 8.... Τι τους πειράζει δεν μπορώ να καταλάβω... Πως κάποιος που έχει μέσο όρο 8 θέλει να μπει σε Πανεπιστήμιο; Για να εξυπηρετηθούν οι πάλαι ποτέ μαθητές με μέσο όρο 3 και 4, είχαν ανοίξει ΤΕΙ πέρα από κάθε φαντασία, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και γύρω από αυτά είχε στηθεί μία απίστευτη μπίζνα. Γκαρσονιερούλες, καφετέριες για φοιτητές... Είναι καλό να υπάρχουν τμήματα στην επαρχία αλλά όχι τμήματα της ξεφτίλας... Έλεος δηλαδή.
  • Μετά βγαίνουν πτυχιούχοι και διαμαρτύρονται ότι έχουν κορνιζάρει το πτυχίο που πήρανε και είναι άνεργοι ή απασχολούνται σε καφετέριες. Μα συγνώμη κιόλας αλλά με σπουδές του μώλου και με ένα διακοσμητικό πτυχίο έχεις τεράστιες πιθανότητες να μη βρεις δουλειά στο αντικείμενό σου και να μείνεις άνεργος. Γι' αυτό λέμε κατεύθυνση προς τα τεχνικά επαγγέλματα, δεν είναι ντροπή.
  • Αν θέλουν να κάνουν κάτι καλό πάντως, ας αποκεντρώσουν λίγο τις σπουδές από την Αθήνα... Δε μας χωράει, δε μας χωράει η Αθήνα αλλά όλα τα τμήματα εδώ είναι.
  • Θα πρέπει επίσης να γίνεται αξιολόγηση από τα Πανεπιστήμια των υποψηφίων με απαραίτητη προϋπόθεση να έχει διασφαλιστεί ότι ο άλλος δε θα περάσει με "μέσον" στην σχολή, γιατί (δε θέλω να το πω, αλλά θα το πω) στην Ελλάδα είμαστε.
  • Επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να ελαττωθούν οι θέσεις σε σχολές υψηλής ζήτησης. Οκ είναι δεδομένο ότι οι μισοί Έλληνες έχουν ως στόχο να γίνουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί... Αλλά μετά παραπονιούνται που με τις "πτυχιάρες" τους δεν βρίσκουν δουλειά...
  • Ειδικά αυτό με την Ιατρική έχει παραπάει. Πόσα χρόνια περιμένουν οι έρμοι γιατροί για ειδικότητα, φεύγουν στο εξωτερικό, αρχίζουν να εργάζονται μετά τα 30 και παρόλα αυτά η ιατρική συνεχίζει να δέχεται κάθε χρόνο τουλάχιστον 1000 φοιτητές.
  • Πόσο δύσκολο είναι να σε αγαπάει ένας ολόκληρος λαός (εκτός ίσως από κάποιους κομπλεξικούς) πολλές φορές και με μία δόση υπερβολής κι εσύ να συνεχίζεις να πατάς γερά στη γη και να μην τον απογοητεύεις; Πόσο όμορφο είναι δικές σου προσωπικές εξομολογήσεις να γίνονται μέσα από την τέχνη σου και προσωπικές εξομολογήσεις άλλων;
  • Αυτά είναι κάποια (ίσως υπερβολικά) ερωτήματα που μου γεννήθηκαν ενώ απολάμβανα την Χαρούλα Αλεξίου στο Παλλάς.
  • Η αγάπη θα σε βρει όπου και να΄σαι λέγεται η παράσταση, το αντίστοιχο τραγούδι όμως δε το είπε...
  • Όσοι δεν έχετε πάει να πάτε... 2 ώρες βέβαια είναι πολύ λίγες για να χωρέσουν το ρεπερτόριο της Χαρούλας και σίγουρα θα φύγετε με τη σκέψη πως μία φορά δεν είναι αρκετή και με μία πικρία του τύπου, μα γιατί δεν είπε το μία πίστα από φώσφορο, το μινοράκι, το οι δικοί μου ξένοι...

17 Φεβρουαρίου 2010

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν

Παρατηρούσα σήμερα το blog μου με μία δόση μελαγχολίας.. Mου φαίνεται σαν να έχει μαραζώσει και αυτό κι εγώ μαζί.

Τελευταία ανάρτηση 7 Φεβρουαρίου που αφορούσε ..... στην Τατιάνα Στεφανίδου.

Από τότε, πολλές φορές έκατσα μπροστά στον υπολογιστή, άρχιζα να γράφω και κατέληγα στο παρατεταμένο πάτημα του Backspace...
Backspace γιατί ήθελα να βλέπω αυτά που έγραφα να σβήνονται αργά, όπως όταν πετάς χαρτί στο τζάκι και χάνεσαι όταν αυτό σιγοκαίγεται... (Άρχισα και τα ποιητικά... δεν είμαι καλά!!!)

Πάλι τα ίδια να γράψω; Πάλι μαυρίλα;

Πάλι για την οικονομία, για τις επισκέψεις του Παπανδρέου, για το μεταναστευτικό, για την Νέα Δημοκρατία μ.Κ. (μετά Καραμανλή) ή να το κιτρινίσω και να αρχίσω να γράφω συνέχεια ελαφρά θεματάκια για την Μενεγάκη, τον Λάκη, το Next Top Model και γενικά για τα τηλεοπτικά τεκταινόμενα που μου εξασφαλίζουν και περισσότερα κλικ...

Πραγματικά με πιάνει κατάθλιψη που σκέφτομαι πως πρέπει να σχολιάζω όλο μουντά, πεζά και μαύρα θέματα...

Πρόσθετα μέτρα ζητάνε οι Βρυξέλλες από την Ελλάδα που έχει ήδη πτωχεύσει (πόσο ανατριχιαστικό ακούγεται αυτό) και οι κινδυνολάγνοι κοντεύουν να σκίσουν τα στρινγκ τους από τη χαρά τους. Αίμα μυρίστηκαν, αντιδράσεις, θέμα για συζήτηση. Εγώ πάντως πάλι τα ίδια βλέπω....
Ατέρμονες συζητήσεις για το ποιος έφταιξε, τι έγινε λάθος, απόψεις ειδημόνων καταστροφολόγων, νουθεσίες και ούτε μία αχτίδα φωτός για την Ελλαδίτσα μας.

Έχουμε μαζευτεί πάνω από το κουφάρι και περιμένουμε τον ιατροδικαστή... Για την ανάνηψη προσπαθούν μόνο λίγοι και οι περισσότεροι όταν τους λένε, ξέρεις φταις κι εσύ που ο μακαρίτης δεν είναι πια κοντά μας, σου λένε: "τι φταίω εγώ, φταίει μόνο αυτός που τον σκότωσε και σταμάτα να προσπαθείς να τον επαναφέρεις με δικά μας έξοδα, είναι πια νεκρός."

Εχθές από λάθος της αστυνομίας πέθανε ένας άνθρωπος που για κακή του τύχη βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών.
Βρέθηκε τον λάθος χρόνο, στον λάθος τόπο, με τη λάθος σωματική διάπλαση. Η αστυνομία έδρασε σπασμωδικά, αλλά ... δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί μπάτσοι, έγινε λάθος, θα γίνει ΕΔΕ, πρέπει κάποια στιγμή οι αστυνομικοί να αρχίσουν να περνάνε από αξιόπιστα ψυχολογικά τεστ, εκφράζουμε τη λύπη μας...

Πάλι τα ίδια γράφω ρε γαμώτο, έναν χρόνο και 3 σχεδόν μήνες μετά το "τραγικό λάθος" με τον Αλέξανδρο.
Τώρα βέβαια το θύμα δεν είναι παιδάκι, δεν είναι Έλληνας, οπότε δεν έχουμε εθνικό πένθος....
Που ξέρετε μπορεί να συμμετείχε και σε τίποτα επεισόδια σε αγώνα πόλο...

Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν.

7 Φεβρουαρίου 2010

Τα επόμενα επαγγελματικά μου βήματα

Σαν νέο κορίτσι που είμαι κι εγώ πρέπει να σκεφτώ πολύ σοβαρά τα επόμενα επαγγελματικά μου βήματα. Θέλω χρήμα και δόξα.

Οπότε έχω 2 επιλογές:
α) Να γίνω μοντέλο, τέτοιο ώστε σε έξι χρόνια να αποκτήσω τουλάχιστον μία βίλα στην Εκάλη... Δεν είμαι τεμπέλα, θα ξεκω...στώ. Δεν έχω καμία ηθική αναστολή. Βέβαια αυτή η πληροφορία που μόλις σας έδωσα είναι άχρηστη, γιατί τα μοντέλα καμία πασαρέλα κάνουν άντε και καμία φωτογράφηση.
β) Να δράξω μία τεράστια ευκαιρία που δίνεται σε ποιοτικά και ταλαντούχα άτομα να συμμετέχουν σαν δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ, αρθρογράφοι σε ένα καταπληκτικό site που θα βγει σε λίγο καιρό στον αέρα.

Μία γυναίκα που ανήκει στο Πάνθεον της δημοσιογραφίας ετοιμάζεται να ανεβάσει σελίδα στο Ιντερνετ και ψάχνει συνεργάτες. Είχα όνειρο ζωής, αν όχι να συνεργαστώ με την εν λόγω κυρία, τουλάχιστον να καταφέρω να τη δω έστω και μια φορά από κοντά, να μου δώσει κάποιες συμβουλές για το πως θα συνδυάσω, τις γνώσεις με την αξιοπρέπεια, το class, την ανθρωπιά, αλλά και τις δεδομένες πολιτικές μου πεποιθήσεις, έτσι ώστε να γίνω κάποια στιγμή η απόλυτη παρουσιάστρια ειδήσεων.
Απ' ότι είδα ζητάει βιογραφικά οπότε παραθέτω το δικό μου CV, υπό μορφή επιστολής προς το ίνδαλμά μου.....


Αγαπητή Τατιάνα,

Ονομάζομαι Τσούγδω, είμαι 21 ετών, φοιτήτρια σε Πολυτεχνική σχολή και στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με το ράφτινγκ, το kick boxing, το μπαλέτο, τη βυζαντινή μουσική και το blogging. Λατρεύω επίσης να πέφτω από τα σύννεφα.
Έχω παρακολουθήσει διάφορες ημερίδες και έχω παρουσιάσει
πόστερ σε συνέδριο με θέμα “Πως να εκμεταλλευτείτε με τον πιο αποδοτικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο",
όπου απέσπασα διθυραμβικές κριτικές.
Δεν έχω ασκήσει ακόμη τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και είμαι άγαμη.

Ο λόγος που σου γράφω είναι ότι σε θαυμάζω απεριόριστα και είναι όνειρο ζωής για εμένα να συνεργαστώ μαζί σου. Εκτιμώ το ήθος σου, την ανθρωπιά σου, τη δεοντολογία σου και τη δημοσιογραφική σου πένα. Κάποια από τα πάμπολλα άρθρα σου με έχουν συγκλονίσει τόσο, που ήθελα να τα στείλω με email στην επιτροπή που αποφασίζει σε ποιους δημοσιογράφους θα δοθούν τα Πουλιτζερ. Δυστυχώς όμως είναι διάκριση που δε μπορεί να λάβει Έλληνας δημοσιογράφος, ούτε κατ' εξαίρεσιν. Αξιοκρατία σου λέει μετά.

Παρακολουθώ φανατικά την εκπομπή σου.
Πολλές φορές έχω κλάψει με τον ανθρώπινο τρόπο που προσεγγίζεις τα θέματα με τα οποία καταπιάνεσαι. Κι εγώ το κλάμα το έχω δύσκολο, να φανταστείς έχω να κλάψω με τηλεοπτικό θέαμα από τότε που ο Στράτος και η Ρεγγίνα τα ξαναέφιαξαν στη Βέρα στο δεξί. Άλλος ένα λόγος για τον οποίο σε θαυμάζω είναι που καταφέρνεις με τεράστια δυσκολία να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου, τα μάτια σου όμως καταμαρτυρούν πως είσαι έτοιμη να πλαντάξεις στο κλάμα, όταν θίγεις ευαίσθητα θέματα. Όλοι ξέρουμε πόσο ευαίσθητη είσαι, παρά τις αγωνιώδεις σου προσπάθειες να το κρύψεις πίσω από ένα γυάλινο προσωπείο.

Την αλήθεια μου όμως θα την πω, μου άρεσαν περισσότερο οι εκπομπές που έκανες παλιά στυλ "Γυάλινου τοίχου", όταν φιλοξενούσες τα ινδάλματα των σύγχρονων 20
ρηδων όπως ο κύριος Δαραβίγκας, η Τζίνα Ντρούλης, ο Φίλιππος Καμπούρης, η Στέλλα Μπεζαντάκου, το δίδυμο Μπάρκα- Χειλουδάκη. Με στεναχωρεί που έχω να τους δω καιρό στην εκπομπή σου. Ελπίζω να τους δώσεις βήμα μέσα από το site σου γιατί πραγματικά η φωνή τους λείπει. Με αυτές τις εκπομπές σου έχει μεγαλώσει μία ολόκληρη γενιά και είναι κρίμα να τους στερείς τα πρότυπά τους.


Τώρα τι θα μπορούσα να κάνω στο site σου.


Αρχικά θα μπορούσα να σε λιβανίζω από το πρωί μέχρι το βράδυ αφού ανήκεις στο πάνθεον των γυναικών που θαυμάζω. Μελίνα Μερκούρη, Μαλβίνα Κάραλη, Χαρούλα Αλεξίου κι εσύ.

Θα μπορούσα να έχω μία στήλη μαγειρικής όπου θα συμβουλεύω κόρες ακαμάτρες για το πως να τηγανίσουν πατάτες, να φιάξουν ομελέτα, να ψήσουν έτοιμα μπιφτέκια και άλλες χρηστικές συμβουλές. Καλύτερη είναι η Μπαρμπαρίγου?

Θα μπορούσα να γίνω φωτορεπόρτερ με κάνα 2 μαθηματάκια θα είμαι κομπλέ, τα παίρνω και εύκολα.
Θα μπορούσα να γίνω σκέτη ρεπόρτερ στα πρότυπα του άλλου
ινδάλματος της Κατερίνας Σουλιώτη. Έχω την ικανότητα να παραμένω εώς και 48 ώρες ξάγρυπνη και είμαι επαναφορτιζόμενη. Κρατάω την αναπνοή μου μέχρι 1 λεπτό και σε 10' αναπτύσσω ταχύτητα 60 km/h.
Όπως καταλαβαίνεις είμαι σκληραγωγημένη και θα μπορούσες να με αξιοποιήσεις σε απαιτητικά ρεπορτάζ όπως πχ. ολοήμερο πρήξιμο τηλεστάρ. Μπορώ να γίνω πολύ ενοχλητικό τσιμπούρι.

Όσον αφορά στο μισθό μου, δεν είμαι απαιτητική, με 400 ευρώ έρχομαι και κάνω παπάδες.
Θέλω να γίνω το
επόμενο αστέρι του Ιντερνετ και είμαι έτοιμη να πατήσω επι πτωμάτων γι' αυτό, ξέρω ότι τέτοιους ανθρώπους τους εκτιμάς.
"Αξίζει να με δεις".

Με εκτίμηση,
Τσούγδω

ΥΓ: Μη στεναχωριέσαι γι' αυτά τα περί κρεατομηχανών που γράφουν κάποιοι. Είμαι σίγουρη πως η κυρία Διγενή δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το γεγονός ότι ποτέ της δεν παρουσίασε μία εκπομπή σαν το “Φύλλο και Φτερό”.

Όσοι διαβάσετε το ποστ μη διανοηθείτε να στείλετε βιογραφικό, δε θα μου φάτε τη δουλειά.

5 Φεβρουαρίου 2010

Πρέπει να δικαιολογήσω στον Παπανδρέου τον μισθό μου...

Όπως καταλαβαίνετε, είμαι αναγκασμένη να γράψω το παρακάτω κείμενο...

Δεν είχα την πρόθεση να ασχοληθώ ξανά με τον Λάκη Λαζόπουλο, γιατί και μόνο που γράφω για τον κύριο εκνευρίζομαι. Δεν σχολίασα καν το βίντεο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο που ... κανονίζει να το πω (;) τον Παπανδρέου...
Άρχισε όμως να με τρώει το χεράκι μου όταν διάβασα στο
troktiko τι δήλωσε ο τρισμέγιστος καλλιτέχνης σήμερα στην εκπομπή του Χατζηνικολάου. Είπε λοιπόν ότι όσοι τον έκριναν για το πολύ όμορφο βίντεό του και μετέδωσαν στον Παπανδρέου λάθος εικόνα, είναι δημοσιογράφοι που πληρώνονται από το ΠΑΣΟΚ.

Το εν λόγω
βίντεο δε με είχε εκνευρίσει αλλά σήμερα πραγματικά εξοργίστηκα.
O απλός κόσμος που πιστεύει ότι όντως o Λαζόπουλος έθιξε τον Παπανδρέου, που μπορεί να εκνευρίστηκε και δεν πληρώνεται από κανέναν, τι είναι φίλε Λάκη; Ζώα και κολλημένοι;

Εσύ αγαπητέ πληρώνεσαι από επιχειρηματίες με κάτι δυσθεώρητα ποσά για να το παίζεις σ' εμάς αριστερός και μεσσίας. Παίρνεις κι εγώ δε ξέρω πόσα (εκτός κι αν μας "καθοδηγείς" αφιλοκερδώς) και με το δεδομένο ότι έχεις όλα σου τα προβλήματα λυμένα (εκτός από την κρίση ταυτότητάς σου), παρακινείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους και με περίσσια ειρωνεία λες ότι πολύ θα ήθελες να κατέβεις κι εσύ, αλλά σουξου μούξου.
Ακούω και κάποιους που δηλώνουν φανατικοί Λαζοπουλικοί να λένε: “είναι ο μόνος που τα λέει” και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Δώσε μου κι εμένα όσα παίρνει ο Λαζόπουλος να βγω να πω τα ίδια, δε το κάνει κυρά μου (για να υιοθετήσω και λεξιλόγιο Λαζό) για την ψυχή της μάνας του.

Το τραγικό είναι ότι ο Λαζόπουλος έχει συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος τον βλέπει σαν μεσσία και εμφανίζεται με έκτακτα τσαντήρια (όπως λέμε έκτακτο δελτίο ειδήσεων)για να δώσει κουράγιο στον κόσμο, για να το παίξει πνευματικός καθοδηγητής...

Του υποβάθμισε το ΕΣΡ την εκπομπή και έβαλε πλερέζες, μέχρι και “σχέδιο” βλέπει πίσω από αυτό. Το ΕΣΡ είχε τη μαγκιά να το κάνει, την Τατιάνα δε θα την φοβηθούν, ούτε τη Λαμπίρη, αλλά τον Λαζόπουλο θα τον φοβηθούν. Σιγά το διαμάντι που υποβάθμισαν, μία εκπομπή με συνεχή υπονοούμενα, με άσεμνες κινήσεις, με βωμολοχίες χωρίς να υπάρχει ίχνος μπιπ που παίζεται στις 9 το βράδυ. Δε χρειάζεται να είναι κάποιος βαλτός, παρά μόνον αντικειμενικός για να διαπιστώσει ότι είναι ένα υποβαθμισμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα.
Το μόνο ποιοτικό στοιχείο που έχει απομείνει στο "Αλ Τσαντήρι", είναι οι επισκέψεις μεγάλων καλλιτεχνών...

Ο Λαζόπουλος γουστάρει να προκαλεί, όσα λέει τα βαφτίζει σάτιρα και καθάρισε. Όταν κάποιος τολμήσει να κινηθεί δικαστικά εναντίον του, ή έστω τολμήσει να του απαντήσει υπονοώντας όσα όλοι γνωρίζουμε, στην πρώτη περίπτωση τον ειρωνεύεται μέχρι αηδίας και στη δεύτερη τον γλύφει πατόκορφα.

Ευτυχώς που υπάρχουν κι εκπομπές όπως το Ράδιο Αρβύλα, η Ελληνοφρένεια και το ΟΛΑ που ο κόσμος μπορεί πραγματικά να καταλάβει αν όχι τι θα πει σάτιρα (αφού ο Λαζόπουλος έχει την αποκλειστικότητα), τουλάχιστον τι θα πει χιούμορ.
Όχι ότι ο Λαζόπουλος δεν έχει χιούμορ ή καυστικότητα, αλλά μετά τα 2 πρώτα χρόνια του τσαντηριού, επέλεξε άλλον ρόλο από αυτόν του κωμικού ηθοποιού, αυτόν του κριτή των πάντων, του διαδόχου του Αριστοφάνη, που χρησιμοποιεί το χιούμορ του υποκειμενικά για να περάσει στον κόσμο αυτά που θέλει ως "αξιώματα". Ένας καλλιτέχνης που η τέχνη του είναι στρατευμένη.

Δεν ξέρω κατά πόσο αποτελεί ένα πολιτισμικό κεφάλαιο για την χώρα (ούτε να το διανοηθώ), αλλά το λιβανιστήρι στο πρόσωπό του επειδή πουλάει, παραπάει.

Πάντως όσες προσπάθειες και αν κάνει, δεν έχει ακόμη καταφέρει να μας κάνει να ξεχάσουμε τον καλό Λαζόπουλο των 10 μικρών Μήτσων.

Θα κλείσω με μία ευχή, η επόμενη πλαστή εικόνα που θα καταρρεύσει να είναι ο Λαζόπουλος. Μετά το πρότυπο της απόλυτης οικογένειας καιρός είναι να καταρρεύσει και το πρότυπο του απόλυτου Ανθρώπου, του απόλυτου Δημοκράτη, μπας και κάποιοι δουν ότι πρωταγωνιστές της ζωής δεν είναι αυτoί οι "πλαστοί άνθρωποι" που μας πλασάρει η τηλεόραση για είδωλα.

ΥΓ: Άξιος ο μισθός μου ε?

3 Φεβρουαρίου 2010

Σφηνάκια

  • Εχθές το βράδυ, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, καθόμουν και σκεφτόμουν πόσο πιο ωραία θα ήταν τα πράγματα αν ήταν ακόμη Πρωθυπουργός της χώρας ο Καραμανλής... Αφασία!!
  • Αρχικά η στατιστική υπηρεσία θα συνέχιζε να στέλνει μαγειρεμένα νούμερα για το έλλειμμα στην ΕΕ. Το 12,7% θα το είχε κάνει ας πούμε 8,6% (θα έλεγα 9, αλλά όταν είναι δεκαδικό είναι όσο να πεις πιο πειστικό σαν νούμερο), οπότε δε θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε τώρα.
  • Θα είχαμε ακόμη υπουργό Οικονομίας τον Παπαθανασίου, Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. Τον Σουφλιά, την Φάνη Πάλη υπουργό Απασχόλησης, την Ντόρα Υπ.Εξ. και φυσικά Πρωθυπουργό τον ακόμα πιο κουρασμένο και παραιτημένο Καραμανλή. Τι παραπάνω να ζητήσει ένας Έλληνας;
  • Θα έβγαιναν οι αγρότες στους δρόμους όπως κάθε χρόνο για το ετήσιο συμπόσιό τους, θα τους πέταγε ο Κοντός 500εκατ στα μούτρα για να φύγουν, χωρίς συζήτηση για θεσμικές αλλαγές φυσικά, θα άνοιγαν τους δρόμους και όλα θα κύλαγαν όπως έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια, πατροπαράδοτα κι ελληνικά.
  • Τώρα θα σας παραθέσω μερικές μόνο από τις σκέψεις, που στοιχηματίζω πως τριγυρίζουν στο μυαλό του περίφημου μέσου Έλληνα:
  • Τον Παπανδρέου τον επιλέξαμε για να κάνει την Ελλάδα έναν πράσινο παράδεισο, να βρει τον μαγικό τρόπο να μηδενίσει χρέος και έλλειμμα, να αυξήσει τους μισθούς.... Αλλιώς κρατάγαμε και τον Καραμανλή...
  • Κι έρχεται τώρα ο Παπανδρέου και μας λέει ότι λεφτά δεν υπάρχουν τελικά και πρέπει όλοι να κάνουν θυσίες... Πού πας ρε άνθρωπε, που ήρθες να εφαρμόσεις τα έξαλλα τα Αμερικάνικα στη χώρα που μαμάει και δέρνει, στο βασίλειο του τσατσιληκίου, στην Ελλαδάρα μας;
  • Αρχικά Πρωθυπουργέ, μας είχες πει ότι λεφτά υπάρχουν, οπότε είσαι υποχρεωμένος να τα βρεις, χωρίς να βάλεις χέρι σε κανέναν μας, να τα γεννήσεις ή δυνατόν. Αλλιώς είσαι ψεύτης και υποκριτής.
  • Γιατί να πληρώσει ο καημένος, ο κακομοίρης, ο μικρομεσαίος ο Έλληνας, για τα χρήματα που παντελόνιασαν οι σεσημασμένοι εγκληματίες πολιτικοί και οι παράγοντες;
  • Άμα δεν ήθελαν ας μη διόριζαν τα παιδιά των ψηφοφόρων από το παράθυρο και ας μην είχαν δώσει τόσα επιδόματα και τέτοιους μισθούς, τώρα δεν υπάρχει επιστροφή.
  • Να βάλετε φορολογία 90% στο μεγάλο κεφάλαιο και στους ελεύθερους επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι να μη πληρώνουν μία....
  • Χρεοκοπεί η Ελλάδα; Ε ας χρεοκοπήσει, θα φύγουμε στο εξωτερικό, όπου πολύ εύκολα θα μας δώσουν ιθαγένεια, γιατί εμείς δεν είμαστε Πακιστανοί, Σομαλοί ή τέλος πάντων σκουρόχρωμοι, αλλά Έλληνες, οπότε ο κάθε Ευρωπαίος θα πρέπει να είναι υπερήφανος που επιλέξαμε να εγκατασταθούμε στη χώρα του.
  • Αυτές είναι λίγο πολύ οι σκέψεις του .... του Έλληνα, που θέλει να πληρώσει ο γείτονας, ο απέναντι, ο άσχετος, το απροσδιόριστο μεγάλο κεφάλαιο και όχι αυτός.
  • Που για τον Έλληνα "εκπρόσωποι" του μεγάλου κεφαλαίου είναι από τον Λάτση, μέχρι τον τελευταίο ελεύθερο επαγγελματία που χτυπάει 20ωρα την ημέρα και δουλεύει και Σαββατοκύριακα για να βγάλει όσα βγάζει και να του πάρει το 40% η εφορία (5 στους 12 μήνες δουλεύει μόνο για την εφορία δηλαδή).
  • Αυτός ο ελεύθερος επαγγελματίας που περιέγραψα, είναι λογικό (αν και κατακριτέο) να φοροδιαφεύγει. Θα λαδώσει έναν εφοριακό, θα εμφανίσει λιγότερα έσοδα και όλα μέλι γάλα.
  • Εφοριακοί.... Καλά κουμάσια κι αυτοί... Με μισθούς 3.000 ευρώ και μαύρα αφήστε μη σας τα λέω καλύτερα, ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν....
  • Μπορούν να πάνε και να κάνουν παρέα στους αγρότες των μπλόκων οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν μετά από 3 εβδομάδες τη φράση "δεν υπάρχουν χρήματα, συζητάμε μόνο για θεσμικές αλλαγές".
  • Αυτή την καημένη τη Μπατζελή την έχουν ρημάξει. Δηλαδή τι παραπάνω πρέπει να κάνει, να πουλήσει το σπίτι της και όλα της τα περιουσιακά στοιχεία και να δώσει τα χρήματα στους αγρότες μπας και ικανοποιηθούν;
  • Εγώ ξέρω τι θέλουν πραγματικά οι αγρότες από την Κατερίνα Μπατζελή....



ΥΓ: Εχθές το δελτίο ειδήσεων του Star έκανε 15,5 (25,5 στα νεανικά) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι στους 100 Έλληνες, οι 16 ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τις εξελίξεις γύρω από ένα θέμα που δε τους αφορά ούτε κατά διάνοια (βλ. Διαζύγιο Ελένης Μενεγάκη) παρά με ένα θέμα που τους αφορά άμεσα όπως είναι η πορεία της Οικονομίας.
Αλλά θα μου πεις χωρίς λεφτά τη βγάζεις, χωρίς να ξέρεις τι κάνει η Μενεγάκη στη ζωή της, όχι.